Hlavní navigace

První odhad růstu HDP v USA bude na solidní úrovni

27. 1. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
První odhad HDP ukáže solidní tempo růstu americké ekonomiky na konci roku 2016. Francouzští socialisté by měli v neděli do boje o prezidentský post poslat B. Hamona. Ve středoevropském regionu je kalendář ekonomických dat prázdný.

K vítězství ve francouzských socialistických primárkách má blíž B. Hamon

Dnešní hlavní událostí bude zveřejnění odhadu růstu HDP za čtvrté čtvrtletí v USA. Očekáváme, že výsledek na úrovni 2 % q/q ann. bude odrazem dobré domácí poptávky. Ta podle odhadu SG přidala až 2,8 % q/q ann., což by byl nejlepší výsledek od 3Q 15. Růst brzdily pravděpodobně zásoby a zahraniční obchod.

Průmyslové objednávky zboží dlouhodobé spotřeby za prosinec v USA jsou ovlivněny uzavřením smluv na nákup 290 letadel (Boeing), když v listopadu to bylo pouze 13 kusů.

O víkendu budou sledovány socialistické primárky ve Francii. Jejich výsledek by mohl ovlivnit šance i ostatních kandidátů na prezidentský post, M. Le Penové, E. Macrona, J. Mélenchona či republikána F. Fillona. Socialisté se budou rozhodovat mezi Manuelem Vallsem a Benoitem Hamonem. Hamonovi se podařilo své šance výrazně zvýšit, když uzavřel alianci s poraženým kandidátem z prvního kola Montebourgem.

Britská ekonomika navzdory brexitu solidně roste

Z ekonomických dat včera nebyla zveřejněna ta úplně nejsledovanější. Vylepšení GfK spotřebitelské důvěry v Německu je dalším důkazem toho, že německé ekonomice se i z počátku roku daří. Navíc, že předpoklad o jejích pevných základech ve spotřebě domácností stále platí. Výkonu evropské měny ve srovnání s americkým dolarem to nepomohlo, když euro ztratilo 0,7 %.

Byl také zveřejněn odhad růstu britského HDP. Výsledek ve výši 0,6 % mezičtvrtletně, 2,2 % meziročně potvrdil nečekaně dobrou ekonomickou situaci v období po referendu o odchodu Velké Británie z EU. Výkon britského průmyslu stejně jako stavebnictví, byl sice na konci roku rozpačitý, avšak klíčový sektor služeb situaci zachránil. Růst tržeb na konci roku tedy pravděpodobně nezpomalil o tolik, aby to snížilo růst HDP ve srovnání se třetím čtvrtletím (také 0,6 % mezičtvrtletně). Také oslabená libra podpořila britskou ekonomiku.

V letošním roce už ovšem čekáme zpomalení hospodářského výkonu Velké Británie. Nejistý výsledek jednání o odchodu Velké Británie z EU a pravděpodobný „hard brexit“ bude negativně ovlivňovat investiční náladu. Naopak slábnoucí libra bude i nadále podporovat čistý export na britské ostrovy.

Čekání na zasedání ČNB

Mediální karanténa členů bankovní rady ČNB před zasedáním příští čtvrtek vstoupila v platnost, takže se už nic dalšího z jejich úst nedozvíme. Trhy tak budou netrpělivě přešlapovat.

Vývoj forwardových kurzů koruny vůči euru se včera rozcházel

Spotový kurz koruny včera těsně kopíroval úroveň technického kurzového závazku na úrovni 27,02 CZK/EUR. Forwardové kurzy pak vesměs zažily smíšený vývoj. Kurz se splatností jednoho roku dále posílil. Naopak tříměsíční forward korigoval směrem ke slabším hodnotám.

dan_z_prijmu

Kurzy dalších regionálních měn zažily rozličný vývoj. Maďarský forint odevzdal 0,6 %, pravděpodobně v důsledku ranního vyjádření ministra hospodářství Vargy, že hodnota forintu je silnější, než by si v současnosti představoval.

Polský zlotý na druhou stranu přidal 0,3 %. I v Polsku byl včera ekonomický kalendář prázdný. Z ekonomických událostí pak zaujalo zveřejnění zápisu z lednového jednání výboru pro měnové otázky. Diskuze mezi členy potvrdila, že ponechání úrokových sazeb na stávající úrovni je nejpravděpodobnější scénář po příští období. Někteří členové ocenili stabilitu sazeb jako přínosnou pro ekonomiku. Jiní by zase nižšími sazbami rádi podpořili růst HDP. Shoda panovala na tom, že vnější vlivy do inflace by měly ve střednědobém horizontu vyprchat. Další nárůst úrokových sazeb by podle současné situace měl přijít pouze v případě nadměrného růstu inflace.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).