Hlavní navigace

Příznivá americká data zamlžuje nejistota kolem fiskální restrikce

21. 12. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Řada indikátorů z USA by mohla leckoho potěšit. Nervozita spojená s dohodou amerických politiků na změkčení hrozící fiskální restrikce ale maže zisky na trzích.

Zprávy a události

Revize amerického HDP za třetí kvartál zvýšila jeho kvartální anualizovaný růst na 3,1 % z původních 2,7 %.

Žádosti o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech v minulém týdnu vzrostly o 17 tis. na 361 tis. Trh čekal zvýšení pouze o 14 tis.

Předstihový index průmyslové aktivy ve Philadelphii v prosinci výrazně vzrostl na 8,1 bodu z listopadových –10,7 bodu.

Prodeje existujících domů v listopadu vzrostly o 5,9 % m/m (trh 2,3 %).

Ceny nemovitostí v říjnu vzrostly o 0,5 % (očekávání 0,3 %).

Slovenská nezaměstnanost v listopadu vzrostla na 13,9 %, zatímco oslovení analytici čekali vzestup z říjnových 13,7 % pouze na 13,8 %.

Příznivá americká data zamlžuje nejistota fiskální restrikce

Kurz USD/EUR včera hledal směr, aby se během dnešních ranních hodin pohyboval na obdobných úrovních jako den předtím. Kurz tak zaznamenal podobný vývoj středečnímu obchodování. Euro opět téměř atakovalo hranici 1,33, čemuž mu pomohla především série pozitivních dat z americké ekonomiky, nicméně v odpoledních hodinách a během asijského obchodování ve dvou vlnách opět spadlo k úrovni 1,32.

Sentiment na trhu podpořila řada indikátorů: (1) revize údajů o HDP za třetí kvartál přinesla vyšší růst díky lepší spotřebě domácností, výdajům vlády a vyššímu příspěvku čistých exportů, (2) data z trhu nemovitostí ukázala na zvyšující se prodej stávajících domů a rostoucí ceny realit a (3) předstihový ukazatel výrobní aktivity ve Philadelphii razantně vzrostl. Nicméně nervozita a nejistota spojená s dohodou amerických politiků nad změkčením hrozící fiskální restrikce další prostor k ziskům rizikovějších aktiv omezila a navíc vymazala všechny včerejší eurové zisky. Další vyjednání se odsune až na samotný závěr letošního roku.

Dnes se z amerického kontinentu dočkáme údajů o spotřebitelských příjmech a výdajích, cenového PCE indikátoru či dlouhodobých objednávkách. Čísla by výrazněji s trhem zahýbat neměla, další pohyb kurzu je nyní především v rukou amerických politiků.

Koruna v úzkém pásmu bez výraznějších pohybů

Čtvrteční pohyb koruny byl v kontrastu s vývojem ostatních regionálních měn. Zatímco koruna několik haléřů ztratila, forint i zlotý si v průběhu včerejší seance polepšily shodně o zhruba dvě desetiny procenta. Tuzemská měna se ve čtvrtek pohybovala v relativně úzkém pásmu. Otvírala poblíž svých denních maxim na 25,16 CZK/EUR a v odpoledních hodinách se obchodovala nad úrovní 25,20. Proti dolaru kolísala po celý den okolo hranice 19 korun.

dan_z_prijmu

I ve zbytku roku se dá očekávat, že obchodní aktivita bude minimální a likvidita nízká. V tomto prostředí tak nelze vyloučit výraznější výkyvy kurzu v případě, že se zobchoduje i menší objem prostředků. Faktorem, který by ale mohl ovlivnit globální trhy a potažmo i českou korunu ještě před koncem roku, bude vyjednávání ohledně opatření na změkčení dopadů „fiskálního útesu“ ve Spojených státech. Pokud se však nic nestane či nebude nadále jasné, kdy k dohodě dojde, kurz CZK/EUR by měl setrvat poblíž stávajících úrovní.

Na dluhopisovém i swapovém trhu včera vládl naprostý klid. Zvýšenou aktivitu můžeme očekávat až v novém roce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).