Hlavní navigace

Názor k článku Přepočítejte si podlahovou plochu bytu. Můžete se vyhnout zvýšení nájemného od anonym - Na základě tohoto článku jsem si chtěl zkontrolovat,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 10. 2012 13:11

    bez přezdívky

    Na základě tohoto článku jsem si chtěl zkontrolovat, jakou plochu jsem vlastně uvedl před asi 4 lety v Oznámení svému nájemníkovi. Zjistil jsem jednak, že tam tu plochu uvedenou vůbec nemám, ale podělením dvou uvedených čísel ji lze získat (cena za byt / cena za m2). Druhá věc je, že tato plocha se mi jaksi neshoduje s tím, co zjistil odhadce, který nedávno dělal zaměřování. Vycházel jsem tenkrát před 4 lety nejspíše z plochy uvedené v evidenčním listu nebo v kupní smlouvě a postupoval dle kalkulačky MMR, která říká: "Podlahovou plochou bytu v m2 je součet podlahových ploch všech místností bytu a jeho příslušenství, a to i mimo byt, pokud jsou užívány výhradně nájemcem bytu; podlahová plocha sklepů, které nejsou místnostmi, a podlahová plocha balkonů, lodžií a teras se započítává pouze jednou polovinou.".
    Bohužel, teď mi tam několik metrů nesedí. Těžko říct, kde je přesně chyba, možná to dělají nepřesnosti při měření (starý dům, nemusí být pravé úhly), možná různé výklenky a věřeje, a možná prostě rozdílný způsob ve výpočtu nebo jiná chyba.
    Chcete říct, že teď by mohl nájemník prohlásit to nájemné za neplatné a chtít to vrátit a to i zpětně?
    Co když plocha nebude sedět o 1m2? Co když plocha nebude sedět o 0,1 m2? Obecně by mohl nájemník nechat udělat "své" zaměření, které bude zákonitě jiné, než majitelovo, a tímto pak napadnout platnost jednostranného zvýšení nájemného? To mi přijde trošku moc utažené za vlasy.
    Nebo lze spoléhat na to, že nájemník přijal mé Oznámení, řádně platil, tudíž s ním souhlasil a nějaké metry nebo centimetry nemá smysl řešit.
    Budu rád za váš názor.
    Děkuji předem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).