Hlavní navigace

Pro volební rok schválila vláda rozpočet se schodkem 60 miliard

21. 9. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Vláda dnes schválila návrh státního rozpočtu, který počítá se schodkem 60 miliard korun. Rozpočet předpokládá masivní růst výdajů na platy zaměstnanců veřejného sektoru – učitelů, lékařů, úředníků.

Zároveň počítá s nezanedbatelným zvýšením průměrných důchodů o 300 korun měsíčně. Celkový vliv těchto opatření na dotčené výdajové položky dosáhne podle našich odhadů 23,5 miliardy.

Růst by měly po letošním propadu i investiční výdaje. Měly by se nastartovat nové projekty spolufinancované prostředky z fondů EU a rozjet by se konečně měly i stavby, pro které vláda vyjednala výjimku kvůli starým posudkům EIA.

dan_z_prijmu

Výdajová strana rozpočtu tedy vzroste. Na straně příjmů očekáváme pokračující růst daňových výnosů. Zvyšuje se zaměstnanost a mzdy, firmám se přitom daří udržovat vysokou ziskovost, spotřeba domácností je tahounem hospodářského růstu. V důsledku by se státu mělo podařit výběrem daní udržet bilanci rozpočtu na uzdě.

V našem výhledu navíc předpokládáme vyšší ekonomický růst (2,7 %), než na kterém je rozpočet postaven (2,4 %). I proto očekáváme, že schodek rozpočtu v příštím roce nakonec dosáhne „jen“ 45 miliard korun. Oproti letošnímu vývoji, kdy předpokládáme nakonec vyrovnaný rozpočet, se však bude jednat o nezanedbatelné zhoršení vládního hospodaření. To kromě znovunastartování investic (což lze samozřejmě jen kvitovat) vysvětlují blížící se volby. Takzvaný politický cyklus ovlivňuje vládní hospodaření prakticky všude na světě.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).