Hlavní navigace

Představenstvo Unipetrolu nedoporučuje vyplacení dividendy.

30. 4. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Společnost Unipetrol včera dopoledne zveřejnila v pozvánce na valnou hromadu konanou 2. června, že představenstvo nedoporučuje vyplacení dividendy.

Hlavní události

Akcie Stock Spirits se dnes poprvé obchodují bez práva na dividendu.

Představenstvo Unipetrolu nedoporučuje vyplacení dividendy.

CME by letos mohlo dosáhnout solidního růstu OIBDA navzdory nepříznivému vývoji měnových kurzů.

Západoevropské akcie by dnes měly otevřít v blízkosti včerejšího závěru.

Z makroekonomických ukazatelů bude zveřejněna např. dubnová inflace v eurozóně, údaje z německého a amerického trhu práce nebo ukazatel inflačních tlaků v USA.

Výsledková sezóna dnes pokračuje plným proudem na obou stranách Atlantiku. Údaje o vývoji hospodaření v Evropě zveřejňuje mimo jiné Nokia, Sanofi a Airbus, v zámoří potom např. Visa nebo ropné firmy Exxon Mobil a ConocoPhillips.

Analytici Société Générale včera mimo jiné snížili doporučení pro akcie výrobce zboží do domácnosti Procter&Gamble z „koupit“ na „držet“.

Obchodování na zámořských trzích

Americké akciové indexy včera na rozdíl od evropských burz oslabily jen mírně. Zklamáním byl nečekaně nízký růst americké ekonomiky, večer ale Fed mimo jiné oznámil, že její zpomalení považuje jen za dočasné. Pokračování výsledkové sezóny včera přineslo např. překvapivou kvartální ztrátu ocelárny U.S. Steel, což akcie firmy srazilo o 11,6 %. Odhady naopak překonaly výsledky firmy MasterCard.

Noční obchodování na asijských trzích bylo ve znamení poklesu, když největší ztráty zaznamenaly japonské indexy. Tamní burzy totiž byly včera kvůli svátku zavřené a dnes tak doháněly ztráty jiných asijských indexů. Dalším důvodem bylo zasedání japonské centrální banky, které nepřineslo další uvolnění měnové politiky.

Unipetrol

Společnost Unipetrol včera dopoledne zveřejnila v pozvánce na valnou hromadu konanou 2. června, že představenstvo nedoporučuje vyplacení dividendy. Firma však plánuje aktualizovat svoji strategii ve 2. polovině letošního roku a v jejím rámci se vyjádří k budoucí výplatě dividend.

Návrh nevyplatit dividendu se očekával, protože Unipetrol ji naposledy platil v roce 2008 a loni byla firma opět v čisté ztrátě.

CME

Management společnosti CME uvedl ve včerejším konferenčním hovoru k výsledkům hospodaření za Q1 2015, že pokud by měnové kurzy zůstaly na úrovni průměru za rok 2014, čekalo by letos CME růst OIBDA o 40–50 %, což by odpovídalo rozmezí 134–143 mil. USD.

skoleni_15_4

Konečný výsledek letošního roku s největší pravděpodobností bude o něco horší kvůli silnému dolaru (oproti české koruně vůči loňskému průměru aktuálně skoro o 20 %, oproti euru přibližně o 17 %). Na základě posledních informací odhadujeme, že letošní OIBDA by mohla být zhruba v rozmezí 110–125 mil. USD, což by stále znamenalo solidní růst oproti loňským 95 mil. USD. Celkově byly komentáře managementu k letošní OIBDA a tvorbě hotovosti (volný cash flow 40–50 mil. USD) přibližně v souladu s naším očekáváním.

Stock Spirits

Akcie společnosti Stock Spirits se dnes poprvé obchodují bez práva na dividendu ve výši 0,025 EUR (0,7 CZK) na akcii. Akcie by tak měly klesnout přibližně o dividendu, která představuje necelé 1 % ze včerejší ceny.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).