Hlavní navigace

Proč česká ekonomika neroste, když se těm okolním začíná dařit?

16. 5. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Česko zůstává v recesi navzdory tomu, že okolní ekonomiky v prvním kvartálu rostly. Proč ČR takto vyčnívá?

ČR zůstává v recesi, a to i navzdory tomu, že všechny okolní ekonomiky v 1Q13 rostly. Pravda, Německo a Polsko jenom o 0,1 % q/q, ale Maďarsko o 0,7% q/q a Slovensko o 0,3%. Což ve srovnání s čísly z ČR (-0,8% q/q, –1,9% r/r) jsou všechno výsledky relativně oslnivé (český růst je nejhorší za 4 roky). 

Proč ČR takto vyčnívá? Těžko říct, jsou to předběžná data, takže nemáme strukturu, ale pár fragmentů ČSÚ zveřejnil. Tvrdí, že se stabilizovala poptávka domácností (to jsme vzhledem k lepší spotřebitelské důvěře a mírnější restrikci čekali), že se propadly investice (asi mnohem více než jsme čekali) a že pozitivním faktorem růstu přestal být zahraniční obchod. 

To poslední nás trošku překvapuje – průmyslová produkce se letos v 1Q13 vyvíjela nejlépe od začátku roku 2012, takže společně s celkem OK růstem v našem okolí jsme čekali lepší výsledek. 

dan_z_prijmu

Kačka byla v 1Q13 také relativně slabá, německé PMI/IFO se zlepšovalo. Že by se natolik zvedla poptávka domácností, aby čistý export přestal být růstovým faktorem, se zdá málo pravděpodobné. 

Uvidíme, jak dopadnou finální data v červnu a jestli se nedočkáme revize. Kačka reagovala oslabením mírně nad 26 (zavřeli jsme kvůli stop-lossu naše short EURCZK doporučení z března otevřené na 25,70). Z pohledu ČNB jsou včerejší data také zklamáním (ČNB čekala –1,5% r/r), ale na FX intervence to stále nestačí – kačka totiž sama oslabila, prorůstový impuls slabší koruny je malý a deflace nehrozí.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).