Hlavní navigace

Půlroční trnitá cesta fondů z nejhoršího

24. 8. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Je cesta podílových fondů vzhůru jen umělou reakcí na finanční injekce, nebo nastal přirozený obrat? Korekce je už cítit i v kostech, ale zatím nikde nepřichází. Zdá se, že některá akciová přísloví zatím příliš nefungují.

K výročím z minulého týdne se přidává i „půlročí“ ode dna propadu akciových trhů (u nás 18. února, v USA až 9. března). Situace se od té doby na všech trzích přece jen uklidňuje. Za uplynulý týden do fondů přišlo přes 300 milionů, což sice není žádný velký úspěch, zároveň si stále musíme připomínat, že lepší než nic. Jako první náznak uklidnění či překonání odlivové vlny potvrzují obnovením důvěry fondy peněžního trhu, kdy se oba lídři ISČS Sporoinvest i KBC Multi Cash ČSOB na půlroční výkonnosti drží nad 2 %.

Podílové fondy ve 34. týdnu
Podílové fondy v mil. Kč
peněžního trhu 152
dluhopisové  –9
smíšené  –12
akciové 51
zajištěné 134
celkem 316

Půlroční cesta nahoru

Půlrok je, vůbec nyní, velmi zajímavé ohlédnutí – tehdy totiž po novoročním „nadechnutí“ našla dno jarní korekce – skutečné dno negativního sentimentu, kdy světu vládl děs, hrůza a vize apokalypsy. Nakolik je uklidnění „umělé“ či vyhnané dopingem injekcí na dluh, teprve uvidíme. Podobné téma: Korekce přijde. Jde jen o to, zda dříve nebo později 

Právě na půlročním horizontu však nyní nacházíme přímo excelentní výsledky jak dluhopisových, tak akciových fondů – a proto i těch smíšených. Fascinuje zejména ISČS Sporotrend se 100% výnosem zejména třeba ve srovnání s ING Českým akciovým, který má stále ještě se 40 % co dohánět. Na ročním horizontu pochopitelně ještě svítí většinou červená a k maximům bude cesta ještě hodně „zarúbaná“… Ani klienti by se neměli nechat ukolébat.

skoleni_15_4

fondy 34. týden

Korekce visí ve vzduchu

Jak tedy ten půlrok vypadá v akciích? Americké trhy „odpracovaly“ už 50 % a ty naše na PX přidaly přes 80 %. To je tak pěkné, že se tomu ani nechce věřit, takže všichni předvídají, čenichají i v kostech cítí – korekci. Což je sice pěkné, ale ona stále nikde. Přestože psychologie světem akcií vládne, zatím nefunguje ani: Jak se po korekci volá, tak se z trhu ozývá. Tedy zatím vždycky jen špitne a hned na to ji zas kupující odeženou. Klasický byl celosvětový medvědí pondělek, zatímco zbytek týdne už byli méďové zas zalezlí v kleci. Dokonce se trhy opět víc řídí tím, co dělají akcie na burze v Šanghaji. Ta nyní diriguje v udávání trendu víc než Wall Street a Evropa již pak jen vrže třetí housle. Podobné téma: Raketa akcií letí, kdo prošvihl úrodu, může jen litovat 

No a pátek sice Praha klimbala ve vedru, ale po raketě AIG, která chce splatit vládní půjčky (kdo na jaře koupil tuhle trosku za necelý dolar, mohl prodávat za 35), zaznělo od Morgan Stanley i nové doporučení „overweight“ pro české, maďarské a polské akcie: polský WIG hned přidal přes 4 % na své letošní maximum a rakouský index ATX získal 3,27 %. Navíc Ben Bernanke prohlásil, že globální ekonomika se začíná vynořovat z recese. Praha má tedy na pondělek „rezervy“ – korekce se zas odkládá.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem měsíčníku pro finanční poradce s názvem PROFI PORADENSTVÍ & FINANCE.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).