Hlavní navigace

Názory k článku Přichází nová doba nájemní? Na koupi vlastní nemovitostí už hodně lidí nemá peníze

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 3. 2023 6:06

    Armin Tamzarian

    Je to smutna doba. Bohuzel cim dale od revoluce, tim krutejsi pro mlade. Zatimco v 90. letech se byty za pakatel(hotovost) privatizovaly, a pred deseti lety se jeste daly koupit na hypoteku, ktera nikoho nezruinovala, dnes ja bych musel hypo platit 40 tis. mesicne za byt v panelaku. A to mam (i na prazske pomery) vyrazne nadprumerny plat. Jak pravil Paroubek: Damy a panove, kdo z vas to ma?
    Pokud dnes ani nadprumerne vydelavajici nemaji sanci na vlastni byt, je neco spatne...

  • 2. 3. 2023 7:16

    Tomáš

    Pod toto se taky podepíšu. Za hypotéku 40k, měli rodiče v roce 2009 barák jako kráva, s pozemkem jako kráva na hranici Prahy. Dneska za to člověk pomalu koupí 40 let starý panelák 3+1 skoro v původním stavu. Naše bydlení jsme řešili v roce 2019 a i tehdy (sice ceny byly níž) ale i tak se pomalu nedalo taky nic rozumného sehnat....

  • 2. 3. 2023 9:36

    L.

    Bydlení bylo problém vždycky. Za komunistů museli lidé třeba bydlet několik let ve starém trojpokojáku v pěti lidech + minino, aby mladí dostali možnost si PRONAJMOUT svůj vlastní byt.

    V devadesátkách se sice byty privatizovaly (a to zadělalo na dost problémů dnes - viz dále), ale mladí v takovém bytě (samostatně) nebydleli, takže nic zprivatizovat nemohli. Tenkrát to byl fakt problém, pokud člověk neměl štěstí - nepřišel k něčemu náhodou, neměl příbuzné, co mu půjčili, atp. Veřejně dostupné půjčky prakticky neexistovaly, maximálně později stavební spoření, ale to je dost zdlouhavé.

    Po roce 2000 se začaly rozjíždět hypotéky, čímž se okruh lidí s možností půjčit si na bydlení dost rozšířil a vzhledem ke kultu vlastnického bydlení začaly ceny stoupat tak, jak si lidé půjčovali.

    Reálně to bylo vždycky tak, že buď máte štěstí (bydlení zdědíte / zdědíte peníze na ně), nebo musíte vstoupit do soutěže o to, jak moc chcete zatížit svoji budoucnost. Teď to akorát zviditelnily narůstající sazby hypoték.

    Vysoké procento vlastnického bydlení přitom situaci zhoršuje, protože komplikuje mobilitu obyvatelstva. Typicky lidé, co v devadesátých letech privatizovali velký byt, ve kterém tehdy žila celá rodina. Děti dávno založili vlastní rodiny a odešly a tak teď žijí ve velkém bytě ve dvou, nebo dokonce v jednom, pokud jeden z manželů už zemřel. A ty byty pak na trhu chybí pro mladé rodiny.

  • 3. 3. 2023 12:38

    Eta

    To konstatování je OK. Řešení žádné.
    Jenže stavební materiál je drahý. Chybí řemeslníci, a když někoho seženete, tak chce 500,- Kč za hodinu práce. Ten kdo to financuje nese riziko, které si nechá zaplatit a chce nějaký zisk.
    Když dnes budu chtít postavit dům v Olomouci a potom jej pronajímat, tak než postavím klidně 2-3 roky. Potom nájem dám na 20 let. Tedy teď uvalím 8 Mega a když budu chtít každý rok 1/20, t.j. 400 tisíc ročně, tak je to 33.333,- Kč měsíčně (jen čistý nájem, bez energií a bez jakýchkoliv nákladů). Kdo mi to jednak dá? Budu to mít bez prodlev skutečně každý měsíc na účtu?
    A po 22-23 letech nervů budu mít peníze zpět a jako bonus mi zůstane vybydlenej barák. A kolik mi tak asi bude let?
    Horší je že již po 5 letech začnou opravy, zvlášť když se budou střídat nájemníci.
    Jako bonus daň z nemovitosti. Jak to bude s placením daní za pronájem každý rok?

  • 2. 3. 2023 10:15

    Realista

    A proč si myslíte, že je něco špatně?
    Když si článek přečtete pozorněji, tak jsme spíše výjimkou ve vysokém podílu vlastního bydlení oproti západní Evropě, tak se to jen, jak roste HDP, srovnává.
    Přirozený vývoj, akorát, že neproběhl plynule, ale velkým skokem v kratší době.
    Vítejte na západě v kapitalismu.

  • 2. 3. 2023 8:35

    Núúúb

    Snad každý rok čtu pořád nářky jak je bydlení drahé, nedostupné, mladí největší chudáci, do smrti v nájmu nebo rovnou na ulici. Jak za komunistů bylo vlastnické bydlení skoro pro všechny nebo byty zadarmo a podobné řeči. Ale plno lidí si neuvědomuje, že třeba za těch komunistů se plno baráků (když se to vůbec povedlo zařídit) dělalo svépomocí a kolikrát byly vícegenerační., materiál problém, kvalita bída. Dneska většina mladých chce všechno hned, ideálně bez vlastního přičinění a pro sebe.
    V r. 2016 jsem se do vlastního pustil já, kdy dnes budou všichni říkat jak to bylo levné... taky to poskočilo proti letům 2014-2016 a kde kdo si taky stěžoval jak všechno zdražilo.

    Stačí se ale trochu snažit, třeba něco na tom bydlení udělat i sám, nechtít to mít hotové za rok a jde to. Navíc taky nemusí každý bydlet v centru Prahy.

    Např. postavil jsem dům v podstatě na vesničce s dojezdovou vzdáleností do menšího města, nedaleko dálnice, takže i dostupnost jinam je celkem solidní. Pozemek nestál moc ani na tu dobu. Plno lidí říkalo, kde na to vezmeme, nevěřilo nám... ale jsme s manželkou dva, což je docela zásadní, něco jsme si půjčili, něco měl ušetřeného a v průběhu dál ušetřili a tradá.... je mi 30 a přes 4 roky bydlíme. Zezačátku barák nebyl úplně komplet hotový, ale co... a v mých 35 budeme mít hypotéku, když to dobře vyjde, snad zaplacenou... jsme obyčejní zaměstnanci s ne kdovíjakou výplatou, přesto si ani teď nežijeme nějak špatně. A podotýkám, že podpora z obou stran rodičů byla spíš symbolická a to i pomocí přímo na stavbě. Ale ty 2-3 roky života tomu aktivně věnovaných za to stálo.

    Chce to jen chtít a něco pro to reálně udělat. A nekňučet jen na internetu :)

  • 2. 3. 2023 13:12

    Skočdopole

    Moje slova. Ale autorka asi dostala nějaký úkol z vrchnu, už druhý článek na pitomé téma pár dnů po sobě. Někdy si pusťte seriál Vyprávěj nebo Manželství po 20 letech. Tam je celkem jasně vidět jak se reálně "úžasně" kdysi bydlelo.

    Mimochodem uvízl mi jeden údaj v hlavě z pár dnů starého článku. 43% ano SKORO POLOVINA domácností v Praze má JEDNU osobu. Samý opuštěný babky, "single" super nezávislí mladí lidé co se navštěvují jen za účelem styku.

  • 2. 3. 2023 10:40

    Dezolát podle premiéra

    Lidi bez domova jsou lidi bez zázemí. Vydíratelní a bezmocní a odkázaní na tržní nájemné. V ČR navíc chudí. S touhle vládou vážení přišlo na zem peklo a lidem to už dochází. Zatímco předchozí vlády podporovaly vlastní bydlení aspoň naoko, tahle vláda rozjela další kampaň. Nájemní bydlení je super. Proč podporovat vlastnictví, když šmejdům utíkají miliardy? Jo a ti šmejdi, co myslíte? Jak bydlí? Zdražování všeho vede pouze k tomu, že se během pár let natvrdo a nekompromisně vytvoří ohromná skupina chudých. Co je pro ty darebáky lepší? 10000 majitelů nebo 10000 nájemníků? Ten proces ožebračování začal před 30 lety. Mělo by mi to být jedno. Mám se dobře. Ale to taky nemusí být navěky. Dělají z vás blbce. Ze mně ne. Já si myslím, že je to další podvod na lidi. Nemusí se ( vláda) starat o mladý, naučí je, že žít ve strachu je normální a poslušných oveček, které nechtějí skončit na ulici s dětma bude přibývat.

  • 2. 3. 2023 16:26

    L.

    Blbost. Žádná "podpora vlastnického bydlení" nebyla. V situaci přetlaku poptávky když "podpořím" lidi kupující bydlení X tisíci, tak akorát o těch X tisíc stoupne cena a tedy zisk developerů. Pokud vláda tohle stopla, tak jen dobře.

  • 3. 3. 2023 4:18

    Patrik Chrz

    Jediné řešení vidím, pokud by stát působil jako investor. Tj. na svých (obecních) pozemcích by stavěl bydlení, které by následně prodával těm, kteří vlastní bydlení nemají, třeba i formou leasingu a to klidně i velmi dlouhodobého, třeba i vícegeneračního (děti by se mohly rozhodnout, jestli budou v nájemním stavu pokračovat, nebo ne).
    Protože vytváření si skupiny obyvatel dlouhodobě závislých na příspěvku na bydlení (ať už formou dotace bylední soukromým nájemcům nebo formou podnákladového nájemného v státních/obedních bytek) je jen děláním díry do státního rozpočtu.

  • 3. 3. 2023 7:40

    Skočdopole

    Mě to přijde jako blbost. Jsou jen dvě možnosti. Buď to bude za tržní cenu a pak úplně nevidím smysl a výhodu. Nebo to bude za dotovanou cenu a pak se spustí korupční peklo stejně jako za dob regulovaných nájmů. On regulovaný nájem totiž vlastně byl takový "vícegenerační leasing" - prvně se dědil dekret na výhodný nájem a nakonec to někdo extra výhodně odkoupil. Celé to mělo tu zásadní mezeru že do toho "regulovaného letadla" šlo naskočit víceméně jedině korupčním způsobem.

  • 3. 3. 2023 8:21

    Kousavka

    Stát investorem byl. Akorát si nedovedl poradit se zanedbaným bytovým fondem, tak valnou většinu bytového fondu převedl do majetku měst. města neměla peníze na rekonstrukce, tak byty rozprodala. Část bytového fondu byla navíc majitelům vrácena v restitucích. Stát měl dojem, že majitelé zanedbané domy opraví na své náklady, ale lidi budou dál bydlet zadarmo, proto ponechal regulované nájemné. Jenže to jaxi na rekonstrukce nestačilo. Navíc se v 90.letech skokově zvýšily ceny materiálu i práce, to sebou přineslo nutné zvyšování nájemného, vznikly i problémy s neplatiči. Ty stát neřešil a byty radši rozprodal, případně problémy s neplatiči hodil na nově majitele bytů. To není uspokojivě vyřešeno dodnes a majitelé se brání jednak vyšším nájemným, druhak nájemními smlouvami maximálně na rok.
    Je třeba si taky uvědomit, kolik bytů se po r. 1989 změnilo na provozovny nebo kanceláře. Hlavně v centrech měst jsou celé bytové domy, kde jsou třeba masážní salóny nebo kanceláře. proč se změnily na kanceláře? No jednoduše proto, že z nich měl majitel vyšší nájemné a mohl dům rychleji rekonstruovat. To byly tisíce bytů, ale ty v bydlení nijak nechyběly! Osobně si myslím, že bytů je dost. Není třeba stavět neustále nové a nové byty, Je třeba taky rekonstruovat ty, co tu máme. A jak ukázal covid, tak pro mnoho prací nejsou třeba kanceláře, mnoho prací se dá vykonávat i z domova. Tudíž by se mohlo stát, že dnešní kanceláře v činžácích se postupně změní opět na byty.
    Problémem ale zůstává vytápění, protože třeba byty ve 100 let starých činžácích mají vysoké stropy, jejich zateplení je problematické a současné náklady na jejich vytápění jsou doslova astronomické.
    Problémů kolem bydlení je hodně a bylo by třeba je začít postupně rozplétat a řešit.

  • 3. 3. 2023 20:54

    Krtek

    Já si už dlouh řikam, proč se staví jak o záod, když v ČR je už sto let pořád 10,5 mega lidí. Holt když každej dvacátníck chce bydlet single :-(

  • 3. 3. 2023 9:18

    Tomáš Marný

    Podle informace od jednoho realitního makléře z Plzně se na inzeráty prodej bytu ozývají pouze Vietnamci a Ukrajinci...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).