Hlavní navigace

Překvapivá přetahovaná o vládní balíček

7. 11. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Přetahovaná o daňový balíček nabrala překvapivý vývoj. Tři z rebelů se rozhodli složit poslanecký mandát, jeden si ho ponechá ale hlasovat nebude a ostatní balíček podpoří.

Dle předběžných zpráv vyhrál US volby B.Obama (prozatím má 303 těch jejich volitelů. což už stačí). Dolar lehce oslabil pod 1,29, futures jsou v lehounkém mínusu, bondy šly o pár basis dolů. Vcelku teda žádná velká reakce. 

Po pondělních maloobchodních tržbách přišla včera mizerná čísla i za českou průmyslovou výrobu. Ta v září meziročně zpomalila o 7,1 %, trh čekal jen 4,5 %, my 6%. I tady se logicky projevil menší počet pracovních dní, po očištění je pokles jen 2,4 %. Nejde o nic překvapivého, předstihové indikátory v Německu ukazují již od léta na pozvolné zpomalování průmyslu a právě výkon německého je pro ten český nejdůležitější. Z pohledu struktury je nejvýraznějším faktorem pokles automobilového průmyslu. Stejně jako včera platí, že slabší čísla o něco zvyšují pravděpodobnost FX intervencí ČNB. Koruna lehce oslabila k 25,30 

Překvapivý vývoj nabrala přetahovaná o daňový balíček. Tři ze šesti rebelů se rozhodli složit poslanecký mandát, jeden si ho ponechá, ale hlasování se také nezúčastní a dva budou hlasovat pro vládní návrh. Vypadá to tedy, že balíček by měl dnes projít a vláda by měla dostat důvěru. DPH se tak zvýší na 15 % a 21 % (v souladu s naším posledním čtvrtletníkem). Je tedy velmi pravděpodobné, že padne pod stůl v pondělí zveřejněný rozpočet a vláda se vrátí k tomu původnímu. Kačka nereagovala. 

Německé průmyslové objednávky se propadly meziměsíčně o 3,3 %, o dost horší výsledek než čekal trh (-0,4 %). Na vině je hlavně propad objednávek z ostatních zemí EMU (-9,6 %), klesaly ale i objednávky domácí a ze zemí mimo EMU. Celkově to potvrzuje výhled, který nabízely již zmíněné předstihové indikátory a nevěští to nic dobrého pro (český) průmysl v následujících čtvrtletích. Dno průmyslu tak nejspíš koncem 4Q13–1Q13. 

Revize PMI za služby v EMU přinesla lehké zklamání. Místo původně odhadovaného mírného zlepšení ze 46,1 na 46,2 říjnový index klesl na 46,0. Složený index tak klesl na 45,7 a i on se tak dále vzdálil hranici 50 bodů, na které začíná expanze. 

Dnes začíná zasedání polské CB. Všeobecně se očekává, že sníží sazby o 25 p.b. na 4,50 %. Tomuto kroku de facto nic nebránilo už v říjnu, část členů bankovní rady se ale rozhodla počkat na novou inflační prognózu, která bude k dispozici také zítra. Ta by měla potvrdit, že se inflace dostane ve střednědobém horizontu ke 2,5 %. 

skoleni_15_4

Dnes také hlasuje řecký parlament o úsporném balíčku, který vláda vyjednala s Trojkou. Čeká se, že projde, stále ale existuje riziko, že se najdou mezi vládními poslanci další vzbouřenci a parlament balíček neschválí. To by si ostatně přálo statisíce lidí, kteří se přidali ke 48-hodinové stávce. 

Již včera údajně unikly závěry zprávy EK o výhledu španělské ekonomiky, která má být oficiálně představena také až dnes. A podle těchto spekulací čeká EK po letošním poklesu HDP o 1,6% příští rok podobný vývoj, konkrétně –1,5%. Španělská vláda přitom čeká zlepšení na –0,5%. Pokud se spekulace potvrdí, bude to představovat další munici pro stupňování tlaku na premiéra Rajoye, aby konečně oficiálně požádal EMU o pomoc. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).