Hlavní navigace

Názor k článku Přefinancujte si hypotéku – nyní už máte na výběr od Jaroslav L. - Opravdu se ptáte poněkud zmateně:o)) Radši to převyprávím co...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 3. 2007 16:21

    Jaroslav L. (neregistrovaný)
    Opravdu se ptáte poněkud zmateně:o))

    Radši to převyprávím co nejjednodušeji - jestliže vám vyprší doba platnosti (fixace) současné úrokové sazby, potom žádnou banku nezajímá vaše současná příjmová situace, hlavní je, že bez problémů spácíte, a pouze vám dá na vybranou z aktuální nabídky možných fixací a také po vás bude chtít vědět, zda hodláte vložit nějakou mimořádnou splátku. Jestliže si vyberete určitou dobu nové fixace a budete souhlasit se sazbou, kterou vám banka k ní navrhne, potom sepíšete jednoduchý dodatek a maximálně se vám trochu změní podle této sazby měsíční splátka. Zároveň zůstanete vy, jako jediný dlužník.

    Jestliže ale budete nutně chtít, aby se manžel stal spoludlužníkem hypotéky, potom máte na vybranou ze dvou variant:
    1) kdykoliv požádáte Komerční banku o tuto změnu (to není vázané na to, kdy končí fixace sazby) a sepíše se dohoda o přistoupení k dluhu. Přitom lze požádat bez problémů také o povolení zapsání nového vlastnického práva, přičemž toto asi bude řešeno darovací smlouvou na 50% nemovitosti. Ale doporučuji už v této darovací smlouvě zmínit skutečnost, že na nemovitosti vázne a nějakou dobu také bude váznout stávající zástavní právo.

    2) Můžete si nechat udělat od banky ohodnocení vás a vašeho manžela jako rodiny pro poskytnutí nové hypotéky, která bude určena na předčasné splacení té staré hypotéky. S tím sice mohou být spojeny vícenáklady na případné nové ohodnocení zástavy a na poplatky za poskytnutí hypotéky, ale mohou se vám případně zlevnit některé pojistky a dokonce si rozložením na delší období můžete snížit splátkové zatížení (tady ale pozor, protože v celkovém součtu se vám prodloužením splácení zvýší objem celkového přeplatku).
    Tato druhá varianta má tu výhodu, že si obdobné nabídky můžete nechat udělat od několika bank a pak s nimi argumentovat, abyste KB dotlačila k lepší sazbě. Druhou výhodou je to, že i v případě, že byste na tuto druhou variantu nemohla dostat žádný úvěr, pořád vám zůstává varianta první resp. ta hypotéka ve stávající podobě.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).