Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Přivyděláváte si prodejem na internetu? Pozor na neoprávněné podnikání od asdfg - Podle mně je toto typický český hloupý paradox....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 1. 2009 10:07

    asdfg (neregistrovaný)
    Podle mně je toto typický český hloupý paradox. Ćlověk, který hledá práci, je nezaměstnaný, nemůže začít pracovat systematicky jen trochu, protože okamžitě se přihlásí finanční úřad, okamžitě se přihlásí sociálka a zdravotní se svými povinnými odvody a vyberou si z výdělku nejdříve svých několik tisíc měsíčně. Přitom začít vydělávat pořádně, aby i přes tyto odvody tento člověk ještě vydělal na sebe, je u spousty takových prací buď trvale nemožné nebo se to člověk musí až nějaký rok učit, vytvořit si klientelu a jméno, případně vyšoupnout z oboru zavedeného konkurenta. A z toho všeho si stát bere doslova něco jako výpalné. Nezaměstnaní dobrodružnějšího ražení tedy toto dělají načerno a riskují pokuty, které společně s vyměřenými doplatky a penále je v případě prozrazení finančně zničí, nezaměstnaní běžného ražení se na takovou aktivitu vykašlou a zůstanou sedět doma nečinní na podpoře nebo maximálně na problematických rekvalifikacích. A od nového roku toto platí i pro přivýdělky v umělecké branži, čistě teoreticky kdokoliv z nezaměstnaných, kdo je zaevidován v nějaké castingové agentuře nebo v nějaké fotobance, kde má svoje amatérské fotky, tak od nového roku podle státu podniká a musí každý měsíc odvádět přislušné sociální a zdravotní pojištění. Zato kdo je zaměstnán a má tuto nějakou činnost jen jako přivýdělek, tomu je hej. Je to potom jen vedlejší výdělečná činnost, ne hlavní, takže odvádí státu daň z příjmu a sociální a zdravotní pojištění jen z toho, co reálně vydělá, takže vždy jenom část.
    Tento systém tak udržuje nezaměstnané lidi a lidi obecně bez výdělku a bez invalidního či starobního důchodu v nečinnosti a závislé jen na sociálních dávkách.
    A je to i podhoubí podvodů, je jen krůček k tomu v rodině, kde jeden z rodiny pracuje, aby ten druhý nezaměstnaný rozjel nějakou domácí činnost na jméno a daně toho zaměstnaného.
  • 31. 1. 2009 15:13

    Jarmila (neregistrovaný)
    Proto se mi líbí třeba v Německu, že malé částky příjmu neevidují. Přišli na to, že evidence a papírování je dražší než nějaký příjem státu na odvodech a těch pár šušňů zůstane lidem, kteří je stejně utratí. Proto třeba fabrika vyplatí malé částky (třeba brigádníkovi na jednodenní inventuru) peníze na ruku keč, ten to podepíše a není za to stržena daň, páč pracovník se dostane do kolonky pracovníka s nepatrným příjmem. Akorát nevím, kde přesně mají nastavenou onu hranici nepatrného příjmu. Stejně přistupují ke krátkodobému zaměstnání (třeba záskok na týden za nemoc).
  • 1. 2. 2009 11:39

    asdfg (neregistrovaný)
    Pokud si pamatuji, u nás to bylo víceméně taky tak, minimálně v oblasti daní z příjmu. U sociálního a zdravotního se dalo mnohem více věcí napasovat na nesoustavnou činnost, takže to taky šlo. Šrouby utáhli před několikalety oranžoví, prý lidi soustavně přiznávají jen tak malé příjmy, aby nemuseli platit, tak se musí všichni zdanit a "zodvodnit" paušálně. ODS teď od nového roku potom zkrouhla přes soustavnost ještě navíc uměleckou činnost, možná mysleli na známé dobře vydělávájící umělce, ale sveze se s tím taky spousta přivydělávajících.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).