Hlavní navigace

PX na konci týdne mezi premianty, výrazně rostly Orco a AAA Auto

11. 1. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Evropské akcie na konci týdne převážně oslabují. Pražský index PX naproti tomu uzavřel silnější a vymazal část včerejšího propadu.

Evropské akcie na konci týdne převážně oslabují. Zprávy o vyšší než očekávané inflaci v Číně zřejmě vedly k obratu na trhu s komoditami, neboť inflace může znamenat nižší stimuly pro tamní ekonomiku, která je klíčovým odběratelem řady surovin. Nepřekvapí tedy, že nejhůře si dnes vedou zástupci těžebního sektoru včetně lídra BHP Billiton. Ropná společnost Tullow Oil klesá po oznámení výše opravných položek kvůli vrtům v Africe a Jižní Americe. Představení nové verze aplikace Business Suite naopak pomohlo k růstu akciím německé společnosti SAP. Včerejší dvojciferné zisky dále vylepšuje Nokia.

Pražský index PX uzavřel silnější o 0,54 %, čímž vymazal část včerejšího propadu a na rozdíl od čtvrtka se ve srovnání se zbytkem kontinentu zařadil mezi premianty. Skokanem dne bylo opět Orco, kde zřejmě při vysokých objemech v Praze i Paříži dochází k posilování pozic akcionářů před únorovou mimořádnou valnou hromadou. Rozhodný den pro účast na ní je 21. leden a vyšší objemy tak mohou pokračovat i v příštích dnech. Včerejší pětiprocentní propad takřka zcela vymazaly akcie AAA Auto. Slušné zisky si připsaly také Philip Morris ČR a Pegas Nonwovens. Z velkých emisí se nejvíce dařilo pojišťovně VIG, naopak v poklesu pokračoval ČEZ.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).