Hlavní navigace

Proč nepanikařit během korekcí na kapitálových trzích?

23. 12. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Korekce jsou běžnou součástí života investorů, a musí se s nimi předem počítat. Jejich přílišné prožívání a neklid na naší straně mohou být spíše na škodu.

Neviděli jsme významnou korekci na akciovém trhu v posledních několika letech. Proto by se mohli investoři ocitnout v rozpacích, jak reagovat na nějakou větší budoucí korekci trhu. Hlavní tržní indexy včetně S&P 500 a Dow Jones Industrial Average by například klesly o více než 10 % v průběhu necelého jednoho týdne. Článek nabízí několik myšlenek o tom, co by měli investoři dělat během korekce trhu a také v samotném důsledku tržní korekce.

Dělejme málo nebo raději nic

Předpokládejme, že máme finanční plán s nastavenou investiční strategií, takže je pravděpodobné, že není potřeba nic zásadního dělat v tomto okamžiku. Pokud vyvažujeme portfolio v pravidelných intervalech, tak naše alokace aktiv může být stále v našem cílovém rozsahu. Dělat něco jen proto, že chceme provést nějakou akci v reakci na pohyb akciového trhu, je jen zřídkakdy dobrým nápadem. Přinejmenším počkejme, až se volatilita uklidní.

Nekomplikujme si to

Tržní korekce nastávají jako součást běžného cyklu akciového trhu. Příčin je mnoho a často je nějaká velká událost určitým spouštěčem této korekce. Někdy je ovlivněn akciový trh jako celek a někdy pouze vybrané sektory. Není toho moc, co by individuální investor mohl nebo měl dělat, aby zkusil eliminovat tyto periodické události. Navržení portfolia tak, aby striktně eliminovalo tržní propady, může být kontraproduktivní. Pokud by to dokonce samo o sobě kontraproduktivní nebylo, tak si pravděpodobně omezíme růstový potenciál v dalších letech.

Ujistěme se, že máme dostatečnou likviditu

Toto je především důležité pro věkově starší lidi. V ideálním případě mají portfolia strukturovaná tak, že mají větší část aktiv alokovanou v hotovosti nebo v instrumentech s nízkým rizikem, což jsou zpravidla likvidní investice, které jim umožní financovat jejich potřeby na rok či více, takže nebudou muset prodat akcie nebo jiné rizikovější instrumenty během poklesu trhu. Postupem času by měli v rámci procesu vyvážení portfolia zajistit to, že mají dostatek hotovostní rezervy a celkové likvidity. Dává smysl, aby tomuto dali prioritu.

Zkontrolujme naše investice

Vždy je dobré se během těžkého tržního období podívat na jednotlivé prvky v našem portfoliu. Jak si tyto prvky vedou ve srovnání se svými tržními konkurenty během poklesu trhu? Pokud například podílový fond poklesl významně více než většina konkurentů, tak proč tomu tak bylo? Má tento fond typicky lepší výkonnost během silného růstu trhů? Pokles trhu může být příliš krátkým časovým úsekem k vytvoření vhodného rozhodnutí, takže bychom měli minimálně tento fond zařadit na náš seznam sledovaných položek.

Ignorujme medializaci

Toto může být ten správný čas, kdy bude lepší ignorovat média, která se zaměřují na novinky z finančního světa. Určitě nekritizuji informace, které tato média přinášejí, ale v období tržní korekce může jejich obsah vypadat spíše jako klasická TV show, a to spíše než vysílání věcných zpráv. Toto samo o sobě může být pro investory skličující, pokud již cítí náznak vlastního strachu, když trhy klesají. Měli bychom si vždy připomenout, že máme nastavený investiční plán, kterého se chceme držet, a tyto tržní záchvěvy nejsou neočekávané nebo abnormální. Zkusme si udělat vlastní obrázek, co se aktuálně na trzích skutečně (ne)odehrává.

Zkontrolujme riziko portfolia

I když máme pohodovou mysl v těchto těžkých časech, využijme korekci na akciovém trhu nebo pokles k ohodnocení rizika našeho portfolia a stejně tak se zamysleme nad naší vlastní averzí k riziku. Posuďme, zda naše portfolio splňuje naše očekávání po této stránce. Pokud ne, tak možná podstupujeme více rizika, než jsme původně plánovali. Také posuďme, jaký máme pocit z výkonnosti našeho portfolia. Pokud se ocitneme v přílišném strachu, co se děje, tak je ten správný čas, abychom přehodnotili naší alokaci aktiv a investiční plán, až se trh uklidní. Pokud nepracujeme s investičním poradcem, tak by mohlo být na čase zkusit najít nějakého profesionála, který by nám pomohl zkontrolovat naše portfolio a investiční strategii.

Podívejme se po výhodných nabídkách

Pokud investujeme do jednotlivých akcií, tak by mohl být ten správný čas přidat kvalitní jména do našeho portfolia za významně nižší ceny. Mnoho profesionálů má seznam akcií, které by chtěli vlastnit, s cenami, za které by je zvažovali nakupovat. Toto by mohl být dobrý nápad, který bychom mohli následovat. Někdy faktory, které smetou celý trh nebo ekonomiku, mohou způsobit, že i dobrým akciím poklesne cena, což samo o sobě vytváří příležitosti k nákupu. Jako vždy by měly být akcie se sníženou cenou analyzovány, abychom si mohli být jistí, že to bude skutečně dobrý nákup a nekoupíme společnost v problémech.

dan_z_prijmu

Kdo se bojí, nesmí do lesa

Korekce na akciovém trhu jsou skličující a děsivé pro mnoho investorů. V dnešním prostředí se věci pohybují poměrně rychle a média nasazují až přehnaný mód při podávání zpráv o těchto událostech. Investorům je doporučováno, aby zůstali v klidu a podívali se na svůj finanční plán, zda ho nějak přehodnotit, pokud tedy vůbec nějak. Ve většině případů je lepší nastavenou strategii neměnit (případně minimálně upravit) a zůstat s ní i v těžkých obdobích, která se na pravidelné bázi objevovaly, objevují a budou objevovat na kapitálových trzích neustále, protože se vždy budou býčí a medvědí trhy svým způsobem v rámci cyklu střídat.

Inspirováno článkem od Rogera Wohlnera na serveru investopedia.com.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se zajímá o témata spojená s kapitálovými trhy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).