Hlavní navigace

Přehledně: Co všechno se mění od ledna 2020?

7. 10. 2019
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Na přelomu roku nás čeká řada novinek a změn. Možná budete muset zaměstnavateli platit za to, že vám strhává peníze kvůli exekuci. Zavede se také plná elektronizace neschopenek a zvýší se rodičovský příspěvek. Co dalšího nás čeká?

Na začátku příštího roku nás čeká řada novinek. Některé se týkají rodičovského příspěvku, jiné bydlení a další elektronických neschopenek. Přinášíme proto přehled, na co vše se můžete za 3 měsíce těšit.

Elektronické neschopenky

Systém elektronických neschopenek běží už od letošního ledna. Od ledna 2019 platí pro zaměstnavatele možnost dotazování na pracovní neschopnost a od 1. července 2019 mohou zaměstnavatele zjistit, jestli jste v pracovní neschopnosti. To je možné skrze ePortál České správy sociálního zabezpečení.

Od ledna 2020 ale nastane úplná elektronizace neschopenek, tedy ta, ke které mělo dojít už od ledna 2019 podle původního plánu, který byl nakonec odložen.

Od ledna to tedy bude vypadat následovně. Poté, co lékař do aplikace elektronické neschopenky zadá vaše číslo pojištěnce, načtou se mu všechny údaje z centrálního registru České správy sociálního zabezpečení. Spolu s tím se lékaři načte i seznam vašich aktuálních zaměstnavatelů.

Lékař u vás ověří správnost údajů a v systému potvrdí vznik nové pracovní neschopnosti. U všech dalších kontrol v průběhu neschopnosti bude mít k lékař dispozici tyto vyplněné údaje, přičemž bude pouze vybírat typ dalších hlášení o průběhu pracovní neschopnosti (potvrzení o trvání, změna pobytu, změna vycházek, ukončení neschopnosti).

Podrobnosti o elektronických neschopenkách jsme přinesli v článcích:

Rodičovský příspěvek

Od ledna 2020 nás také čeká navýšení rodičovského příspěvku z 220 000 Kč na 300 000 Kč. Nebude to ale automaticky pro všechny. Návrh zákona počítá se zvýšením rodičovského příspěvku (RP) všem rodinám, které ho budou k lednu 2020 aktivně čerpat.

Pokud by to tak opravdu bylo, rodiny, které dávku na nejmladší dítě v roce 2020 teprve začnou pobírat, získají rovnou nárok na 300 tisíc korun a budou mít čtyři roky na to, aby peníze vybraly. Pro rodiče vícerčat platí, že se od roku 2020 dávka zvýší na 450 tisíc korun (z původních 330 tisíc).

ZMĚNY A NOVINKY 2020

Co se všechno změní pro zaměstnance, nemocné, ženy na mateřské nebo seniory od ledna 2020?

(Výjimkou je situace, kdy se vám narodí další potomek před tím, než ten starší dosáhne čtyř let. Výplata dávky se v tomto případě zastaví s nástupem na další mateřskou. Pokud by na ni nevznikl nárok, výplata původního RP se zastaví se zahájením výplaty nového RP na mladší dítě. Dávka se totiž pobírá vždy jen na nejmladší dítě v rodině.)

Pokud už ale v lednu 2020 nějakou dobu příspěvek budete pobírat, je situace trochu jiná a může se stát, že příspěvek nestihnete vyčerpat celý. Výše měsíční dávky rodičovského příspěvku je totiž omezena vyměřovacím základem. A může činit maximálně 70 % 30násobku denního vyměřovacího základu. A zároveň můžete příspěvek čerpat jen do 4 let věku dítěte. Může se tak stát, že jej vyčerpat nestihnete.

Výše uvedené informace ale zatím nejsou zcela 100%. Ví se, že rodičovský příspěvek se zvýší. Otázkou ale je, komu. Někteří poslanci se v samostatných návrzích snaží prosadit, aby na vyšší dávku vznikl nárok všem rodinám, které budou v době účinnosti zákona pečovat o nejmladší dítě do čtyř let.

Poslankyně Olga Richterová zase podala návrh, podle kterého by se dávka valorizovala podle vývoje růstu cen a reálných mezd a který by změnil i způsob stanovení minimální měsíční částky, kterou může příjemce čerpat.

Poslankyně Markéta Pekarová Adamová navrhuje, aby mohli rodičovský příspěvek čerpat také prarodiče.

Sněmovna má o předloze hlasovat na říjnové schůzi. Vzhledem k doporučením sociálního výboru a politické vůli se však dá očekávat, že alespoň z hlediska vymezení nároku na zvýšení dávky už její znění zůstane beze změn.

Detaily o rodičovském příspěvku včetně rad, jak postupovat, abyste se o něj neochudili, naleznete v článcích:

Více peněz pro důchodce

V roce 2020 se také zvýší důchody, návrh Ministerstva práce a sociálních věcí na zvýšení důchodů schválili poslanci ve středu 11. září 2019.

Na základě novely zákona o důchodovém pojištění tak důchody v roce 2020 vzrostou o více než jen zákonnou valorizaci:

  • Seniorům s průměrnou výší důchodu se příjem zvýší o 900 Kč měsíčně na cca 14 400 Kč,
  • 9 z 10 penzistů se zvýší důchod alespoň o 750 Kč měsíčně na minimálně 11 450 Kč.

Aktuálně novela zákona čeká už jen na podpis prezidenta.

A stoupnou i tabulkové platy

Kromě toho v příštím roce stoupnou i tabulkové platy. Vláda v pátek 13. září 2019 rozhodla o tom, že v roce 2020 dojde ke zvýšení platů ve veřejné sféře. Ve všech tarifech se platy zvýší o 1500 Kč.

Kromě toho dojde ke zrušení nejnižší tabulky tarifů a profese v ní obsažené se přesunou do druhé tabulky. To se bude týkat například profesí, jako jsou uklízečky, kuchařky, uvaděčky v divadle apod. Informovala o tom agentura ČTK.

Výjimkou jsou pedagogové. Tam dojde k procentuálnímu navýšení o 7 %.

Příspěvek na pořízení auta bude mít mírnější podmínky

Část pracujících zdravotně postižených dosáhne od 1. března 2020 na vyšší příspěvek na pořízení motorového vozidla.

V současné době platí, že pokud jejich příjem převyšuje osminásobek životního minima (27 280 Kč), je jim příspěvek krácen. Od 1. března 2020 se ale tato hranice zvedne na šestnáctinásobek (54 560 Kč).

Zákon č. 228/2019 Sb. už podepsal prezident. Příspěvek na pořízení auta činí až 200 000 Kč.

Zavede se daň z výher?

Ministerstvo financí chce kromě spotřební daně z hazardu zavést i daň z výher samotných. Zdanění se má týkat všech hazardních her, loterie, sázkových her, rulety, a co je poněkud pikantní, tak i soutěže pořádané ministerstvem financí účtenkovky.

Státu by jen daň z ní měla přinést odhadem více než 2 500 000 Kč. Danit se mají výhry nad 100 000 Kč, hráči by finančnímu úřadu měli odvést 15 %. Má se přitom jednat o daň z čisté výhry. Daň se tedy počítá z částky, od které se odečtou vsazené peníze.

Podrobnosti o dani si můžete přečíst v článku Sázíte rádi? Výhru chce stát nově zdanit 15 %.

Za rodinný dům si od ledna připlatíte

Za stavbu rodinného domu si od ledna 2020 připlatíte. Mění se totiž pravidla energetické náročnosti nových rodinných domů. Od ledna totiž začne platit Směrnice o energetické náročnosti budov, která říká, že rodinné domy postavené po roce 2020 mají mít o pětinu nižší energetickou spotřebu než současné domy. (Evropská směrnice nařizuje o 20 % nižší energetickou náročnost domů, než tomu bylo v roce 1990.) Nové domy by tedy měly splňovat normy pasivních či energeticky nulových domů.

Odhaduje se, že stavba rodinných domů po roce 2020 kvůli zpřísnění energetických norem podraží zhruba o 10 až 15 %. To znamená průměrně o 300 000 – 400 000 Kč u domů s rozpočtem tři až čtyři miliony. Na růstu ceny se podílí kvalitnější zateplení domů, okna s trojskly nebo solární kolektory na ohřev vody. Moderní dům se neobejde bez využívání obnovitelných zdrojů energie a bude přibývat domů, které využívají vlastní zdroje elektřiny. Úsporu energie můžou přinést třeba solární panely využívané na ohřívání teplé vody nebo vlastní tepelné čerpadlo jako zdroj tepla.

Podrobnosti si můžete přečíst v článku Chcet stavět rodinný dům? Od ledna 2020 za něj zaplatíte víc.

Nezapomeňte očipovat psa

Novela veterinárního zákona a nařízení EU o neobchodních přesunech zvířat v zájmovém chovu nařizuje majitelům psa, aby od 1. ledna 2020 měli své zvíře očipované.

Těm, kteří toto nařízení nesplní, hrozí pokuta až do výše 20 000 Kč. Neočipovaným psům navíc nebude z pohledu zákona uznána platnost očkování proti vzteklině, i když vaše zvíře očkováno bylo a má to řádně zaznamenané v očkovacím průkaze.

Štěňata musí být označena mikročipem nejpozději v době prvního očkování proti vzteklině, tedy nejpozději v půlroce věku. Povinnost nechat psa očipovat se nevztahuje na majitele zvířat s čitelným tetováním, které bylo provedeno před 3. červencem 2011.

Detaily o čipování psů jsme přinesli v článku Povinné čipování psů od ledna 2020. Vše, co potřebujete vědět.

Za exekuci vám zaměstnavatel možná bude moci naúčtovat poplatek

Vláda aktuálně předložila Poslanecké sněmovně návrh novely procesních – exekučních předpisů. Ačkoli není jisté, jestli novela projde schvalovacím procesem a nabude od 1. ledna 2020 účinnosti, přinášíme informace o tom, co by se teoreticky mohlo změnit, kdyby k tomu došlo.

Provádění srážek ze mzdy už by pro vás nebylo bezplatné. Zaměstnavatel by měl nově právo vám za to každý měsíc naúčtovat 50 Kč. To znamená, že se vám bude srážet z příjmu automaticky o 50 Kč více.

Umožňovala by mu to právě novela zákona, která mu nabízí možnost vzít si od vás paušálně stanovenou náhradu nákladů, které mu vznikly za kalendářní měsíc, v němž provádí srážky z vaší mzdy. Výši náhrady bude stanovovat Ministerstvo spravedlnosti a vláda počítá, že bude činit právě 50 Kč. Zaměstnavatel má totiž v rámci exekuce na mzdu celou řadu povinností. Například provádět ze mzdy stanovené srážky, vyplácet dalšímu subjektu částky sražené z vaší mzdy nebo vydat potvrzení o tom, zda byl nařízen výkon rozhodnutí srážkami ze mzdy, kterým soudem a v čí prospěch.

Kromě toho by se ale měnil i způsob zastavení exekucí. Podrobně jsme se tématu věnovali v článku Co se změní při exekuci na mzdu a při srážkách z jiných příjmů?

Přímé spojení z Čech až na Ukrajinu

Změny nás čekají i v dálkové dopravě. Společnost RegioJet chce v červnu 2020 zavést přímé vlakové spojení z České republiky na Ukrajinu. Za tímto účelem již podal oznámení o plánované nové službě v osobní drážní dopravě Úřadu pro přístup k dopravní infrastruktuře.

Společnost plánuje vypravit jeden pár spojů denně, a to jako noční vlak sestavený ze spacích vozů s odjezdem z Prahy v pozdních večerních hodinách a dopoledním příjezdem do pohraniční ukrajinské stanice Mostyska II. V podobné časové poloze by měl jet spoj také v opačném směru. Ve stanici Mostyska II pak budou navazovat přípoje dál ve směru Lvov a do dalších oblastí Ukrajiny.

Spoje by měly být vedeny přes Ostravu a dále přes na hranice s Ukrajinou a počítá se s kapacitou 400–600 míst.

A na co si budeme muset počkat?

Jedna z novinek, na kterou si bohužel budeme muset ještě počkat, jsou elektronické dálniční známky. Jejich zavedení je sice schválené, ale systém schváleného videotollingu bude funkční až od prosince 2020. Zavedení se pak plánuje až na rok 2021.

skoleni_15_4

Po zavedení byste mohli poplatek uhradit nejen na prodejních místech, ale i přes e-shop, tedy skrze počítač, telefon apod. Vše by mělo být elektronicky a při kontrole byste pouze ukázali potvrzení v mobilu.

Počítá se s tím, že elektronicky by byly k dispozici všechny 3 typy kuponů, tedy desetidenní, měsíční i roční.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).