Hlavní navigace

Přijde ČEZ o licenci i v Bulharsku?

18. 3. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Nad licencí pro distribuci elektřiny se pro ČEZ stahují mračna i v Bulharsku. Kdy se rozhodne o osudu licence a co na to akcie?

Hlavní události

Bulharský generální prokurátor požádal tamního energetického regulátora, aby odebral ČEZ licenci

Tatry Mountain Resorts v pátek oznámil výsledky za období 3 měsíců končící 31. ledna

Evropské akcie by dnes měly otevřít propadem v reakci na nečekané podmínky finanční pomoci Kypru, které zahrnují zdanění bankovních vkladů

Dnes nebudou zveřejněny žádné klíčové makroekonomické údaje, ve zbytku týdne bude důležité hlavně středeční zasedání americké centrální banky

Své kvartální výsledky dnes oznamuje mj. Italská Banca Popolare di Milano

Obchodování na zámořských trzích

Americké indexy v pátek mírně oslabily, když se nálada investorů zhoršila po nečekaně prudkém poklesu indexu spotřebitelské důvěry Michiganské univerzity. Mírně rostly pouze finanční tituly.

Noční obchodování na asijských trzích již negativně ovlivnilo překvapivé zdanění depozit v kyperských bankách a hlavní indexy prudce spadly. Akcie klesaly napříč všemi sektory a oslabovala také většina komodit, mírné zisky si naopak připsalo zlato.

ČEZ

Bulharský generální prokurátor Sotir Cacarov v neděli požádal tamního energetického regulátora, aby odebral ČEZ licenci na distribuci elektřiny. Vyšetřování podle Cacarova odhalilo porušování pravidel při sestavování faktur za elektřinu, což ČEZ popírá. Firma navíc od prokuratury zatím neobdržela oficiální uvědomění o pochybení.

O případném odebrání licence by měl rozhodnout pouze regulátor, který má oznámit výsledky svého vyšetřování až v polovině dubna. Bulharská distribuce sice nemá velký podíl na konsolidovaném zisku ČEZ, investoři jsou však na podobné zprávy citliví, a proto by dnes akcie ČEZ mohly pokračovat v poklesu. Z pohledu ocenění je mnohem důležitější vývoj cen německé elektřiny, která se stále nachází v sestupném trendu.

dan_z_prijmu

Tatry Mountain Resorts

Společnost TMR v pátek oznámila výsledky za první čtvrtletí účetního roku 2012/13, tj. za období 3 měsíců končící 31. ledna. Tržby vzrostly meziročně o 9,8 % na 13,4 mil. EUR, EBITDA však nepatrně poklesla na 3,37 mil. EUR (-0,8 % yoy), což firma vysvětluje jednorázovými náklady, např. na marketing. Management TMR očekává v dalším čtvrtletí růst tržeb a také ziskovosti.

Zprávy působí na první pohled spíše pozitivně, není však k dispozici odhad trhu pro porovnání.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).