Hlavní navigace

Proč koruna oslabuje? Doplácíme na neklid ve světě, je podhodnocená

16. 7. 2018
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Korunu oslabují hlavně globální faktory. Od intervencí ČNB a přílivu spekulativních peněz, je na ně totiž více citlivá. Kdy zase začne posilovat? Zeptali jsme se analytiků.

Koruna měla letos posilovat, od poloviny dubna ale celkem výrazně oslabila a na začátku července se dokonce poprvé od konce loňského září podívala nad úroveň 26 korun za euro. Čechům tak kromě jiného vzrostly například výdaje na dovolené. Podle analytiků během prázdnin výrazné zlepšení nepřijde, i když je koruna podhodnocená. Posilovat bude, až se uklidní situace ve světě.

David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny

Jak se bude kurz koruny vyvíjet v následujících týdnech? Budou Češi ještě během prázdnin v zahraničí utrácet s výhodnějším kurzem, bude koruna posilovat?

ČNB nutně potřebuje silnější korunu: během léta chtěla vidět kurz koruny vůči euru na 24,8 a na konci roku pak 24,6. Aktuálně je CZK o korunu slabší. Takže buď koruna posílí sama o sobě, anebo ČNB bude zvyšovat sazby. Klidně už na začátku srpna. Proto lidé, kteří vyrazí na dovolenou ve druhé polovině prázdnin, by mohli mít o něco výhodnější kurz koruny. Ale mluvíme o nízkých jednotkách procent.

Jaké jsou hlavní důvody, proč koruna zhruba od poloviny dubna výrazně oslabila?

Korunu oslabují primárně globální faktory. Je zajímavé, že koruna je nyní více citlivá na globální sentiment, než tomu bylo dříve, a to díky přílivu spekulativního kapitálu během kurzového závazku.

Za prvé, finanční trh viděl vývoj eurozóny příliš optimisticky a očekával, že růst v EMU bude i v letošním roce vysoko nad dvěma procenty, což není pro EMU udržitelné tempo růstu. Dále se k tomu přidaly obchodní přestřelky a nejistota ohledně Itálie a Turecka. Finanční trh pak ještě dal velkou váhu rozhodnutí Fedu zvyšovat sazby o něco málo rychleji, než v minulosti říkal. A tím se vytvořil mix, který změnil sentiment vůči EMU a na ní navázané ekonomiky, ale i vůči rozvíjejícím se ekonomikám.

Proto neoslabuje jen CZK, ale i například i měny našich sousedů. Nicméně v takovém rozpoložení trh neodlišuje fundamenty jednotlivých ekonomik a fáze jejich ekonomického cyklu. Koruna je tak výrazně podhodnocena, navíc česká ekonomika se přehřívá a ČNB potřebuje zpřísnit měnové podmínky.

Jaký kurz koruny k euru a dolaru čekáte na konci roku 2018?

Do konce roku očekáváme, že se sentiment znormalizuje a EUR/USD vidíme na cca 1,22. Kurz koruny k euru pak na 25 CZK/EUR nebo mírně silnější. A pod 21 vůči dolaru.

A jaký vývoj očekáváte v příštím roce?

Koruna podle našeho názoru je podhodnocena, vzhledem k fundamentům by se kurz mohl klidně pohybovat mezi 23–24 CZK/EUR. Tak jako ČNB nechce vidět slabou korunu, tak podobně se nebude chtít dostat na tyto úrovně nějak rychle. Proto očekáváme, že příští rok bude koruna pravděpodobně zavírat v pásmu 24–24,5 CZK/EUR. Vůči dolaru pak mezi 19,5–20 CZK/USD.

Jan Vejmělek, hlavní ekonom Komerční banky

Jak se bude kurz koruny vyvíjet v následujících týdnech? Budou Češi ještě během prázdnin v zahraničí utrácet s výhodnějším kurzem, bude koruna posilovat?

Na výraznější posílení koruny během prázdninových měsíců bych příliš nesázel. Jedinou nadějí mohou být sílící očekávání, že ČNB ve světle sílících inflačních tlaků zvedne na srpnovém zasedání úrokové sazby. Připomeňme ale, že červnové zvýšení sazeb, které trh plně neočekával, mělo dopad do silnější koruny v podstatě nulový.

Jaké jsou hlavní důvody, proč koruna zhruba od poloviny dubna výrazně oslabila?

Za slabostí naší měny nestojí tuzemské faktory, ale ty vnější. Koneckonců od počátku druhého čtvrtletí neoslabuje pouze koruna, ale i okolní regionální měny – polský zlotý a maďarský forint, a to dokonce výrazněji než naše měna. Zatímco do dubna žila koruna svým životem a reflektovala domácí fundamenty, v posledních třech měsících je patrná silná vazba mezi měnami rozvíjejících se trhů, které se víceméně pohybují stejným směrem.

Obecně středoevropským měnám včetně české koruny nesvědčí geopolitická nejistota. V té se investoři uchylují do měn bezpečných přístavů, jako je americký dolar. Tématem posledních měsíců byla politická nestabilita v Itálii či Německu, zároveň v posledních týdnech a dnech eskalující obchodní války, které rozpoutává americký prezident Donald Trump. To je obecně pro regionální měny nepříjemné. Vzhledem k otevřenosti místních ekonomik a jejich vysokému zapojení do globálního výrobního řetězce by omezením světového obchodu byly bity. V neposlední řadě hraje svou roli i americká měnová politika. Postupné zvyšování dolarových úrokových sazeb povzbuzuje přesun kapitálu z rozvíjejících se ekonomik do USA.

Jaký kurz koruny k euru a dolaru čekáte na konci roku 2018?

Uklidnění geopolitické situace očekáváme až v horizontu několika měsíců. Každopádně ke konci letošního roku by již koruna měla být silnější. Oproti původním předpokladům to ale nevypadá, že bychom se letos podívali pod hladinu 25 CZK/EUR. Pro konec roku kurz odhadujeme pod 25,50 CZK/EUR. Zlevnit by z našeho pohledu měl i americký dolar. Předpokládáme, že ke konci roku bude stát méně než 21 korun.

A jaký vývoj očekáváte v příštím roce?

V základním scénáři by koruna měla dále pomalu posilovat, a to do té doby, než dojde k výraznému zpomalení evropské ekonomiky. To očekáváme na přelomu let 2019 a 2020 kvůli námi předpokládanému nástupu recese ve Spojených státech.

Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Cyrrus

Jak se bude kurz koruny vyvíjet v následujících týdnech? Budou Češi ještě během prázdnin v zahraničí utrácet s výhodnějším kurzem, bude koruna posilovat?

V příštích týdnech bude koruna stagnovat kolem současných úrovní. Do konce září, půjde-li vše dobře, posílí pod 25,50 koruny za euro. Předpokladem ovšem je, že ČNB do té doby alespoň jednou zvýší svoji základní úrokovou sazbu. Pravděpodobně tak učiní na svém zasedání koncem září, vyloučit ovšem úplně nelze ani zvýšení už na srpnovém zasedání.

Jaké jsou hlavní důvody, proč koruna zhruba od poloviny dubna výrazně oslabila?

Koruna se ocitla pod značným výprodejním tlakem, jejž umocňuje fakt, že v ní je stále zainvestováno značné množství spekulantů. Ti do korunových pozic masivně vstupovali zvláště loni před dubnovým ukončením intervenčního režimu ČNB. V současnosti to, že likvidují své pozice, brání posílení koruny, příp. zesiluje její slábnutí.

Hlavním zdrojem tohoto slábnutí, a tedy i zmíněného citelného výprodejního tlaku, pod nímž se ocitla, je ovšem růst úrokových sazeb ve Spojených státech a také propukající světová obchodní válka. Oboje umocňuje odliv kapitálu ze zemí typu ČR do Spojených států a jednou z obětí tohoto odlivu je právě i koruna.

Češi se tedy obecně na výhodnější letošní dovolenou těšit nemohou. To ovšem pro některé destinace neplatí. Jednou z nich je Turecko. Turecká lira aktuálně oslabila na své historické minimum vůči koruně. Zatímco třeba pivo před dvěma lety začátkem prázdnin vyšlo v Turecku v přepočtu na 50 korun, nyní stojí jen 37 korun. Turecko je totiž odlivem kapitálu zasaženo ještě více než ČR a tamní inflace – nejvyšší od roku 2003 – slábnutí liry kompenzuje jen částečně. Masivní odliv kapitálu z Turecka umocňuje kromě výše uvedených obecnějších faktorů, které platí i pro korunu, skutečnost, že staronový vládce země Erdogan vyvíjí na centrální banku až nevybíravý tlak, aby nezvyšovala sazby. Nově také do funkce ministra financí instaloval svého zetě, což zvyšuje obavy investorů z dalšího směřování země, nadále laxní měnové politiky Turecka a z možné následné tamní finanční krize.

Jaký kurz koruny k euru a dolaru čekáte na konci roku 2018?

Co se týče vývoje koruny v posledním letošním kvartále a v roce 2019, platí, že česká měna je podhodnocená a má tedy potenciál ke znatelnému zpevnění. Pokud se tedy alespoň částečně podaří uklidnit situaci ve světě a světovým politikům se zejména podaří nastolit stav, který připomíná spíše „světový obchodní mír“ než válku, koruna do konce roku posílí k úrovni 25 korun za euro a do poloviny příštího roku zhodnotí na 24,70 koruny za euro. Rizika méně optimistického vývoje jsou však značná.

Petr Gapko, hlavní ekonom MONETA Money Bank

Jak se bude kurz koruny vyvíjet v následujících týdnech?

Vývoj kurzu je v letních měsících kvůli okurkové sezóně těžké předpovídat, navíc kvůli zavádění bariér mezinárodního obchodu ve světě se zvyšují ekonomická rizika. Nicméně odhaduji, že koruna by mohla lehce posilovat, hlavně kvůli zvětšování úrokového diferenciálu mezi ČR a eurozónou.

Jaké jsou hlavní důvody, proč koruna zhruba od poloviny dubna výrazně oslabila?

Důvody jsou ryze opatrnostní, a to hlavně ve spojení se zvýšeným obchodním napětím ve světě, které se rychle stupňovalo kvůli zavádění cel.

Jaký kurz čekáte na konci roku 2018?

Ke konci roku 2018 by koruna mohla vůči euru posílit někam k úrovni 25,30.

skoleni_15_4

A jaký vývoj očekáváte v příštím roce?

Čekáme, že koruna bude dále lehce posilovat díky zvyšujícím se úrokovým sazbám.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je redaktorem serveru Peníze.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).