Hlavní navigace

Předvánoční lákaní stavebních spořitelen

21. 11. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Stavební spoření již dávno není tím supervýhodným produktem s vysokými výnosy z vkladů. Spořitelny tak musí vytáhnout další trumfy. Co mají spořitelny připraveny pro nové střadatele před koncem letošního roku? Někde finanční zhodnocení, jinde dárek spíše za trest...

Současné nízké úrokové sazby přejí více těm, kdo chtějí spíše utrácet než spořit, přesto státem podporované stavební spoření i s nízkým úrokovým výnosem z vkladů nabízí konzervativním střadatelům zajímavé zhodnocení volných peněžních prostředků.

Máte oblíbenou stavební spořitelnu? Dejte jí hlas v anketě Zlatý Měšec 2005!

Většina stavebních spořitelen nabízí úrok z vkladů 2%. Vzhledem k sazbám, které nabízejí banky na dlouhodobých termínovaných vkladech, se jedná o poměrně zajímavý výnos. Střadatel by si však měl uvědomit, že peníze jsou na účtu stavební spořitelny vázány nejméně na šest let a současná míra inflace se drží nad 2 %.

Přitažlivost stavebního spoření tkví především v možnosti získat státní podporu 3 000 korun ročně z úložky 20 000 korun.

Právě konec roku představuje pro spořitelny nejzajímavější období. I ten, kdo uzavře novou smlouvu o spoření „na poslední chvíli“ před koncem roku, získá stejně vysokou státní podporu, jako kdyby spořil celý rok.

Přehled aktuálních úrokových sazeb z vkladů
Stavební spořitelna Úroková sazba z vkladu (p.a.)
Stavební spořitelna České spořitelny 2%
Českomoravská stavební spořitelna 2%
HYPO stavební spořitelna 2%*
Modrá pyramida stavební spořitelna 2%
Raiffeisen stavební spořitelna 2%
Wüstenrot – stavební spořitelna 2,1% / 1 %**

* možnost získat úrokové zvýhodnění 20 % z připsaných úroků ročně
** spořící / úvěrová varianta

Neplatí však již situace z předchozích let, kdy se před koncem roku stály na pobočkách fronty spoření chtivých střadatelů. Stavební spořitelny musí naopak střadatele lákat na něco navíc. U některých spořitelen tak na vás čeká zajímavé finanční zhodnocení, jinde je bonusový dárek spíše za trest…

Stavební spořitelna České spořitelny vyhlásila minulý týden pro nové střadatele akci, při níž mohou na svůj účet získat finanční prémii až 1 500 Kč. Novorozenci, za které uzavřou smlouvu rodiče, mohou získat prémii dvojnásobnou – tedy až 3000 Kč.

Výše bonusu závisí na výši cílové částky stanovené ve smlouvě a částce vložené na účet. Podmínkou získání bonusu je však vložení 2 % z cílové částky na nově otevřený účet. Peníze musí být připsány do 31. 12. 2005. Konkrétní výše prémie se odvozuje procentem z výše poplatku za uzavření smlouvy – prémie se rovná padesáti procentům z tohoto poplatku, maximálně to může být 1 500 korun. Nejvyšší bonus tedy získají klienti uzavírající smlouvu s cílovou částkou 300 000 korun. U dětí narozených v roce 2005 se poplatek vrací v celé výši, maximální bonus může být 3 000 korun.

Stavební spoření a poplatky
Stavební spořitelna Poplatek za uzavření smlouvy Poplatek za vedení účtu pro nové smlouvy (ročně)
Stavební spořitelna České spořitelny 1 % CČ 235 Kč
Českomoravská stavební spořitelna 1 % CČ 290 Kč
HYPO stavební spořitelna 1,8 % / 1,2 % CČ* 360 Kč
Modrá pyramida stavební spořitelna 1 % CČ** 300 Kč
Raiffeisen stavební spořitelna 1 % CČ*** 280 Kč
Wüstenrot – stavební spořitelna 1 % CČ**** 250 Kč

* typ nadstandardní spoření, možno zvolit výši poplatku a získat dodatečné výhody
** účastník mladší 29 let poplatek 0,75 % CČ
*** účastník mladší 25 let poplatek 0,85 % CČ
**** účastník mladší 15 let zdarma, při uzavření přes internet poplatek 50 %

Českomoravská stavební spořitelna se snaží nalákat především milovníky stříbrného plátna. Každý, kdo před koncem roku uzavře smlouvu s minimální cílovou částku 200 000 korun, získá filmové DVD. Stejná nabídka platí i pro žadatele o úvěr. 123 šťastlivců může spolu s filmem získat i další cenu – domácí kino, DVD přehrávač či zájezd do Hollywoodu.

Nejméně lákavá se zdá nabídka HYPO stavební spořitelny. Při uzavření smlouvy s minimální cílovou částkou 200 000 Kč můžete získat CD muzikálu Tři mušketýři. Vzhledem k ne moc pochvalným recenzím na tento pražský muzikál se může stát, že tento bonus nové klienty Hypo od podepsání smlouvy spíše odradí…

skoleni_15_4

Wüstenrot – stavební spořitelna, která klientům využívajícím smlouvu pouze na spoření nabízí nejvyšší úrok z vkladu, se tentokrát snaží zviditelnit v konkurenci hypotečních bank. Svou podzimní kampaň zaměřila na žadatele o úvěr. Všechny typy úvěru na bydlení nabízí Wüstenrot v listopadu zdarma. Jak už to tak bývá, je v tom malý háček – klient musí poplatek nejprve zaplatit a až při vyčerpání 80 % požadované částky úvěru mu bude poplatek vrácen zpět. A ne hned, ale ve stanovených termínech.

Už máte vybranou nemovitost, na kterou chcete použít úvěr ze stavebního spoření? – reality.mesec.cz

Zbývající stavební spořitelny zatím žádnou speciální „předvánoční“ akci neohlásily. Vánoce jsou ale ještě daleko, a možná s něčím ještě přijdou…

Chystáte se uzavřít novou smlouvu o stavebním spoření?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).