Hlavní navigace

Předstihové indikátory ukazují na silný růst německé ekonomiky na začátku roku

22. 2. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Dnes zveřejněný německý Ifo index překvapil dalším růstem a dostává se na nejvyšší hodnoty od poloviny roku 2011.

Obě jeho složky se nacházejí vysoko nad svými dlouhodobými průměry. Spolu s pondělními PMI současné hodnoty Ifo indexu odpovídají růstu německého HDP o 0,6–0,7 % q/q v prvním čtvrtletí 2017.

Inflace v eurozóně za leden byla potvrzena na 1,8 % y/y. Je to sice nejvyšší hodnota od února 2013, ale hlavním tahounem jsou ceny energií. Jádrové ceny zatím výrazněji nerostou, a tak se nedá očekávat, že by ECB v souvislosti se současnou inflací připravovala jakékoliv kroky.

Euro i přes příznivé údaje z Německa v dnešních ranních hodinách ještě oslabovalo a jeho kurz se dotknul hladiny 1,050 USD/EUR. Od této úrovně se však odrazil a část své ztráty korigoval.

Německý růst táhla domácí poptávka

Zítra ráno bude zveřejněna struktura německého HDP v posledním čtvrtletí roku. Hospodářský růst českých západních sousedů na přelomu roku zrychlil a HDP si připsal 0,4 % q/q. Dynamika byla tažena zejména domácí poptávkou. Podle ekonomů SG mírně zrychlila soukromá spotřeba a oživení je vidět zejména u investic. Výrazné zrychlení očekáváme také u dynamiky zahraničního obchodu. Zveřejněné předstihové indikátory navíc naznačují, že i na začátku letošního roku zůstává německá ekonomika v dobré kondici.

skoleni_15_4

Slušný růst v posledním čtvrtletí zaznamenala také Francie a indikátory důvěry publikované institutem INSEE by měly potvrdit, že i na začátku letošního roku se bude francouzský HDP dále zvyšovat. I přes námi očekávané mírné snížení důvěry v oblasti průmyslu se oba hlavní sledované indikátory nachází výrazně nad svými dlouhodobými průměry.

Polský trh práce v dobré kondici

Jediná zítra zveřejněná data z regionu se týkají polského trhu práce. Polská míra nezaměstnanosti se podle našeho odhadu v lednu vyhoupla o půl procentního bodu nahoru. Za jejím zvýšením však stojí pouze sezónní faktory. Od března naopak očekáváme její snižování. Na dobrou kondici polského trhu práce ukazuje rostoucí počet volných pracovních míst. Těch je v polské ekonomice o 38,3 % více než v loňském roce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako analytik v Komerční bance

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).