Hlavní navigace

Názor k článku Pronájem nemovitosti: Kdy jej daníte jako pronájem a kdy jako podnikání? od Dr. House - Do zdanitelného příjmu se nezapočítávají ani zálohy na...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 9. 2018 10:15

    Dr. House (neregistrovaný)

    Do zdanitelného příjmu se nezapočítávají ani zálohy na služby, ani "energie" a další položky, na něž má smlouvu nájemce, pokud si nedohodne s pronajímatelem větší rozsah služeb. Do služeb patří vše, co máte jako člen SVJ ve službách uvedeno Vy - zejména zálohy na úklid společných prostor, elektřinu společných prostor, odvoz odpadu, vodné a stočné, a pokud existuje společná příprava teplé vody a vytápění, pak i zálohy na tuto položku. Zdaňuje se pouze čístý nájem, ale v nákladech nehraje žádnou roli Váš "fond oprav". Je na Vás, abyste stanovil nájem v takové výši, aby Vám pokryl nejen ten "fond oprav" (který musíte platit sám za sebe jako vlastník bytové jednotky a člen SVJ), ale i další náklady. Fond oprav tedy není nákladem. Náklady jsou jiné položky - zejména opravy v předmětném pronajatém bytě. Je věcí smlouvy, jak je budete mít ošetřené, jinak nájemce hradí "drobné opravy" sám do výše max. 100 Kč/m2/rok (nařízení vlády 308/2015 Sb.). "Drobné opravy" jsou přitom (konečně téměř) přesně specifikovány. Nákladem není ani daň z nemovitosti, ale může to být např. pojistka bytu (tj. jsou to v podstatě tři pojistky: nemovitosti, domácnosti a odpovědnosti). Domácnost a odpovědnost by měl mít ale pojištěnu i Váš nájemce.

    Z Vašeho příkladu vyplývá, že zdanitelný příjem (před odečtením dalších možných nákladů, které neznám) bude 12 x 2.000,- Kč, a znovu opakuji, že nákladem není Váš měsíční příspěvek do "fondu oprav" SVJ.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).