Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Spor o ztracenou občanku: Operátor chce 37 tisíc korun, úřad řekl ne od J, Novák - Pokud předmětný občanský průkaz byl v době, kdy...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 9. 2018 5:28

    J, Novák

    Pokud předmětný občanský průkaz byl v době, kdy operátor uzavřel smlouvu, tak je celkem jasné, že za způsobenou škodu by měl nést zodpovědnost ten, kdo za operátora smlouvu podepsal. Pokud by totiž ten dotyčný nebyl hlupoň a ověřil si OP v celkem snadno dostupné veřejné databázi, tak by smlouvu neuzavřel. Pokud ale operátor zaměstnává neschopné hlupáky, tak at pak nese následky sám či náhradu vymáhá po těch neschopných.
    Na druhou stranu si dovedu představit vyčůránka, který ohlásí ztrátu svého občanského průkazu a po pár dnech jde a uzavře podobnou smlouvu právě na OP, který ohlásil jako ztracený. Koneckonců, dnešní mladí mají celkem dobré vzory v politicích. Nebo že by už bylo zapomenuto, jak jistý lidovec Čunek používal dva občanské průkazy a počítám, že pokud by to veřejně neprasklo, ak by je používal ještě hodně dlouho. A vidíte, dotáhl to do poměrně vysokých funkcí, tedy na senátora a hejtmana Zlínského kraje! A pak že se podvodníkům nedaří...

  • 24. 9. 2018 20:59

    Mi. Chal.

    Na OP je ale i fotka, to to nikdo nekontroluje nebo to na ukradené občance nějak falšují? Pokud smlouvu neuzavírají přes internet, to je dneska taky možnost.

  • 25. 9. 2018 0:41

    J, Novák

    Abych pravdu řekl, tak nepamatuji, kdy jsem naposledy uzavíral nějakou smlouvu jinak, než prostřednictvím netu. Takže ano, mnohdy to nikdo nekontroluje, protože ani není jak. Chyba v tomto případě je ovšem jasně na straně operátora, resp. pracovníka, který smlouvu za operátora podepsal, protože pokud OP byla ve veřejné databázi ztracených a odcizených OP, tak tuto databázi měl zcela jistě využít. Pokud by to udělal, tak by druhou stranu smlouvy musel hnát holí přes půl ulice, event. na něho hned na místě zavolat PČR. Takže, jak jsem psal jinde, škodu by měl uhradit pracovník operátora, protože, jak vím, povinnost ověřit databázi shora uvedenou tito pracovníci mají.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).