Hlavní navigace

Proti české koruně stály i verbální intervence

24. 6. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Jak jsme již argumentovali před týdnem, v průběhu června zveřejněné makroekonomické indikátory vyzněly vesměs antiinflačně a z toho pohledu nebyl uplynulý týden výjimkou.

Ve stejném duchu totiž hovořila zveřejněná statistika květnového vývoje cen průmyslových a zemědělských výrobců. Ceny průmyslových výrobců oproti dubnu klesly o 0,3 %, zatímco trh počítal s poklesem pouze o 0,1 %. Meziročně jsou pak ceny vyšší pouze o 0,3 %. Zemědělské ceny v květnu dále poklesly o 1,8 % meziměsíčně. Po sezónním očištění již klesají třetí měsíc v řadě (kumulovaně o 5 %), což indikuje stabilizaci situace po loňské špatné úrodě (od června loňského roku do letošního února ceny naopak vzrostly přes 13 % kumulovaně). Meziroční dynamika těchto cen se pak v květnu snížila z 12,7 % na 8,0 %. Právě kumulace antiinflačních rizik přiměla v minulém týdnu další centrální bankéře (viceguvernéra V. Tomšíka a člena bankovní rady L. Lizala) k verbální intervenci proti české koruně.

Páteční zprávy a události

Přebytek běžného účtu platební bilance eurozóny se po sezónním očištění v dubnu snížil na 19,5 mld. EUR z březnových 25,9 mld. EUR.

Nominální mzdy ve Francii se v prvním čtvrtletí zvýšily v souladu s tržním očekáváním o 0,7 % q/q.

Euro proti dolaru po FOMC na dvoutýdenním minimu

Zásadní pro vývoj kurzu eura vůči dolaru byl v minulém týdnu výsledek jednání FOMC. Zatímco první polovina týdne byla opravdu hodně klidná, když euro opatrně testovalo čtyřměsíční maxima u 1,3400 USD/EUR, druhá polovina týdne naopak znamenala rychlé posilování amerického dolaru a to až na dvoutýdenní maximum u 1,3100 USD/EUR v závěru páteční seance.

Jednání FOMC v minulém týdnu se dá chápat jako zlomové, neboť šéf Fedu B. Bernanke opravdu začíná trhy připravovat na to, že období extrémně uvolněné měnové politiky se ve světle lepšícího makroekonomického obrázku amerického hospodářství může blížit ke svému konci. Pokud se bude ekonomika vyvíjet podle prognózy Fedu, mohlo by se začít se snižováním měsíčního objemu nakoupených dluhových instrumentů někdy „později v letošním roce“. Akcentována byla opět situace na trhu práce, kde by centrální bankéři rádi viděli pokračování příznivých trendů. Oproti současné míře nezaměstnanosti 7,6 % počítá prognóza Fedu s průměrnou mírnou 7,4 % pro letošní závěrečné čtvrtletí. Z toho se dá usuzovat, že ústupová strategie přijde, pokud míra nezaměstnanosti klesne pod 7,5 %. Ukončena by mohla být podle slov Bernankeho v polovině příštího roku, kdy se očekává míra nezaměstnanosti na 7 %. Ekonomové SG zůstávají i nadále optimisty. Podle jejich prognózy bude vývoj na americkém trhu práce příznivější, což umožní Fedu začít ustupovat již v září a proces dokončit již v prvním čtvrtletí příštího roku.

I v tomto týdnu bude pro finanční trhy klíčové sledovat vyjádření amerických centrálních bankéřů, a to právě ve světle projevu šéfa Fedu z minulého týdne. V tomto týdnu se totiž dočkáme hned sedmi projevů různých členů nejvyššího vedení americké centrální banky. Tím prvním bude dnes v podvečer v Londýně šéf Fedu v Dallasu Richard W. Fisher. Centrálním bankéřům by měly hrát do karet další příznivá makroekonomická data, která se v tomto týdnu očekávají – květnové průmyslové objednávky a další data z trhu nemovitostí za květen. Pokud nezklamou, jenom to podpoří názor centrálních bankéřů začít se připravovat na postupné omezování programu kvantitativního uvolňování od podzimu. Pro americký dolar by to mělo být pozitivní zprávou.

Klíčovou událostí týdne z Evropy bude summit EU, který se uskuteční jeho závěru 27. a 28. června. Na programu by měla být tři témata: (1) pravidelné roční hodnocení evropského semestru, (2) opatření na snížení nezaměstnanosti mladých a (3) zhodnocení postupu v budování bankovní unie. Pokud o ekonomické indikátory, důležitý bude dnešní německý Ifo index za červen. Na rozdíl od zbytku eurozóny německá ekonomika roste, což by tato data měla potvrdit.

Regionální měny pod prodejním tlakemStředoevropským měnám se v průběhu minulého týdne příliš nedařilo. Výrazné ztráty ve výši 2,75 % utrpěl maďarský forint, o mnoho lépe na tom se znehodnocením o necelá dvě procenta nebyl ani polský zlotý. Vítězem regionu tak v podstatě byla česká koruna, která vůči euru ztratila pouhou třetinu procenta. Na počátku týdne měla dokonce tendenci ještě posilovat, když se kurz posunul z kotací u 25,80 lehce pod 25,60 CZK/EUR. Zhodnocení koruny souviselo s rozvazování krátkých pozic v CZK proti dlouhým pozicím v USD. Po zbytek týdne však koruna doplácela (a v mnohem větším rozsahu PLN a HUF) na globálně slábnoucí euro, respektive silnější dolar po jednání americké centrální banky. FOMC představil rámec, v jakém se bude americká centrální banka snažit opouštět extrémně uvolněnou měnovou politiku. Zahájení ukončování třetího kola programu kvantitativního uvolňování se blíží. Samotný Fed naznačil, že to může být během Q4 13, ekonomové Société Générale se dokonce domnívají, že to může být již v září.

Zasedání bankovní rady ČNB k měnové politice bude z domova klíčovou událostí tohoto týdne. Bankovní rada bude diskutovat rizika vzhledem k aktuální prognóze, která byla představena na posledním zasedání k měnové politice na počátku května.

Pokud jde o reálnou ekonomiku, HDP za Q1 13 jako celek zklamal, struktura však ne. Česká ekonomika v prvním čtvrtletí propadla o 1,1 % mezikvartálně, což bylo o 0,9 pb níže ve srovnání s odhadem ČNB. Struktura HDP ovšem špatná nebyla. Z poptávkové strany za propadem stál pokles zásob, na druhou stranu růst spotřeby domácností byl relativně silný (1,6 % q/q). Co se nabídkové strany týče, pokles HDP byl způsoben dočasnými faktory (špatné březnové počasí, předzásobení tabákovými výrobky v Q4 12 s negativním dopadem do HDP v Q1 13), což by mělo podpořit růst HDP v dalších čtvrtletích, zejména v Q2. Navíc se zlepšují i indexy PMI a v posledních dvou měsících vzrostla i výroba aut. Dále se v květnu zvýšily i domácí indikátory důvěry ze stavebnictví, průmyslu a ve spotřebitelském segmentu. Konec fiskální konsolidace by měl také podpořit reálnou ekonomiku v nadcházejících čtvrtletích.

skoleni_15_4

Klíčový zůstává z pohledu ČNB inflační výhled. Květnová spotřebitelská inflace decelerovala na 1,3 % y/y, čímž se dostala 0,3 pp pod prognózu ČNB. Záporná odchylka nastala zejména v korigované inflaci, což je ukazatel jádrové inflace, který nejlépe zachycuje poptávkové inflační tlaky. Vzhledem k dezinflačním tendencím není nijak překvapivé, že inflační očekávání klesají, reálná hrozba deflace se však zatím neobjevuje. Samozřejmě centrální bankéři budou i nadále pozorně sledovat vývoj inflace a v případě hrozby deflační spirály patrně zasáhnou přímými devizovými intervencemi.

Hrozba dalšími verbálními intervencemi může tlačit korunu dále k slabším úrovním, přímé intervence prozatím dle našeho názorů zůstávají alternativním scénářem. Průměr za druhé čtvrtletí prozatím dosahuje 25,80 CZK/EUR, což reflektuje předpověď ČNB na Q2 ve výši 25,70 CZK/EUR a antiinflační vývoj domácí ekonomiky od květnového zasedání centrální banky. Například člen bankovní rady K. Janáček je spokojen s úrovní mezi 25,60 – 26,00 CZK/EUR. Centrální bankéři se zdají být připraveni na použití přímých intervencí v případě hrozby deflace. Prozatím tato situace nenastala a ani náš výhled takový scénář nenaznačuje. Pokud by se naše předpověď naplnila a úroveň CZK/EUR by v dalších čtvrtletích zůstala na vyšších úrovních, centrální banka by přímo na devizový trh vůbec vstoupit nemusela.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).