Hlavní navigace

Průzkum PMI hlásí nejsilnější růst aktivity v tuzemském zpracovatelském průmyslu od jara roku 2011

1. 3. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Souhrnný indikátor PMI pro tuzemský zpracovatelský průmysl se v únoru vyhoupl na nejvyšší úroveň od dubna 2011, přičemž pozitivní zprávy hlásí jak výroba, tak nové objednávky.

Souhrnný indikátor PMI pro tuzemský zpracovatelský průmysl se v únoru vyhoupl na nejvyšší úroveň od dubna 2011, přičemž pozitivní zprávy hlásí jak výroba, tak nové objednávky.

První měsíce letošního roku jsou ve znamení pozitivního vývoje sentimentu v eurozóně, což se přenáší i na středoevropský region.

Průmyslová aktivita ve středoevropském regionu by letos měla navíc profitovat z oživení investičních výdajů po slabším roce 2016, což je dáno výkyvy v čerpání prostředků z evropských fondů.

skoleni_15_4

Celkově lze konstatovat, že průzkumy PMI za únor vykreslují pozitivní obrázek ohledně aktivity ve zpracovatelském průmyslu jak v eurozóně, tak ve středoevropském regionu, včetně české ekonomiky.

Průzkum PMI za letošní únor hlásí další zlepšení podmínek v tuzemském průmyslu. Pozitivní vývoj je v souladu se zprávami, jež ohledně průmyslové aktivity přicházejí jak z eurozóny, tak z dalších zemí středoevropského regionu, konkrétně z Maďarska a Polska. Celkově lze konstatovat, že sentiment na počátku roku 2017 je velmi dobrý: což platí jak o průmyslu, tak i o dalších odvětvích, přičemž dobré právy přicházejí jak z Evropy, tak z dalších významných regionů světové ekonomiky. Příznivý vývoj ve vnějším prostředí je samozřejmě velmi dobrou zprávou pro středoevropské, exportně orientované ekonomiky. Navíc lze předpokládat, že průmyslová výroba jak v české ekonomice, tak v Maďarsku a Polsku, bude letos profitovat z oživení investičních výdajů v souvislosti s vyšším čerpáním prostředků z evropských fondů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je ekonom ING Bank.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).