Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Proč jako OSVČ dostanete nižší důchod než zaměstnanec? od Honza - Článek je zajímavý, ale úvodník je velmi matoucí....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 12. 2010 1:29

    Honza (neregistrovaný)

    Článek je zajímavý, ale úvodník je velmi matoucí. Vychází z předpokladu, že pojistné, které jakoby platí zaměstnavatel se tahá z kouzelného klobouku. Ve skutečnosti se tahá ze zaměstnancovy superhrubé mzdy a o to méně pak dostane. Mezi OSVČ a zaměstnancem je x skutečných (podle mě nesmyslných) rozdílů typu stravenky, výdaje paušálem, nemocenské pojištění, ..., ale tohle k nim nepatří.

  • 27. 12. 2010 1:57

    Tomáš (neregistrovaný)

    Souhlasím, tenhle článek patří rozpracováním spíš k slabším.

    Na "zaměstnavatelovy" výdaje musí vydělat sám zaměstnanec. (Ne)zohlednění superhubé mzdy a odpočet celkového pojistného, resp. nákladů, je pak další kapitola. Potom by ty poměry vycházely jinak.

    Ve skutečnosti by se měla spíš srovnávat superhrubá mzda zam. + hrubý příjem OSVČ, nebo čistý příjem obou. Jedinou potenciální výpočetní disproporcí by pak byl fakt, že poj. odvody provedené zaměstnavatelem jsou pro zaměstnavatele odpočitatelným nákladem, kdežto OSVČ si jako dodatečný náklad na rozdíl od stavu do r. 2007 neuplatní pojistné žádné.

  • 27. 12. 2010 7:59

    Honza (neregistrovaný)

    Ještě mě napadlo (ať jen nereju - až na ten úvod mi článek příjde dobrý), šlo by udělat nějaké celkové srovnání OSVČ x zaměstnanec? Třeba firma s 10 programátory, na které může šéf dávat celkem měsíčně 700000 superhrubého, jsou normálně nemocní, normálně mají dovolenou, berou stravenky, 5 z nich má penzijko atd. Kolik budou brát na švarc a kolik jako zaměstnanci čistého. A jaký budou mít důchod. Tohle by možná dost lidí zajímalo a dost by se i divili.

  • 27. 12. 2010 12:09

    LOL666 (neregistrovaný)

    Je to jednoduché.Na švarc by brali (nejsou zahrnuty odpočty a slevy na dani) o 15% méně než fakturace.(paušál 60%) cca 18 %(50%paušál).
    Jinak ještě by bylo zajímavé napsat jak to mají státní zaměstnanci.
    Prostě stát dojí a my krmíme.Někdo víc někdo méně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).