Hlavní navigace

Příznivé údaje z amerického trhu práce prospějí dolaru

7. 8. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

ČNB ponechala měnovou politiku beze změn, stejně tak záměr udržovat kurzový závazek nejméně do poloviny roku 2016. Ve své nové prognóze centrální banka snížila inflační výhled.

Česká průmyslová produkce v červnu vzrostla o 8,1 % y/y (trh 6,4 %). Červnový zahraniční obchod vykázal přebytek 17,8 mld. CZK (trh 19,1 mld.). Stavební aktivita stoupla v červnu o 7,8 % y/y.

Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA dosáhl minulý týden 270 tis. v souladu s očekáváním trhu.

Bank of England v souladu s očekáváním svou měnovou politiku nezměnila. Pro ponechání sazeb na stávající úrovni bylo 8 členů bankovní rady, jeden hlasoval pro zvýšení. To představuje překvapivě holubičí tón od britské centrální banky.

Německý průmysl se v červnu snížil o 1,4 % m/m (trh +0,3 %). Jeho meziroční růst tak zpomalil jen na 0,6 % (trh +2,2 % y/y). Přebytek červnového zahraničního obchodu v Německu dosáhl 24,0 mld. EUR (trh 21,0 mld. EUR).

Dnešní data naznačí zvyšování sazeb Fedu už v září

Obchodování na trhu eura s dolarem bylo včera poklidné, když se kurz pohyboval kolem úrovně 1,09 USD/EUR. Kalendář makroekonomických událostí nebyl příliš nabitý. Po velmi úspěšných německých továrních objednávkách zveřejněných už před otevřením trhů jsme se odpoledne dočkali tradičního indikátoru nových žádostí o dávky v nezaměstnanosti v USA. Ty už 22. týden setrvávají pod hranicí 300 tisíc; za minulý týden zažádalo o novou podporu 270 tis. Američanů.

Tato data utvrdila očekávání SG, že by dnešní statistika z amerického trhu práce měla přinést příznivé zprávy.  Počet nových pracovních míst by měl dosáhnout 240 tis. (trh 225 tis.), míra nezaměstnanosti by měla o 0,1 pb klesnout (trh očekává stagnaci) a slušný by měl být i růst mezd. Pokud se očekávání SG vyplní, měl by dolar proti dolaru i ostatním měnám posílit díky přehodnocení tržních očekávání ohledně prvního zvýšení sazeb Fedu (dobré údaje by naznačily počátek utahování měnových podmínek už v září).

ČNB snížila inflační výhled, potvrdila kurzový závazek

Zasedání ČNB nepřineslo v souladu s očekáváním žádnou změnu měnové politiky. Na druhou stranu obsahuje nová prognóza centrální banky nižší výhled pro inflaci, která by měla dosáhnout dvouprocentního cíle až na začátku roku 2017. ČNB tak potvrdila závazek nadále bránit posílení koruny pod úroveň 27 CZK/EUR. K jeho opuštění by podle centrální banky nemělo dojít dříve než v polovině příštího roku. Koruna vůči euru po zveřejnění nové prognózy ČNB mírně oslabila k úrovni 27,06 CZK/EUR. Po tiskové konferenci (kde guvernér Singer řekl, že se rada seriózně nezabývala možností snížit sazby do záporu) však koruna opět posílila a zaútočila na hranici 27,02 CZK/EUR. Je pravděpodobné, že na těchto úrovních ČNB dalším korunovým ziskům zabránila.

My nadále očekáváme „exit“ z intervenčního režimu v Q3 16 poté, co dojde k obměně bankovní rady.

skoleni_15_4

Koruně prospěly i včera zveřejněné údaje z reálné ekonomiky. Česká průmyslová produkce v červnu zaznamenala zatím nejvyšší letošní růst, a to o 8,1 % y/y. Motorem celého sektoru byl jako tradičně automobilový průmysl. Velmi dobrou zprávou je, že pokračuje růst nových objednávek. V samotném červnu vzrostly o 10 % y/y a naznačují tak, že dobré výsledku průmyslu budou pokračovat. Stavebnictví se zvýšilo o 7,8 % y/y díky obrovskému meziročnímu nárůstu inženýrského stavitelství. Příznivě dopadla i červnová bilance zahraničního obchodu, která v souladu s naším odhadem dosáhla 17,8 mld. CZK. Dynamika obchodu výrazně vzrostla: exporty si připsaly 2,1 % m/m a importy dokonce 2,2 %.

Ostatní regionální měny oslabovaly. Forint si proti euru odepsal čtyři desetiny procenta a zlotý dokonce půl procenta. Investoři se tak zřejmě připravují na dnešní statistiku z amerického trhu práce. Pokud se vyplní očekávání SG, posílení dolaru v očekávání vyšších amerických sazeb by mělo vést k oslabení forintu a zlotého i vůči euru.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).