Hlavní navigace

Názor k článku Přenositelnost čísel účtů mezi bankami: Jde o sci-fi, nebo se jí dočkáme? od Pavel - Promiňte, ale vaše odpovědi byly vždy "ten návrh...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 9. 2012 15:58

    Pavel (neregistrovaný)

    Promiňte, ale vaše odpovědi byly vždy "ten návrh nejde, protože tak to TEĎ nefunguje". Třeba váš argument, že pokud bude přenositelná čísla účtu spravovat clearingové centrum, tak nebudou možné platby v jiných měnách protože to clearingové centrum "TEĎ" neumí. Nezlobte se na mne, ale pokud neexistuje fyzikální zákon zakazující clearingovému centru účtovat v cizích měnách (a aspoň já takový neznám), tak se samozřejmě zúčtování cizích měn v clearingovém centru udělat dá. Pokud k tomu chcete takto přistupovat, pak samozřejmě přenositelnost čísel účtů udělat nejde, protože to TEĎ nefunguje.

    Pokud se má zavést přenositelnost, pak to znamená samozřejmě stávající systémy změnit. A není pravda, že to nejde. Otázkou je jen, kolik času a investic ta změna vyžaduje. Až budou podrobné rozbory k dispozici, pak má smysl se bavit o tom, jestli se to za tu cenu vyplatí či ne.

    A samozřejmě jde to udělat i tak, že účty budou přenositelné mezi omezenou skupinou bank a pro ostatní banky to bude zcela průhledné a o nějakou přenositelnost se v rámci platebního styku nemusí starat. Podobné problémy se už řešily i jiných oborech lidské činnosti, zkuste se podívat co dělají třeba proxy servery nebo C++ design pattern facade (když už ta přenositelnost telefonních čísel je podle vás irrelevantní).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).