Hlavní navigace

Průhledná hypotéka?

9. 9. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Chcete vědět již dnes, kolik za hypotéku zaplatíte v budoucnu? Žádný problém! Živnostenská banka začala svým klientům nabízet garanci maximální výše budoucí úrokové sazby hypotečního úvěru. Kdo na tom vydělá? Klient, nebo banka?

Živnostenská banka se rozhodla vrhnout plnou parou do oblasti, kde zatím sbírala jen drobky. A ostatně, nelze se jí divit. Trh s hypotečními úvěry nepřetržitě roste a podle odborníků se bude zájem klientů získání peněz na bydlení zvyšovat ještě nejméně dva roky.

Živnostenská banka už hypotéku ve své nabídce měla, ale celý produkt je teď upraven do nové podoby, aby nalákal zástupy nových potenciálních zákazníků. Nevýhodou, a to dost podstatnou, je časové omezení nabídky – celá akce platí jen do konce listopadu letošního roku. A jak tedy tato akční hypotéka vypadá?

Základní rysy hypotéky se nezměnili. Banka nabízí tři typy půjčky na bydlení, které se odlišují výší poskytnutého úvěrů vzhledem k ceně nemovitosti. U hypotéky Standard vám banka půjčí 70 % odhadní ceny nemovitosti, u hypotéky Benefit 90 % a u posledního typu Exclusiv je výše úvěru pohyblivá mezi 68 a 90 % odhadní ceny. Stejná zůstala i minimální výše hypotéky – 300 000 korun.

Hypotéka Živnostenské banky

  • minimální výše úvěru 300 000 Kč
  • splatnost 5 – 20 let (u hypotéky Exclusiv až 30 let)
  • výše úvěru 70 – 90 % odhadní ceny nemovitosti
  • fixace úrokové sazby možná na 1, 3 a 5 let (u hypotéky Standard i na 10 let)
  • úroková sazba s fixací na 1 rok je 3 %

 – nabídka je časově omezená, platí jen do 30. 11. 2004
 – klient si u banky musí zřídit balíček Osobní menu, kde je poplatek 99 Kč za měsíc
+ transparentní výpočet obnovovací úrokové sazby
+ nulové poplatky za správu a vedení úvěrového účtu po celou dobu trvání hypotéky

A teď tedy ta novinka. Živnostenská banka svým klientům zaručuje pevný způsob výpočtu úrokové míry, kterou klient dostane po vypršení fixace. Snažili jsme se, aby byla hypotéka jednoduchá. Chceme, aby klient rozuměl tomu, co si u nás kupuje, zdůvodňuje krok Živnostenské banky její generální ředitel Jiří Kunert.

Klienty bude více než porozumění zajímat, zda je pro ně nový způsob konstrukce obnovovací úrokové sazby výhodný. Právě výše úrokové sazby po skončení fixačního období totiž bývá častým kamenem úrazu. Klient, který se bankou nechá nalákat na „supernízkou“ úrokovou sazbu zafixovanou na jeden rok, může později litovat.

Klient nemůže dopředu tušit, jakou sazbu mu banka po roce nabídne. A když je přemrštěná, což často bývá, nezbývá, než si hledat jiný finanční ústav. To s sebou nese poměrně vysoké finanční náklady v řádech desítek tisíc korun. A nebo klient může zůstat u původní banky a litovat, že se nechal zlákat na krátké fixační období. Zkušenosti potvrzují, že banky klientům po uplynutí fixace nabízejí vyšší úrokovou sazbu než je aktuální tržní nabídka.

Tah Živnostenské banky, která zprůhlednila stanovování následné úrokové sazby, může být pro řadu klientů zajímavý. Bez ohledu na to, zda bude výsledná sazba vyšší či nižší než u konkurence, klient má dopředu představu, jak bude vypadat. Banka garantuje, že sazba bude maximálně o 2 % vyšší než aktuální úroková sazba na mezibankovním trhu.

Když vycházíme z odhadu, že během příštího roku se úrokové sazby zvýší o půl procentního bodu, bude mít klient obnovovací úrokovou sazbu někde mezi 4,5 až 5 procenty, uvádí hypotetický příklad Jiří Kunert.

dan_z_prijmu

Ani transparentní konstrukce úrokové sazby neodstraní riziko, které přináší volba krátkého fixačního období v dnešní době. Sazby se budou v následujících měsících ještě zvyšovat, odborníci tedy radí zafixovat si úrokovou sazbu spíše na středně dlouhé období. Většina finančních ústavů na zvýšení úrokových sazeb centrální bankou odpověděla zvýšením svých sazeb. Hypotéky jsou teď zhruba o tři desetiny procenta dražší než před třemi měsíci.

V budoucnu očekáváme zvýšený zájem o hypotéky s delší dobou fixace, kde je sice úroková sazba vyšší o několik desetin, ale pro klienty to znamená jistotu nezměněné výše splátky, říká Petr SlabýKomerční banky.

Jakou délku fixačního období byste u hypotéky volili?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).