Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Proč mají ženy nižší důchod? od Lada - Myslím, že by se slušelo zdůraznit, že pokud...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 6. 2019 10:18

    Lada (neregistrovaný)

    Myslím, že by se slušelo zdůraznit, že pokud je to žena, kdo z manželské dvojice zemře jako první, tak pozůstalý manžel rovněž dostane vdovecký důchod. Autor článku to prezentuje tak, jako by vdovské/vdovecké důchody dostávaly pouze ženy, ale není tomu tak. A vdovské/vdovecké důchody se rovněž netýkají žen a mužů svobodných či rozvedených.

    Argument, že ženy i přesto, že budou mít nižší měsíční důchod, v konečném výsledku dostanou z důchodového pojištění více peněz, protože díky vyššímu věku dožití budou ten důchod pobírat více let než muži, mi přijde rovněž zavádějící. Nejde přece o to, kdo dostane celkem více, ale jakou bude mít životní úroveň, co si reálně za ty peníze bude či nebude moci v danou chvíli dovolit koupit. Ty ženy přece ten balík peněz nedostanou naráz, aby ho mohly hned utratit a pořádně si vyhodit z kopýtka - nakoupit si drahé oblečení, stravovat se výhradně v luxusních restauracích, každý den si prolévat hrdlo šampaňským či vyrazit třeba na cestu kolem světa. Naopak, průměrné důchodkyni celý měsíční důchod padne na nájem, léky a (skromné) jídlo. Takové staré babičce přece nijak nepomůže, že tento důchod bude dostávat o 20% delší dobu než stejně starý děda - ten měsíční důchod bude prostě nízký a ona bude živořit. Jenom bude živořit o několik let déle než její mužští vrstevníci, protože se dožije více let.

    Stejný argument by se dal použít pro výši mzdy zaměstnanců stejné firmy, kde jeden z nich je manažer a druhý dělník. Manažer má měsíční mzdu 200.000 Kč a dělník jenom 20.000 Kč. Jenže manažer v té firmě pracoval pouze 1 rok, zatímco dělník 15 let. Dejme tomu, že u obou pracovní poměr skončil jejich úmrtím při autonehodě, takže již nemohli dále peníze ani vydělávat, ani utrácet. Celkem si tedy manažer (za 1 rok) v té firmě vydělal 2.400.000 Kč, kdežto dělník (za těch 15 let) 3.600.000 Kč. Podle logiky, kterou používá autor tohoto článku, by tedy ten dělník byl na tom podstatně lépe než manažer, protože díky tomu, že jeho zaměstnání ve firmě trvalo déle, si tam v konečném součtu vydělal více. Reálně měl však dělník na utrácení vždy jen 20.000 Kč měsíčně, zatímco manažer 10x více. Kdo z nich měl tedy vyšší životní úroveň?

  • 6. 6. 2019 15:47

    maja (neregistrovaný)

    Jenže ten dělník žil o 14 let déle, co byste si vybral vy - mít peníze nebo delší život?

  • 7. 6. 2019 9:38

    Lada (neregistrovaný)

    To, kolika se dožijete let, si ale nemůžete "vybrat". Jistě, můžete jíst zdravě a všemožně o sebe dbát, ale stejně vás může zítra na přechodu srazit opilý řidič.

  • 6. 6. 2019 16:37

    VlK (neregistrovaný)

    Kdo z nich měl vyšší životní úroveň? Těžko říct. Dle peněz to nelze říct.
    Znám případy pro obě strany. Manažer, který vydělával vysoký plat (ale pracoval od nevidím do nevidím) ženu a děti prakticky neviděl a pak se zabil na motorce... Na druhou stranu někdo raději bude pár let vydělávat od nevidím do nevidím a pak zvolní.
    Nebo dělník, co chodí na svých 8 hodin a nic víc ho nemusí zajímat?

    Dle mě to vůbec není zavádějící. Důchodový systém by neměl řešit, jestli a jak důchodce přežije či ne - od toho je případně sociální systém. Důchodový systém by měl řešit vstupní příjmy a výstupní příjmy. Nastřádali se x korun během života a člověk se dožije více let, bude měsíční vratka nižší. Nic víc nic míň.

    "V případě <b>manželů</b> bude po dobu, o kterou přežije svého manžela, pobírat důchod navýšený o vdovský."

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).