Hlavní navigace

Rady pro pokročilé: obchodujte na evropských burzách. Víme, co musíte znát

20. 8. 2018
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Obchodování na českém trhu s akciemi už může leckomu přijít nedostatečné. Titulů k nákupu je tu poměrně málo, a pokud chcete mít větší výběr, obchodování v zahraničí se nevyhnete.

V minulé sérii článků jsme vás informovali o základech investování na kapitálových trzích:

V posledním článku Je vám český trh s akciemi malý? Zkuste ten americký jsme se věnovali pokročilejšímu obchodování, a to na amerických burzách cenných papírů. V dnešním článku se podíváme na možnosti evropských burz.

Evropské burzy

Pro nákup akcií ale nemusíme až na americké burzy cenných papírů. I v Evropě je řada velkých a vážených burz. Jednou z nich je například Frankfurtská burza cenných papírů v Německu (Frankfurter Wertpapierbörse AG).

Ta je největší ze 7 burz v Německu a je zároveň jednou z největších světových burz. V rámci této burzy se odehrává 90 % obchodů v Německu.

Burza byla založena už v roce 1585 a v dnešní době patří do skupiny Deutsche Börse.

Pokud budete chtít na Frankfurtské burze obchodovat, v zásadě to můžete udělat pouze dvěma způsoby:

  • prezenčně na parketu burzy (tzv. floor trading),
  • elektronicky v obchodním systému Xetra.

Ovšem pozor. Skrze Fio banku jakožto brokera se na obchodování na parketu nedostanete. Využít můžete pouze elektronickou možnost. V dnešní době ale přes 90 % všech obchodů probíhá elektronickou formou. I tady nalezneme řadu známých indexů:

  • DAX,
  • mDAX,
  • sDAX,
  • TexDAX,
  • Euro Stoxx 50.

Za obchod na burze ve Frankfurtu také zaplatíte poplatek, a to 0,15 % z objemu obchodu. Minimální výše poplatku je však 9,95 EUR. Každý obchod je tak třeba dobře promyslet. V tomto je výrazný rozdíl oproti obchodování na burze v USA, kde čím více nakupujete, tím více vás stojí poplatky.

Deutscher Aktien IndeX

Deutscher Aktien IndeX (DAX) je hlavní německý akciový index. Vypočítává se ze 30 největších a nejlikvidnějších německých akciových společností z FWB (blue-chips). Index je vypočítáván od 30. prosince 1987 a od 1. ledna 1996 je vypočítáván každou sekundu. Počáteční hodnota činila 1000 bodů, aktuálně má hodnotu 12 615 bodů.

Vývoj indexu DAX.
Autor: Google.com/finance

Vývoj indexu DAX.

V současné době se pro výpočet používají kurzy ze systému Xetra.

Index DAX ale není reprezentativním ukazatelem ke zhodnocení německé ekonomiky jako takové. Obsahuje totiž relativně malý počet akciových společností a nedokáže dostatečně pokrýt všechny sektory země. 

Jedná se spíše o ekvivalent DJIA indexu. V tabulce uvádíme přehled akciových emisí v indexu DAX PERFORMANCE:

Název Ticker Váha Sektor
ADIDAS ADS 3,5 % Oděvní průmysl
ALLIANZ ALV 8,3 % Pojišťovnictví
BASF BAS 7,8 % Chemický průmysl
BMW BMW 2,7 % Automobilový průmysl
BAYER BAYN 7,9 % Farmaceutický a chemický průmysl
BEIERSDORF BEI 0,8 % Spotřební zboží
COMMERZBANK CBK 1,1 % Bankovnictví
CONTINENTAL CON 2,4 % Automobilový průmysl
COVESTRO 1COV Nezjištěno Chemický průmysl
DAIMLER DAI 6,9 % Automobilový průmysl
DEUTSCHE BANK DBK 2,3 % Bankovnictví
DEUTSCHE BOERSE DB1 2,0 % Burza cenných papírů
DEUTSCHE POST DPW 3,4 % Poštovní služby
DEUTSCHE TELEKOM DTE 4,3 % Telekomunikace
E.ON EOAN 1,9 % Energetika
FRESENIUS MEDICAL CARE FME 1,7 % Zdravotnictví
FRESENIUS FRE 2,4 % Zdravotnictví
HEIDELBERGCEMENT HEI 1,2 % Stavebnictví
HENKEL HEN3 1,9 % Spotřební zboží
INFINEON TECHNOLOGIES IFX 2,6 % Elektrotechnika
LINDE LINU 3,1 % Technické plyny
LUFTHANSA LHA 1,2 % Aerolinie
MERCK MRK 1,0 % Farmaceutický a chemický průmysl
MUNICH RE MUV2 2,8 % Zajišťovna
RWE RWE 1,0 % Energetika
SAP SAP 9,1 % IT
SIEMENS SIE 9,0 % Strojírenství, elektronika
THYSSENKRUPP TKA 1,0 % Výroba oceli, výtahy
VOLKSWAGEN VOW3 2,9 % Automobilový průmysl
VONOVIA SE VNA 1,7 % Pronájem nemovitostí

I v tomto indexu je zastoupeno mnoho různých odvětví. Při obchodování na zahraničních burzách ale samozřejmě musíte myslet i na měnové riziko.

Využijte duální listing

V obchodování vám také velmi pomůže duální listing. To znamená, že akcie jedné firmy jsou obchodovány na dvou různých trzích. Skrze duální listing chtějí firmy často na jiné burze oslovit široké publikum. Nechtějí však rozdrobit svůj akciový kapitál na různá burzovní místa a snížit tím svou likviditu v obchodě. Tak provedou dvojitý listing a navýší vlastní kapitál.

Pro vás to znamená, že například na Frankfurtské burze v Německu najdete akcie i jiných evropských společností a nebudete muset například akcie francouzské firmy nakupovat na lokální francouzské burze.

Naopak se ale málokdy setkáte s tím, že akcie německých firem budou k dostání na mimoněmeckých burzách. Německé firmy totiž nejsou moc ochotné jít na zahraniční burzy.

Vzájemné vztahy mezi zahraničními burzami

Může být zajímavé pozorovat i vzájemné vztahy mezi zahraničními burzami. Pokud například americké trhy padají, lze důvodně předpokládat, že následující den dojde k poklesu cen akcií i na evropských burzách.

Už to ale nefunguje opačně. Pokud klesá cena akcií na evropských burzách, těch amerických se to nijak nedotkne. Dříve to určitý vliv mělo, ale v současné době už udává tón pouze USA.

Někomu více vyhovují ETF fondy

Kromě do akcií můžete na burze cenných papírů investovat i do ETF fondů. ETF Fondy (Exchange Traded Funds) jsou fondy obchodovatelné na burze. Každé ETF je většinou souborem několika desítek až stovek cenných papírů reprezentujících většinou konkrétní index či jiný konkrétní benchmark. Cílem ETF je většinou co nejtěsněji kopírovat rozložení, a tím i vývoj daného indexu či trhu.

Tyto fondy vypadají a částečně se i chovají jako akcie. Akciemi nicméně nejsou. Mají buď podobu fondu, nebo komodity.

V případě ETF fondů se vlastně z matematické hodnoty stává něco, co můžete nakoupit. Fondy mohou participovat na akciích 1:1, 2:1, 3:1 atd., ale i inverzně. U fondů můžete spekulovat i na pokles.

V tabulce uvádíme největší ETF fondy, které jsou denně obchodovány:

1. Indexové fondy
S&P 500 (USA)
DJIA 30 (USA)
NASDAQ 100 (USA)
NYSE Composite (USA)
DAX 30 (Evropa)
DJ Euro STOXX 50 (Evropa)
2. Komoditní fondy
Zlato
Ropa
Stříbro

Vzhledem k tomu, že tyto ETF fondy jsou denně obchodovány i v milionech kusů, nestane se vám, že byste je neprodali, pokud byste je ve svém portfoliu už nechtěli.

Před jejich nákupem si ale zjistěte, jakou má fond poplatkovou a dividendovou politiku. Je to fond a může si účtovat peníze na správu. Rozlišovacím faktorem pro vás mohou být dividendy.

U ETF fondu, který vyplácí dividendy, musí portfolio manažer jednou za čas spočítat průměr a následně vám zaslat část dividendy. Tam se většinou poplatky neplatí. U ETF fondů, kde se dividendy reinvestují, jsou často malé poplatky, protože se na ně vydělává na těch dividendách.

Pozor také na to, odkud fondy jsou. V Německu jsou zákony nastaveny tak, aby podporovaly vývoj na kapitálovém trhu. Dividendy vyplácené portfolio manažerům ETF fondů jsou zatíženy 95% daní. Tudíž v případě zájmu o ETF fondy z Německa nemá smysl sledovat dividendovou politiku, příliš se vám toho totiž nevrátí.

Je také dobré si uvědomit, že ETF fond nekopíruje vývoj akcií 1:1. Když se akcii daří, ETF fond to možná trochu předčí. Když akcie padají, možná ETF spadne trochu víc. Ale jsou to desetiny procenta. ETF fondy navíc drží nejen akcie a to pak způsobí určitý nesoulad.

Kdy mají burzy otevřeno?

Může se to zdát zvláštní, ale otevírací doby burz mohou hrát v nákupu a prodeji velkou roli. Zvláště pokud obchodujete i se zahraničními akciemi. Například může dojít k situaci, že nějaké akcie výrazně klesnou, ale stane se to v době, kdy mají české burzy zavřeno. Pokud však máte přístup na zahraniční burzy, můžete rychle akcie prodat tam, než klesnou zcela na nulu. Otevírací doba burz se liší:

  • RM-Systém: 9:00–17:00,
  • Burza cenných papírů Praha: 9:00–16:20,
  • USA: 15:30–22:00,
  • Německo: 9:00–17:30,
  • Hong Kong: 3:00–9:00.

Přes den tak můžete obchodovat na českých burzách, odpoledne na amerických a v noci na asijských burzách.

Využít také můžete předobchodních a poobchodních fází, do kterých nemohou všichni investoři. Přístup do nich máte skrze brokera. Například hedgeové fondy do nich ale přístup nemají.

V rámci těchto fází můžete obchod realizovat ještě předtím, než se k obchodování dostanou velcí hráči, u kterých očekáváte, že by mohli pohnout s cenou akcií. Obchodují se tu menší objemy než ve standardních časech a je třeba se podívat na to, jak velké tyto objemy jsou. Využívají toho totiž spekulanté, kteří pak dělají různé vlny.

Vyplácení dividend

Dividenda je právo na podíl ze zisku společnosti. Jedná se vlastně o výnos z držení akcie společnosti. Pokud společnost za rok vygeneruje zisk, má několik variant, jak s ním naložit. Může splatit dluhy z minulosti, reinvestovat peníze a nakoupit další stroje, budovy apod., může investovat do propagace, marketingu, vývoje nového výrobku, nechat peníze ležet na účtu a čekat na vhodnější čas k investici, nebo vyplatit zisk držitelům akcií.

To, jestli k vyplácení dividend dojde, či nikoli, záleží na rozhodnutí valné hromady, která si jejich výplatu musí odhlasovat. Zároveň si odhlasuje, jakou částku za jednu akcii bude vyplácet. Samotné vyplácení se pak děje právě formou dividendy.

Dividendy z akcií vám společnost vyplatí v případě, že jste držitelem akcie v tzv. rozhodný den. Neexistuje tedy pravidlo, že byste museli být vlastníkem akcie po celý rok 2017, abyste v roce 2018 získali podíl na zisku za rok 2017. Ani neplatí, že pokud vlastníte akcii jen část roku, dostanete menší podíl ze zisku. Na podíl ze zisku buď máte nárok, a to na výši dividendy za akcii krát počet akcií, nebo na ni nárok nemáte vůbec.

Nárok se pak posuzuje právě podle rozhodného dne. Ten se stanoví společně s výší dividendy za jednu akcii právě na valné hromadě. Tam se stanoví, že například 1. června 2018 je rozhodný den. Kdo v tento den vlastní akcii, a to tak, že ji vlastní přes půlnoc na další den, ten má nárok na dividendu. Kdo nevlastní, nedostane nic. Nakoupit akcii tedy můžete i na poslední chvíli a hned druhý den inkasovat dividendy. Ovšem pozor, převod akcie pár dnů trvá, a pokud nakoupíte na poslední chvíli, nemusí se převod stihnout a už byste o dividendu na ten rok přišli.

Z tohoto důvodu se kromě rozhodného dne vyhlašuje i tzv. ex dividend date. To je první den, kdy se nakupuje bez nároku na dividendu. Pokud znáte termín tohoto dne, můžete si snadno určit, jestli obchod stihnete, nebo nestihnete uzavřít. Ex dividend date je totiž pár dní před rozhodným dnem. Burzy počítají s tím, že převod akcií nějakou dobu trvá, a tak tímto vyhlašují první den, kdy už obchod proběhnout nestihne. Snadno si pak odvodíte, že den předtím musíte do zavření burzy akcie koupit, abyste na dividendu měli nárok a do rozhodného dne ji obdrželi.

Například v Americe se hospodářské výsledky zveřejňují kvartálně a i dividendy se vyplácejí kvartálně. Za půl roku tak inkasujete dvě dividendy.

Pozor na daňové přiznání

Dividendy pak musíte jednou ročně uvést do daňového přiznání. Pokud je sídlo společnosti, jejíž akcie vlastníte, v zahraničí, záleží na tamní daňové politice. Vy sami se jako akcionáři o nic starat nemusíte, částka vám přijde již zdaněná. Je ale dobré se dopředu zajímat o to, jakým procentem bude váš zisk ponížen, jelikož i to může hrát roli v rozhodnutí, jestli akcie nakoupit, nebo ne.

V rámci České republiky pak ale musíte podat daňové přiznání a tam uvést své celosvětové příjmy za daný rok. Pokud už proběhlo zdanění dividendy v zahraničí, můžete uplatnit smlouvu zabraňující dvojímu zdanění, pokud ji má Česká republika s daným státem uzavřenou. Podrobně jsme se tématu dvojího zdanění věnovali v článku Bydlím v ČR, ale pracuji v zahraničí. Kde daním své příjmy?

Podklady pro Finanční úřad vám vystaví váš broker. Ovšem pozor, může si za to účtovat peníze. Můžete si ale bezplatně nechat udělat sjetinu a tu dát Finančnímu úřadu.

skoleni_15_4

Pozor na časy

Něž se v USA či Německu stanete vlastníkem akcií, trvá to nějaký čas. Obchody jsou skrze brokera realizovány v čase T+2. Pokud nakoupíte akcie v pondělí, jejich majitelem jste až ve středu. A opačně – pokud akcie prodáte v pondělí, jejich majitelem přestáváte být až ve středu.

To může hrát velkou roli v případě, že chcete mít nárok na dividendu. Pokud nestihnete obchod uzavřít včas, nebudete akcii vlastnit k potřebnému dni a dividenda připadne někomu jinému.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).