Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Proč chce vláda zbytečně bít živnostníky? od P2010 - Vzdy kdyz se nekdo pohorsuje nad tim, jak...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 2. 2011 12:43

    P2010 (neregistrovaný)

    Vzdy kdyz se nekdo pohorsuje nad tim, jak OSVC "malo" plati na pojisteni a jeste si muze odecist pausalni naklady, tak mu odpovidam ze kdyz mu to prijde vyhodne oproti zamestnani-nevolnictvi, necht se take stane OSVC :-)

    Cela debata je o oceneni miry rizika. Zamestnance vetsinu problemu spojenych s chodem firmy nezajima, vymenou mu za to jsou tzv. "jistoty" vykoupene naprosto nesvobodnym stylem zivota. OSVC zadne takove "jistoty" nema a v pripade problemu mu nikdo nepomuze, stat ho maximalne jeste "dorazi" nejakou likvidacni pokutou.

    V mediich se stale pretrasa to jak se OSVC zneuziva pro "svarcsystem", ale to prece neni nejaka vyrazna skupina lidi. Pak je dalsi skupina lidi, kteri jsou OSVC proto, ze uz nikdy nechteji "chodit do zamestnani" a to i v pripade, ze by to bylo financne nevyhodnejsi oproti zamestnani. To ze vam 5 dni v tydnu nikdo nerika co musite, kdy musite a kde musite, toho si zkratka nekteri vazi nejvice :-)

    A to je prave to, co je politikum trnem v oku. Zadny rezim nestoji o lidi, kteri se odlisuji a nezapadaji do sablony. To je dle meho nazoru hlavni motiv systematicke likvidace zivnostniku.

    K tomu jak zde nekdo psal ze v USA je jen 5% zivnostniku, v USA totiz take nemaji nas "zakonik prace".

  • 25. 2. 2011 13:28

    Petr (neregistrovaný)

    Necht se stane každý živnostníkem? To je pěkně debilní argument. To jako, když si někdo stěžuje na to, jak nás okrádají politici, tak mu řeknou ať se stane politikem, pod. ať se stane lékařem "vyděračem", sockou příživníkem, která zneužívá štědrý sociální systém atd. Víte, že živnostníci, ačkoliv jsou jejich majetkové poměry obecně vyšší než zaměstnanců, odvádí nižší daně než zaměstnanci, přestože stojí stát díky množství úřadů, které se zabývají jejich agendou, mnohem více, než zaměstnanci, které mnohé úřady vůbec nepotřebují? Je spravedlivé, že živnostník se stejným vyměřovacím základem jako zaměstnanec a tedy stejný budoucím důchodem, odvádí na sociální pojištění mnohem méně než zaměstnanec? Víte, kolik nejrůznějších podpor a dotací mohou využívat živnostníci? Daně a pojistné mají být jak říká často Kalousek bez výjimek spravedlivé, průhledné, nezvýhodňující lobistické či jiné skupiny. Na podporu podnikání jsou určeny dotace a jiné podpory.

  • 25. 2. 2011 15:40

    P2010 (neregistrovaný)

    "stejný budoucím důchodem" - ano zadnym :-)

    "Víte, kolik nejrůznějších podpor a dotací mohou využívat živnostníci?" - to by me opravdu zajimalo. Dokud nejste SRO s mil. obratem a 20ti zamestnanci, nikdo vam nic neda. Leda nejakou pokutu :-)

    Tak at si pan Kalousek udela nejdrive poradek u sebe. Az se vice jak polovina penez kazdorocne nerozkrade, muzeme se pak bavit o nejake spravedlivosti.

  • 25. 2. 2011 15:55

    P2010 (neregistrovaný)

    "Víte, že živnostníci, ačkoliv jsou jejich majetkové poměry obecně vyšší než zaměstnanců, odvádí nižší daně než zaměstnanci, přestože stojí stát díky množství úřadů, které se zabývají jejich agendou, mnohem více, než zaměstnanci, které mnohé úřady vůbec nepotřebují?"

    To ale prece neni problem zivnostniku :-) To je typicky problem totoho statu, ze vymysli zbytecne pitomosti ktere nejsou k nicemu potreba. Navic to neni pravda, protoze tech nesmyslnych vykazu musi vyplnovat stohy i zamestnavatel. Takze to za zamestnance delat chudak zamestnavatel.

    Vite ze existuji zeme, kde se leta legalne podnika a presto nepotrebuji zivnostensky urad, zivnostenske listy ani ICP (Identifikacni Cislo Provozovny).

    Souhlasim s vami, ze by to melo byt pruhledne a spravedlive. Proto by zamestnanec mel z penez ktere prinese svemu zamestnavateli odvadet celkove (nerozdeluji to na dane a pojisteni) totez co zivnostnik s odecetnim nakladovych pausalu.

  • 28. 2. 2011 9:23

    Honza (neregistrovaný)

    Nemám k dispozici nějakou podrobnou statistiku, ale podle toho, co znám je jsou většina "podnikatelů" fakticky švarczaměstnanci (servírky, učitelky v jazykovce, zedníci se šéfem, programátoři pracující pro firmy, ...) a skutečného podnikatele neznám osobně žádného. Možná jednoho zedníka co dělal chvilku u táty na chalupě. Teda já se těm švarczaměsnancům vůbec nedivím, soudně uvažující člověk podle mě rád oželí "sociální jistoty" výměnou např. za 60% paušál.

  • 28. 2. 2011 13:28

    SRS (neregistrovaný)

    Tak třeba programátoři, kteří jsou najímáni jen na pár měsíců to snad ani jinak dělat nemohou. Typický příklad je třeba zavádění SAPu. To najmete několik programátorů, které ale po tom, co vám SAP funguje propustíte. A najmete si jiné na údržbu systému.

    Podnikatelů znám dost, hodně z nich to dělá tak, že mají firmu a zaměstnávají sami sebe, takže si vyplácí i nemocenskou, ale zase platí vysoké daně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).