Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Proč mají ženy nižší důchod? od Pavla - Já bych jen reagovala na to, že např....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 6. 2019 19:05

    Pavla (neregistrovaný)

    Já bych jen reagovala na to, že např. ženy s 2 dětmi šly do důchodu dříve v 55 letech. A muži chodili v 60 letech.
    Dnes, např. já, roč. 1964 jdu až v 64 letech a 2měsíce. Je to nefér, protože nám ženám se to navýšilo cca o 9 let, zatímco
    mužům se to o tolik let k odchodu oproti dřívějška nenavýšilo ( dle ročníku je to v průměru o 2 až 4 roky navíc ).
    Kdo to proboha zase počítal, že opět ženy jsou v nevýhodě.

  • 7. 6. 2019 8:17

    mendrit (neregistrovaný)

    Ženy i muži budou za deset let odcházet ve stejný rok do důchodu. Kdyby se o dalších 5-7 let odložil odchod mužů do důchodu, tak se důchodu nedočká asi polovina. Vám by to přišlo spravedlivé, ale nevidím pro to důvod.
    V průměru se počítá, že důchod by se měl pobírat 15-20 let. S takovými počty by muži měli do důchodu odcházet dříve než ženy.

  • 7. 6. 2019 12:31

    S V O B O D A (neregistrovaný)

    Ženy žijí déle a tak by spíš měly odcházet do penze později (aby v ní strávily stejný čas, jako muži).
    Kdyby u nás žili i Marťani dožívající se 300 let, tak byste je od 60ti také chtěla 240 let živit v penzi???

    Ale o tomto se nemá cenu dohadovat. Ať každý má penzi takovou, na jakou si "naspořil". Jednoduše suma celoživotních odvodů lomeno počet měsíců v penzi (se zohledněním inflace).
    Ideálně tak, že si budu sám moci vybrat, do čeho celý život budu investovat (protože státu a politikům nevěřím ani pozdrav).

  • 7. 6. 2019 16:06

    Lada (neregistrovaný)

    Penze je tu od toho, aby starý člověk, který už nemůže pracovat tak naplno jako zamlada, případně nemůže pracovat vůbec, už pracovat nemusel a nezemřel přitom hlady. Ne od toho, aby v ní člověk strávil pouze určitý předem stanovený počet let, vyčerpal ze systému výhradně tolik, kolik do něj předtím vložil, a pak uvědoměle natáhnul bačkory.

    Žena je v 65 letech fyzicky a psychicky opotřebovaná minimálně stejně, ne-li více, jako stejně starý muž. To, že má (čistě teoreticky) lepší předpoklady dožít se vyššího věku nežli muž, přece neznamená, že vydrží bez problémů pracovat třeba o 5 let déle než muž (tedy až do 70 let). Jedna věc je délka dožití a úplně jiná věc je, v jakém fyzickém stavu se toho vysokého věku dožijete. Čím je člověk starší, tím je nemocnější a méně práce schopný. Sedmdesátiletá prodavačka s artrózou obou kyčelních kloubů a po dvou infarktech už asi nebude tak čiperná jako její třicetiletá kolegyně, sedmdesátiletá učitelka s počínajícím Alzheimerem toho asi žáky moc nenaučí...

    Přece byste ženám nezáviděl, že se (možná) dožijí o několik málo let vyššího věku než vy... Kdyby to bylo o těch 240 let, jako ti vaši Marťani, tak neřeknu, ale 4-5 let snad není takový rozdíl.

  • 7. 6. 2019 19:32

    VlK (neregistrovaný)

    "Penze je tu od toho, aby starý člověk, který už nemůže pracovat tak naplno jako zamlada, případně nemůže pracovat vůbec, už pracovat nemusel a nezemřel přitom hlady."
    Mýlíte se, od toho je sociální program, nejčastěji sociální dávky.

    Jinak mě osobně je jedno, kolik let se kdo dožije, třeba i těch 240 let. Pokud je soběstačný. Pokud se pojistí, naspoří či jinak zařídí, aby nechtěl, nepotřeboval nic z kapes druhých. Klidně ať si pak žije do tisíce let a pobírá miliony.

  • 8. 6. 2019 18:35

    S V O B O D A (neregistrovaný)

    "Penze je tu od toho..." Řekl kdo?
    Ať si přeci od penze očekává každý, co chce. Ať si každý spoří, jak chce. Ať se každý pojistí, jak chce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).