Hlavní navigace

Průmysl v dubnu potěšil. Stavebnictví nepřekvapilo.

7. 6. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Průmysl v Česku po dlouhé době konečně ožil. Od listopadu loňského roku byl neustále v záporných hodnotách. Duben je letos první měsíc v roce, kdy průmysl dokázal meziročně růst.

Růst je ale daný větším počtem pracovních dní. Díky tomu vzrostl o půl procenta, po očištění ale poklesl o 3,4 %. Meziměsíčně byla hodnota nižší o 0,7 %. Pozitivní zpráva je alespoň u hodnoty nových zakázek, která vzrostla o 5,8 %. Po dlouhé době jsou to pozitivní čísla, která dávají naději na obrat v ekonomice. Duben byl pozitivní pro výrobu nápojů, která roste o 3 %. Letošní rok prozatím zatím nepřeje výrobcům nápojů z hlediska počasí, obzvláště pak pivovarům. Horké letní dny, kdy roste konzumace, stále nepřišly, proto v následujících měsících neočekáváme, že by měla produkce nápojů výrazně růst. 

Klíčové hodnoty ale přicházejí z celého zpracovatelského průmyslu, který vzrostl o 2,9 %. Opět špatný výsledek přichází z oblasti výroby kovů a slévárenství. Oblast, která byla kdysi jádrem ekonomiky, se nyní dlouhodobě zmenšuje. V dubnu poklesla o 7,3 %, což se nestalo od listopadu 2011.

skoleni_15_4

Po letošních špatných číslech z výroby motorových vozidel, přišlo konečně tolik očekávané růstové číslo. Výroba vzrostla meziročně o 1,1 % a to dalo základ celému růstu průmyslu v Česku za duben. Nemalou měrou se na tom podílel start výroby Octavie ve verzi kombi, která začala na počátku dubna. Navíc situaci podpořila i situace v EU, kde se stabilizovala poptávka po autech a trhy přestaly výrazně padat v počtu registrací nových aut. Pokud by se tato situace udržela i v následujících měsících, bude to velmi dobrý základ pro cestu z krize.

Stavebnictví padá. Novinky nepřicházejí. 

Stavební produkce i v dubnu klesala. Tento pokles je dlouhodobý a v letošním roce bude pokračovat. Ve srovnání s rokem největšího boomu, tedy rokem 2008, je stavebnictví níže o více jak třetinu (37 %). V roce těsně před krizí ale byla zcela jiná situace, realizovaly se téměř veškeré stavební projekty, stát mohutně investoval nejen do dopravních staveb. Soukromí investoři ve snaze vydělat na situaci vytvářeli tři až čtyři tisíce bytů měsíčně. Taková situace se rozhodně nevrátí v horizontu pěti let, stavebnictví musí klesnout na hodnoty, které jsou v dlouhodobém horizontu udržitelné a nejsou živené jen dočasnou bublinou růstu.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).