Hlavní navigace

Názor k článku Proč stále nemůžete mít nájemní byt a k tomu další byt nebo dům? od Flasi - Už jsem to tu kdysi psal a napíši...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 9. 2013 9:06

    Flasi (neregistrovaný)

    Už jsem to tu kdysi psal a napíši to zase. Hlavním problémem, proč nájemní bydlení není v Česku vhodné pro dlouhodobé bydlení jsou špatní pronajímatelé.
    Na západě je typické, že celý dům patří jednomu majiteli - anebo majiteli patří mnoho domů. Čili majitel je někdo, pro koho je pronajímání bytů jeho hlavní a dlouhodobá ekonomická činnost. Tam je jasné, že i kdyby majitel chtěl byznysu nechat, tak celý dům koupí jiná obdobná firma, která bude v pronajímání pokračovat.
    V Česku je obrovské množství nájemních bytů, které patří někomu, kdo pronajímá jeden, maximálně dva nebo tři byty.
    Takový pronajímatel ale není stabilní. Dneska vás prosí, ať mu to podepíšete ještě na rok, že jste výborný nájemník a za rok - za rok vám řekne, že musíte pryč, protože nutně potřebuje byt bez nájemníka (byt má pro dceru a ta ho teď potřebuje, nebo zjistil, že ceny nemovitostí jsou na vrcholu a chce prodat, nebo nutně potřebuje peníze a byt prodat musí, nebo už vydělal dost a stěhuje se na rodnou Šumavu, důvodů může být milion).
    To člověku nevadí, dokud žije jenom tak a má v bytě věci, co se vejdou do jedné velké dodávky. Ale když chcete založit rodinu, nechat si v bytě vyrobit skříně na míru, udělat v bytě různá vylepšení, přivrtat spoustu poliček - tak to chce byt, kde máte dobrou jistotu, že tam budete moci být mnoho let.
    Nemusí to být nutně vlastní bydlení (i když vlastní bydlení je v tomhle velmi jisté), ale určitě to není takový byt, jehož vlastník si ho spekulativně koupil, teď ho pronajímá a každý rok přemýšlí, jestli to teda prodá, nebo neprodá.

    Majitelé větších množství nájemních bytů - jak jsem psal, že je to na západě - no oni v Česku taky jsou, ale je jich málo. A bohužel to není to pravé ořechové. Třeba RPG byty není zrovna firma u které bych chtěl bydlet v nájmu. Není to firma, jejíž primárním zájmem bylo provozovat pronájem bytů. Je to malý vedlejší produkt privatizace - a podle toho to vypadá.
    Pak jsou v Praze v centru nějaké italské firmy (resp. Italy vlastněné), které vlastní hodně bytů a domů a pronajímají je - ale ty se soustředí hlavně na drahé byty - a je to pozůstatek spekulací z 90. let.
    Prostě nevím o tom, že by tady nějaká firma koupila od developera celý dům s tím, že bude vydělávat na tom, že bude byty pronajímat (normálním lidem, za normální ceny). V takovém domě bych neměl problém zapustit kořeny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).