Hlavní navigace

Průmysl v eurozóně dodá nejen auta, ale i inflaci a nová pracovní místa

14. 3. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Po slabším prosinci by se měl průmysl v eurozóně vrátit zpět ke svižnějšímu růstu. Naznačuje to nejenom očekávání trhů, ale především příznivě se vyvíjející indexy nákupních manažerů zveřejněné na začátku měsíce.

Po slabším prosinci by se měl průmysl v eurozóně vrátit zpět ke svižnějšímu růstu. Naznačuje to nejenom očekávání trhů, ale především příznivě se vyvíjející indexy nákupních manažerů zveřejněné na začátku měsíce. PMI se po silném lednu dále vyšplhal nad 55 bodů a v Německu se dokonce dostal na téměř šestileté maximum. Průmysl by se tak měl v letošním roce v eurozóně výrazněji podílet na ekonomickém růstu, snižování nezaměstnanosti a tolik vyhlížené inflaci, kterou se ECB tolik snaží svojí nekonvenční politikou v eurozóně probudit.

skoleni_15_4

Pozitivní trend však není vidět jenom u Německa, ale i v dalších velkých evropských ekonomikách. Sice s velkým zpožděním, ale přece, se díky rostoucímu zájmu o nová auta odrazila ode dna italská a francouzská průmyslová výroba a ze zemí mimo eurozónu se rovněž viditelně dařilo i britským průmyslovým firmám. Hrozbě brexitu navzdory. Prozatím se ukazuje, že slabá libra dokáže minimálně v krátkém období vykompenzovat obavy z budoucího obchodního uspořádání mezi Británií a zbytkem EU.Jaké však nakonec budou, nakolik ovlivní budoucí prosperitu země, chování investorů apod. se teprve uvidí, i když odhady v řádech ztráty desetin z růstu HDP na obou stranách zní docela pravděpodobně. Prozatím se však tamní průmysl dokáže vést na vlně rostoucí zahraniční poptávky a jeho konkurenční pozici posiluje slabší měna nepřímo podporovaná politikou centrální banky, která mimochodem zasedá už tento čtvrtek.

V každém případě se přiblížila doba formálního zahájení brexitu, když včera britský parlament přijal vládou navrhovaný zákon o opuštění unie. Je dokonce pravděpodobné, že dvouletá lhůta pro odchod (a vyjednávání) může odstartovat každým dnem. Jestliže se britský průmysl (prozatím) i díky slabší libře přestal brexitu děsit, služby – které tvoří větší část britské ekonomiky – jsou na tom v obavách z dalšího chování tamních spotřebitelů přesně obráceně. A nakonec přílišné obavy domácností z dalšího vývoje by časem neprospěly ani britskému průmyslu, který v posledních měsících nabíral znovu na síle. A nepochybně ani tomu evropskému, vzhledem k silným obchodním vazbám Irska, Španělska, Nizozemí, Francie… a také České republiky.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).