Hlavní navigace

Přepracovaní Evropané už neumějí odpočívat

6. 9. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Práce je pro obyvatele Evropy nejen zdrojem peněz, ale podle průzkumů i velkého stresu. Ještě horší je ale zjištění, že Evropané přes veškerý pracovní stres zapomínají ve volných chvílích odpočívat.

Práce? To je pro řadu lidí hlavně nuda a stres

Mnoho Evropanů zapomíná nebo nemá sílu na odpočinek po práci. Více jak polovina obyvatel Evropské unie si podle průzkumů myslí, že věnuje více energie své práci než svému volnému času a rodině. Být spokojený v práci je jednou z velkých životních výher, ale podaří se to málokomu. Vždyť pro každého sedmého Evropana je jeho práce velmi nudná. Češi v tomto ohledu nevybočují z řady – 14 % Čechů považuje práci za nudnou a pro 40 % je jejich práce stresující. Nejvíce práce nudí obyvatele menších měst, ti z větších měst (Prahy, Brna, Ostravy či Plzně) považují svojí práci za více zajímavou (souvisí to s většími pracovními příležitostmi a soustředěním poboček firem s rozhodujícími pravomocemi do městských center).

Na druhou stranu právě obyvatelé větších měst přiznávají, že jim jejich práce přináší stres. Faktem je, že téměř žádná profese se už dnes neobejde bez důležitých rozhodnutí, komunikačních problémů a stresových situací. Nejvíce stres trápí podle studie European Foundation Italy, Řeky a Bulhary. Nejméně naopak Finy, Nizozemce a Dány. Průzkum ovšem přinesl jedno povážlivé zjištění: více než pětina Evropanů se vrací domů naprosto unavená, neschopná žádné další namáhavé činnosti.

Velkým strašákem pro Evropany je ovšem také obava, že o práci přijdou. Největší obavy z případné nezaměstnanosti mají Němci, Poláci a Francouzi. Naopak nejméně nezaměstnanost trápí Brity a Nizozemce.

Stres v zaměstnání
Země Počet lidí považující jejich povolání za stresové (v %)
Rakousko 43.6
Belgie 37.3
Bulharsko 62.8
Kypr 53.9
Česko 40.0
Dánsko 26.0
Estonsko 33.7
Finsko 19.0
Francie 39.4
Německo 51.1
Řecko 62.7
Maďarsko 36.8
Irsko 32.6
Itálie 67.6
Lotyšsko 49.2
Litva 58.8
Lucembursko 38.4
Maďarsko 52.6
Nizozemí 22.0
Polsko 53.5
Portugalsko 59.4
Rumunsko 47.3
Slovensko 55.1
Slovinsko 49.3
Španělsko 43.3
Švédsko 47.6
Turecko 76.5
Velká Británie 41.1

Češi si více věří

Rok od roku roste v Česku počet lidí, kteří věří, že si v případě ztráty zaměstnání rychle najdou nové, a jsou spokojeni s nabídkou na trhu práce. Ještě před pěti lety byl spokojený pouze každý sedmý, nyní je to téměř každý čtvrtý Čech. To je více než například v Portugalsku či v ostatních východoevropských zemích.

Volného času je málo, Skandinávci vědí, co s ním

Mnoho Evropanů si uvědomuje, že dobře placená práce vyžaduje mít dostatečné znalosti a dovednosti. Proto i víkendy tráví studiem, přičemž učení cizích jazyků je nejčastější. Nejvíce času samostudiem tráví Belgičané a Britové, nejméně naopak Skandinávci. Ti v průzkumu odpověděli, že raději tráví volný čas v přírodě. Obyvatelé skandinávských zemí jsou přitom zvyklí trávit volný čas aktivněji než ostatní Evropané. Sportují, jezdí na výlety do přírody nebo chodí na dlouhé procházky. Češi chtějí ve volném čase často odpočívat na svých chatách a chalupách. V jejich počtu na domácnost nám patří primát v Evropě. Nikde jinde není tento způsob trávení víkendu tak populární jako v Česku.

Kdo si chce užívat…má práce dvě

Evropané chtějí využívat plnými doušky vymoženosti dnešního světa – exotické dovolené, pěkné bydlení či výdobytky moderních technologií, a proto roste počet lidí, kteří mají současně dva pracovní poměry. Pro drtivou většinu Evropanů je hlavní motivací zvýšení životní úrovně. Příjmy z druhé práce používají na dovolenou nebo koníčky, někdy však je důvodem vysoká hypotéka či studium dětí.

Stíhat dvě práce je velmi náročné a vyžaduje hodně sil, proto není divu, že vedlejší pracovní činnost je hlavně výsadou lidí mladších 32 let. Tito mladí lidé jsou na startu kariéry, mají tudíž ve firmě nižší finanční ohodnocení než čtyřicátníci a ve většině případů také mají plno půjček (hypotéku, půjčku na studium či běžné spotřebitelné úvěry). Aby mohli všechny závazky splácet a přitom ještě žít aktivně, musí mít mnohdy dvě práce.

Přeborníci ve vícečetných pracovních poměrech jsou Dánové, každý desátý Dán má dva pracovní poměry. Jedním z důvodů může být i skutečnost, že Dánové jsou velice kvalifikovaní zaměstnanci. Studie Economist Intelligence Unit uvádí, že v rozšířenosti IT technologií jsou Dánové první na světě. Po řádném zaměstnání většinou pracují z domova – jedná se převážně o práce náročné na kvalifikaci zaměstnance, jako jsou IT činnosti, finančně-ekonomické práce, ale i plánování a příprava stavebních či průmyslových úkonů. Obdobná situace je i na Islandu a ve Švédsku. Výhodou zemí Skandinávie je, že zaměstnavatelé běžně nabízejí zkrácené pracovní úvazky na méně než 4 hodiny denně.

Návrat do práce po více než roce bývá obtížný

Lidé, kteří jsou bez práce déle než jeden rok, tvoří dnes v zemích Evropské unie více než polovinu celkového počtu nezaměstnaných. Návrat do pracovního procesu je pro ně problém, protože čím déle je nezaměstnaný bez práce, tím menší má naději nalézt zase zaměstnání. Nejvíce jsou dlouhodobou nezaměstnaností postižení obyvatelé venkova, kteří se nechtějí za prací stěhovat, lidé s nízkou kvalifikací, imigranti a občané předdůchodového věku.

dan_z_prijmu

Dlouhodobá nezaměstnanost má pro člověka značné sociální důsledky. Rostou však i výdaje státního rozpočtu na sociálních dávkách a službách, současně jsou nižší příjmy kvůli neodvedeným daním z příjmu a kvůli nižší koupěschopnosti obyvatelstva i DPH a spotřební daně. Nejnižší dlouhodobá nezaměstnanost je ve Skandinávii, naopak nejvyšší na Slovensku, Polsku a také v Česku.

Prameny:

  • European Foundation – European Quality of Live Survay – 1. August 2007
  • GfK-Studie „Challenges of Europe“ 2007 von 5. Juli 2007

Měli jste někdy dvě zaměstnání?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vydané knihy:. Evropská unie v otázkách a odpovědích (2002). Matematika zábavně a hravě (2002) . Sportovní matematika (2004) . Další publikační činnost: . Daně a právo v praxi (Aspi, a.s.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).