Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Proč už je regulace hypoték příliš? od Bivoj - Zkusme se zamyslet, komu prospívá poskytování hypoték bez...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 6. 2017 13:44

    Bivoj (neregistrovaný)

    Zkusme se zamyslet, komu prospívá poskytování hypoték bez úspor?

    Jednoznačně:
    - developerům, kteří dráž prodají
    - finančním poradcům, kteří inkasují provizi

    Z hlediska bank už to není zdaleka tak jednoznačné. 100% hypotéka znamená pro banku, že nese kůži na trh se 40%, protože dlouhodobá zkušenost je, že nucené prodeje nemovitostí vynášejí v průměru 60% odhadní ceny. Prostě nemáte ten luxus čekat na dobrého kupce, navíc je nemovitost zanedbaná, možná dokonce nemá kupec ani možnost se podívat dovnitř.
    České banky mají přebytek volných peněz, takže se je snaží umístit jak mohou, klidně i do rizikových aktiv. Ale bezpečné to tedy není.

    A z hlediska klienta? Finanční poradci rádi porovnávají cenu nájmu a splátku hypotéky. Ale co další platby? Fond oprav, daň z nemovitostí. Nebo, pokud máte domek, vytváříte si rezervu na opravy, které by u pronajatého bytu musel dělat pronajímatel? Připočtěte si ke splátce hypotéky 2-3 tisíce měsíčně a pak porovnávejte, zda je hypotéka nastejno s nájmem.

    Klient nese riziko toho, že nebude schopen splácet a banka mu dům prodá "pod zadkem". Za těch 60% odhadní ceny. Pokud klient nebyl schopen vytvořit úspory ve výši 30% hypotéky, je hypotéka podle mne hazard.

  • 7. 6. 2017 14:19

    * (neregistrovaný)

    Všichni se ovšem chovají logicky.

    Developeři, jako každý obchodník, prodají co možno nejdráže.

    Poraděnkové radí za provizi, odpovědnost, tedy riziko, nenesou žádnou. Potom je logické, že nabízejí: "Pokud Vás zajímá 100% financování stačí napsat mobil/mail na tomas@hypoteky­janecek.cz a určitě něco vymyslím." I proto poraděnkové "porovnávají" tak, aby úvěr nějak prošel, bez ohledu na splatitelnost a udržitelnost.

    Banka trochu riskuje, ale těch 40% je extrémní případ, který skutečně málokdy nastane - ono je i zájmem banky prodat za více než 60%. Tohle jsou excesy "spřátelených" exekutorů, kterého by ale banka k tomu vůbec neměla pustit. Další věc je, že dlužník odpovídá za celý závazek, doživotně. Tedy prodejem pod cenou pro něj nic nekončí. I proto má zájem například prohlídky umožnit, nemovitost neničit neúdržbou, aby se prodalo co nejdráž.

  • 8. 6. 2017 6:52

    prt (neregistrovaný)

    Souhlas, a jeste bych dodal, ceny nemovitosti jsou do znacne miry fuknci dostupnosti hypotek a bohuzel i blbosti lidi, kteri si poridi takove, na ktere nemaji. To z trhu vytlaci ty normalni. Takze na pozadavku usetrit 10% neni nic spatneho, muzu jen stlacit ceny, a vytlacit z trhu financni sebevrahy, takze normalni clovek usetri hned dvakrat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).