Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Proč mají ženy nižší příjem? od afariz - Diskriminace Evropou vládne, jenže ta vyplývá spíš z...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 8. 2019 17:08

    afariz (neregistrovaný)

    Diskriminace Evropou vládne, jenže ta vyplývá spíš z neochoty a až rezignace na zjišťování důvodů nějaké odlišnosti mezi osobami. Známé, a přímo ukázkové je to třeba při sjednávání cestovního připojištění. Mezi údaji, které se mají zadat, je i info o tom, zda je žadatel do 70, nebo nad 70. Proboha ale proč taková hranice? Proč to není třeba 69 let, dva měsíce a 14,5 dní? No, asi proto, že ta sedmdesátka je takové zaokrouhlené číslo.... Samozřejmě by bylo férovější pojistné stanovit na základě reálnějšího údaje, jako je třeba lékařská zpráva, ale to by bylo asi moc pracné. A podobně je to nejspíš i se stanovením případných rozdílů v pracovních schopnostech a možnostech mezi mužem a ženou, aby pak odvedená práce mohla být ohodnocena také reálně. Jenže to by asi pro euroouřady bylo moc složité, vymýšlet nějaké adekvátní postupy a přístupy, a tak se jednoduše stanoví rovnost, a "šmytec". Stejně jednoduše si pojišťovny stanoví tu sedmdesátku. Jasně, že by to tak být nemělo, ale...takovej je holt život (a ne že bych s tím byl spokojený).

  • 20. 8. 2019 7:07

    VlK

    ad cestovní pojištění. Máte možnost si vybrat jinou pojištovnu, jiné pojištovny mají tu hranici jinak, min. ji mají i nižší, i když to vám nepomůže.
    A proč se vůbec určuje dle věku? Protože určování dle lékařských zpráv by bylo nákladné pro pojištovnu, což by se promítlo do ceny pojištění. A bylo by časově náročné pro vás, což mnozí by raději šli do jiné pojištovny, kde se ptají jen na věk.
    Proč to pojišťovny určují dle zaokrouhlené částky? Protože je to jednodušší na vysvětlení. I kdyby pojištovnám ze statistik vyšel nějaký zlom v riziku v jiném věku, je jednodušší pro marketing, sjednávání určit hranici 65, 70, než 67 let a 2 měsíce a 5 dní.
    Stejně tak u rozdílů ženy a muže – některé rozdíly nemá smysl zohlednovat. Třeba kdybych byl zaměstnavatel bych nezohlednoval rozdíly v průměrném IQ mezi mužem a ženou. Ty rozdíly jsou relativně malé, nejednoznačné. A navíc bych tím získal negativní rozruch.

  • 21. 8. 2019 17:59

    afariz (neregistrovaný)

    No, víte, vysvětlil jste to v případě toho pojišťovnictví hezky, ale to pořád neodpovídá na to, proč senior dejme tomu 73, chlap "zdravej jak řípa" má platit za připojištění dvakrát tolik, než "nedomrlej prokouřenej prochlastanej chcípáček" jen proto, že je mu o dvacet víc. Je ten senior snad rizikovější? Pochybuju. A co takhle řešit to něčím, jako by mohl být nějaký "Výpis ze zdravotního stavu"? Vždyť přece jsou pozice, kde budoucí zaměstnavatel požaduje nějakou info o zdravotním stavu zájemce o danou pozici a vůbec to pro něj není nákladné... Proč by to mělo být nějak extra nákladné pro pojišťovnu? Myslim, že je to prostě tím, že to pojišťovny prostě mají "na háku", stejně, jako mnozí zaměstnavatelé, když by měli specifikovat rozdíly ve vykonávané práci mezi mužem a ženou, aby to odůvodnilo jejich rozdílný plat/mzdu. Prostě taková diskriminace z lenosti.

  • 22. 8. 2019 22:06

    Honza (neregistrovaný)

    Žádná lenost, jen racionální jednání. Už vidím jak mi bude někdo vysvětlovat, že abych dostal slevu musím zaběhnout k doktorovi a nechat se prohlídnout. Což stojí čas, když makám tak dovolenou a ani doktor to nebude dělat zadarmo.. ve výsledku pak ušetřím 100. Na straně pojišťovny budu zavádět x procesů a platit lidi co to budou hlídat.

    To si fakt radši postavím statistický model, budu se jím řídit a těch pár % co mi do něj nezapadnou nechám kňourat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).