Hlavní navigace

Pro investory byl zásadní vývoj v Evropě

11. 7. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

V pondělí večer vypukla výsledková sezóna ve Spojených státech (tradičně výsledky Alcoa), nicméně v první části včerejšího obchodování se investoři soustředili spíše na dění v Evropě.

Poté se nicméně vrátili k očekávaným výsledkům a na trhu převládli ti, kteří se obávají zklamání z toho, co budou jednotlivé společnosti v USA a následně ve zbytku světa reportovat.

Obavy z toho, že tržní konsensus je nastaven příliš vysoko a firmy budou ve velkém vydávat celoroční profit warningy, poslaly indexy v USA o téměř procento níže. My se domníváme, že tyto obavy nejsou úplně zbytečné, protože analytikové zatím redukovali očekávané zisky pro letošní rok jen minimálně, přitom globální ekonomika zpomaluje více, než se ještě na začátku roku čekalo. Nadějí může být to, že nižší poptávku a v případě US firem také silnější dolar může kompenzovat nižší cena energií, zvláště ropy. Ta by mohla umožnit firmám udržet si ziskové marže i v tomto složitém ekonomickém prostředí. 

Agentura Fitch potvrdila rating Spojených států „AAA“, nicméně výhled ponechala negativní. Dále uvedla, že rating nebude přehodnocovat dříve než bude po volbách a bude jasnější, jakou podobu bude mít plán snížení zadlužení USA. 

V Asii dnes většina trhů osl abovala, evropské akciové indexy začínají obchodní den také poklesem, německý DAX –0,5%.

Fortuna dnes zveřejnila, jak se na jejím sázkovém byznysu projevilo konání šampionátu EURO 2012. Celkový objem přijatých sázek na fotbalová utkání dosáhl téměř 17 mil. EUR. To je o 25 % více než objem přijatých sázek při konání posledního šampionátu v roce 2008 i více než kolik odhadoval trh. Ten počítal s objemem sázek v rozmezí 12 – 15 mil. EUR. Jelikož ovšem výsledky utkání nepřinesly mnoho překvapení, tak musela Fortuna vyplatit i rekordní objem výher a nárůst sázek se tak projevil jen 3,3 mil. EUR na úrovni hrubých výher. I vzhledem k tomu, že Fortuna díky šampionátu zaznamenala více než 9 000 nově se registrujících online zákazníků, tak dnešní informace hodnotíme mírně pozitivně. (Jiří Šimara)

DNES OČEKÁVÁME:

Ve Spojených státech bude zveřejněna obchodní bilanc e za květen (14:30), velkoobchodní zásoby za stejný měsíc (16:00) a především zápis ze zasedání měnového výboru Fedu (20:00). Na dluhopisovém trhu bude Německo prodávat 10-leté dluhopisy v objemu až 5 mld. EUR (11:30).

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).