Hlavní navigace

Přehledně: Proč ceny u pump výrazně rostou a kde se zastaví?

21. 5. 2018
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Když byly ceny ropy naposledy na stejně vysoké úrovni, jako jsou dnes, litr benzinu byl za více jak 35 korun. Bude letošní léto pro řidiče stejně drahé? A zdražuje benzin i v Německu?

Ceny u benzinových pump v posledních týdnech rychle rostou. Od poloviny března se jejich průměrná cena zvedla o zhruba 1,5 koruny za litr. Podle dat společnosti CCS se průměrná cena benzinu v polovině minulého týdne vyšplhala na 32,14 koruny za litr a u nafty to bylo 31,24 koruny za litr. Tankujeme tak nejdráže od srpna roku 2015. A ceny benzinu a nafty dál porostou, shodují se analytici. Server Měšec.cz vysvětluje, proč tomu tak je.

Proč jsou pohonné hmoty nejdražší od prázdnin roku 2015?

Ropa je nejdražší od listopadu roku 2014 a koruna navíc oslabuje k dolaru. Momentálně je dolar k české měně nejsilnější od konce roku 2017.

Důvodem pro zdražující pohonné hmoty je především růst cen ropy na přibližně 80 USD za barel v případě ropy Brent. Cena ropy roste v důsledku pokračujícího těžebního limitu ze strany kartelu OPEC. Kvůli tomu klesají globální zásoby a už jsou pod dlouhodobým průměrem, říká Boris Tomčiak, ekonom ze společnosti Finlord.

V posledních dnech navíc cenu ropy zvedají spekulace o možném dalším snížení dodávek ropy především ve spojení se slíbenými sankcemi na Írán ze strany Spojených států. Důvodů pro neklid a s tím spojený růst ceny ropy je více.

Trh s ropou se v posledních týdnech vyvíjí hekticky. Po eskalaci násilí v souvislosti s přesunem americké ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma propukají další nepokoje, které mohou ohrozit dodávky ropy. Rovněž se vyhrocuje situace v Íránu, z kterého odchází francouzská ropná společnost Total. V neposlední řadě se tenčí nabídka ropy na světových trzích v důsledku kolapsu státní ropné společnosti ve Venezuele, říká Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities.

V polovině března vyšel barel ropy Brent, od které se ceny v Česku odvíjejí, na zhruba 65 dolarů, před rokem to bylo 56 dolarů. Základním důvodem pro současný růst cen ropy je silná globální poptávka, daná obecnou celosvětovou prosperitou. Tato silná poptávka naráží na omezovanou nabídku ropy, shrnuje situaci Lukáš Kovanda, hlavní ekonom společnosti Cyrrus.

Porostou ceny i v příštích týdnech?

Odpověď je jednoznačná: ano. Ceny budou nadále stoupat. Do konce května je možné očekávat zdražení o 20 až 30 haléřů, říká Tomčiak.

Současné ceny stále plně nezohledňují vývoj na světových trzích. Průměrná cena benzínu vzroste až ke 33 korunám, nafta bude levnější zhruba o 90 haléřů. Přestože tedy ceny pohonných hmot rostou již osm týdnů v řadě, v dalších týdnech lze opět očekávat zdražování, dodává Křeček.

Že budou benzin i nafta dále zdražovat, si myslí i Kovanda. Barel ropy Brent ve čtvrtek prvně od listopadu 2014 zdražil nad 80 USD. Když byl takto drahý naposledy, litr benzínu Natural 95 stál v ČR průměrně 35,20 Kč. Dnes vyjde na 32,20 Kč. Benzín je tedy při stejných cenách ropy o tři koruny na litr levnější než tehdy, kdežto koruna je oproti stejné době vůči dolaru pouze o 50 haléřů silnější. Existuje tedy značný prostor k dalšímu zdražení benzínu. A nafty pochopitelně také, říká.

Je možné, že v létě bude litr benzinu průměrně za 35 korun?

Tak vysoko ceny nejspíše nepůjdou, odpovídá Kovanda. Koruna by podle něj měla po oslabování z posledního měsíce začít proti dolaru opět posilovat, což utlumí další růst korunových cen pohonných hmot. Pokud se udrží cena ropy kolem 80 dolarů za barel, což ovšem není zaručené, nebo dokonce ještě stoupne, cena benzinu bude o prázdninách nejvýše v pásmu od 34 do 35 korun za litr, vypočítává Kovanda.

Tomčiak očekává navýšení ceny benzinu k 33 korunám za litr a nafta podle něj bude u 32 korun. Na některých drahých čerpacích stanicích na dálnicích by se cena benzínu mohla přiblížit k 35 korunám, jelikož už teď se můžeme setkat s cenou benzinu kolem 34 korun, dodává.

Podle Křečka nelze v případě dalšího růstu cen ropy na světových trzích cenu 35 korun za litr benzinu vyloučit. Nicméně naše odhady považují tento scénář za méně pravděpodobný a spíše očekáváme, že se cena ustálí na nižší úrovni, dodává ekonom.

Jsou nějaké důvody k optimismu? Naznačuje něco, že by cena ropy měla začít klesat?

Takové náznaky zatím bohužel nejsou. Situace na trhu s ropou se v nejbližší době nezmění a pořád bude celosvětová spotřeba vyšší oproti nabídce, odpovídá Tomčiak.

Mírné světlo na konci tunelu vidí Křeček. Vysoká cena ropy přirozeně snižuje poptávku. Mezinárodní agentura pro energii proto snížila odhad růstu poptávky po ropě o 0,1 milionu barelů denně. V případě, že se nový odhad začne naplňovat, bude to impuls pro možné snižování ceny ropy, což se postupně začne projevovat i v cenách pohonných hmot, říká ekonom.

Podle Kovandy by se muselo sejít více faktorů, aby pohonné hmoty zlevnily. Muselo by polevit napětí kolem Íránu, Venezuely a v pásmu Gazy. Cenu ropy by směrem dolů mohl poslat i Bílý dům, pokud vyhrotí obchodní válku s Čínou a potenciálně i s EU.

Taková souhra okolností by znamenala opět – tak jako loni – levné léto pro české řidiče. Loni v létě byla totiž nafta i benzín v ČR v poměru k výši průměrné mzdy nejlevnější za všechna prázdninová období minimálně od roku 2005, říká Kovanda. V polovině července roku 2017 vyšel litr benzinu v průměru na 29,68 koruny a litr nafty na 28,52 koruny.

Zdražují pohonné hmoty i jinde?

Ano, stejný cenový vývoj je vidět například v Německu. Podle webu clever-tanken.de se průměrná cena za litr benzinu ve sto největších německých městech od poloviny března zvedla z úrovně kolem 1,3 eura na současných zhruba 1,43 eura.

skoleni_15_4

Jak se liší ceny v krajích?

Nejdražší benzin i naftu tankují řidiči podle statistik společnosti CCS v průměru v Praze, v Plzeňském kraji a na Vysočině. Naopak nejlevnější jsou pumpy v Jihočeském kraji.

Průměrná cena pohonných hmot podle krajů k 16. květnu
Kraj Natural 95 (Kč/l) Nafta (Kč/l)
Praha 33,08 32,16
Plzeňský 32,66 31,83
Vysočina 32,59 31,87
Středočeský 32,47 31,50
Olomoucký 32,38 31,43
Jihomoravský 32,25 31,40
Celá ČR 32,14 31,24
Pardubický 31,96 31,02
Karlovarský 31,93 30,98
Moravskoslezský 31,83 30,96
Zlínský 31,83 30,90
Královéhradecký 31,82 30,83
Liberecký 31,74 30,88
Ústecký 31,73 30,78
Jihočeský 31,69 30,80

Zdroj: CCS

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je redaktorem serveru Peníze.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).