Hlavní navigace

Předplacené karty ČSOB zpřísňují podmínky. Někteří je využívali až moc

1. 12. 2017
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: ČSOB
Předplacená platební karta může sloužit jako platební prostředek bez nutnosti účtu v bance. Pokud ale má dobré poplatkové podmínky, lze ji využívat různými způsoby. Změnou podmínek banka nadměrné využívání karet ale nyní zatrhla.

Předplacenou kartu Coolkarta od ČSOB jsme recenzovali v červnu 2016, podrobnosti najdete ve článku Cool karta: předplacenka (skoro) pro každého (recenze). V tomto textu se proto budeme věnovat zásadním změnám, které Coolkartu potkají od 1. 2. 2018, kdy dojde ke změně obchodních podmínek. Dlužno dodat, že podobné změny postihnou i další předplacené karty vydávané ČSOB, jen s jinou cenovou politikou.

Nové poplatky

Původní Coolkarta stála 99 Kč, nová bude za 149 Kč. Jde o jednorázovou platbu. Ostatní poplatky se nemění.

Poplatky u Coolkarty ČSOB
Položka Poplatek od 1. 2. 2018 Poplatek do 31. 1. 2018
Vydání karty 149 Kč 99 Kč
Dobití karty z účtu nebo jinou kartou 0 Kč  0 Kč
Výběr z bankomatů ČSOB v ČR 6 Kč 6 Kč
Výběr z ostatních bankomatů v ČR 40 Kč 40 Kč
Výběr z bankomatů v zahraničí 100 Kč 100 Kč
Výběr na přepážce banky/směnárny 250 Kč 250 Kč
Změna PIN v bankomatech ČSOB 0 Kč 0 Kč
Opětovné vydání PIN 25 Kč 25 Kč
Dotaz na zůstatek v bankomatu 0 Kč 0 Kč
Identifikace držitele karty na pobočce 0 Kč 0 Kč
Identifikace držitele karty na poště 99 Kč 99 Kč
Zpětná výměna peněz 30 Kč 30 Kč
Neaktivní karta po 12 měsících 0 Kč 0 Kč

Nové limity

Větší změna nastává u limitů karty. Tam dochází ke snížení limitu pro výběry hotovosti z bankomatu z původního neomezeně (při plném ověření klienta) na max. 25 000 Kč měsíčně. Teoreticky by mohl zůstat otevřený limit pro výběry hotovosti na pokladně bank a směnáren, který se většinou bere z limitu pro obchodníky, ale za každý výběr by si banka vzala 250 Kč. Jen v praxi bude možné ověřit, zda to takto půjde.

Razantně se také snižují limity pro ty, kteří nepodstoupí plné ověření identifikace. Roční limit 60 000 Kč zůstává, ale rozdělí se na měsíční, a ten bude nově max. 5000 Kč (bylo 27 500 Kč).

Původní limity do 31. 1. 2018

Stupeň ověření Limit dobíjení Platby u obchodníka a na internetu Převod mezi držiteli karet Maximální zůstatek na kartě Výběr z bankomatu Limit výběru z bankomatu a zpětné výměny bez identifikace Limit odesílatele pro převod mezi držiteli karet
Dobití neaktivní karty Pouze 1×, max. 3500 Kč Ne Ne 3500 Kč Ne Ne Ne
Registrace na webových stránkách Max. 13 500 Kč za den, 27 000 Kč za měsíc, 60 000 Kč za rok Ano Ano 60 000 Kč za rok Pouze v ČR Max. 25 000 Kč za rok 60 000 Kč za rok
Identifikace na pobočce ČSOB, Ery/Poštovní spořitelny či České pošty Max. 135 000 Kč za den, 600 000 Kč za rok Ano Ano 600 000 Kč za rok Bez omezení Max. 600 000 Kč za rok 600 000 Kč za rok

Nové limity od 1. 2. 2018

Limity Coolkarty od 1. 2 2018
Limity/Stupeň ověření Dobití karty pro účely darování Registrace a aktivace na webu Identifikace na pobočce ČSOB, Poštovní spořitelny či České pošty
Limit dobití Pouze jednou, max. 3500 Kč 5000 Kč denně a zároveň max. 5000 Kč měsíčně max. 135 000 Kč za měsíc
Platby u obchodníka a na internetu ne 5000 Kč měsíčně, jen v ČR 250 000 Kč měsíčně
Maximální zůstatek na kartě 3500 Kč 5000 Kč 250 000 Kč
Výběr z bankomatu ne ne 25 000 Kč měsíčně
Zpětná výměna ne ano, do 5000 Kč. Od 2500 Kč zůstatku nutná plná identifikace. ano, do výše zůstatku karty

Bonusové programy zakázány

Tyto změny souvisejí mimo jiné s využíváním předplacených karet ČSOB pro čerpání tzv. bonusových programů kreditních karet. To Měšci nepřímo potvrdil tiskový mluvčí ČSOB Patrik Madle s tím, že se změna bude týkat skutečně všech předplacených karet ČSOB, a ne jen Coolkarty: Provedli jsme komplexní změnu obchodních podmínek se zaměřením na zvýšení bezpečnosti služby a se zohledněním legislativy, která vstoupí v platnost v příštím roce. COOL karta je produkt cílený na děti a mládež, z tohoto důvodu je primárně určena pro zasílání např. kapesného nebo darů od rodičů či prarodičů a k učení finanční gramotnosti dětí. Právě proto příchozí platbu nezpoplatňujeme. V začátku příštího roku budou rovněž měněny Obchodní podmínky i u ostatních produktů předplacených karet.

Přesnější jsou nové obchodní podmínky, kde se v bodě 7.17 píše toto:

Držitel karty nesmí používáním karty zneužívat tzv. Bonusové programy jiných subjektů opakovaným (2 a více za kalendářní měsíc) vkladem a výběrem. V případě zjištění takového jednání je ČSOB oprávněna ukončit smlouvu dle bodu 10.3.

Bod 10.3 jen uvádí výpovědní lhůtu, která je jedno- až dvouměsíční.

To znamená, že pokud předplacené karty ČSOB používáte k čerpání bonusových programů jiných vydavatelů karet (často kreditky s věrnostními programy za platby na internetu), můžete takto pokračovat i dále, ale jen do limitu 25 000 Kč měsíčně a jen jednou měsíčně. Pokud dobijete předplacenku vyšší částkou a ČSOB vyhodnotí, že jde o zneužívání bonusových programů, bude následovat výpověď smlouvy ne té jedné, ale případně všech předplacených karet, které u ČSOB budete mít. Výpověď vám pošle i e-mailem.

Navíc, i když předplacenku dobijete „nebonusovou“ kartou (typicky debetní karty), stejně z bankomatu nevyberete více jak 25 000 Kč. Předplacenky ČSOB však nepoužívají jen „těžitelé bonusů“, ale také lidé, kteří dostávají peníze na zahraniční kartu a mj. Coolkarta pro ně byla cestou, jak snadno převést peníze ze zahraniční karty na české koruny jako bezhotovostní platbu na internetu, tj. bez poplatků za výběr hotovosti (kde jsou navíc i limity). Dobít Coolkartu částkou 100 000 Kč a pak peníze vybrat za 6 Kč v bankomatu ČSOB bylo otázkou několika desítek minut. To také končí.

U vyššího dobití nově budete mít jen tyto možnosti, jak dostat peníze zpět:

  1. Každý měsíc vybírat 25 000 Kč až do vyčerpání prostředků. (Sto tisíc budete vybírat čtyři měsíce.)
  2. Utratit vše u obchodníků. (Limit 250 000 Kč měsíčně.)
  3. Požádat o zpětnou výměnu peněz. (To znamená kartu zrušit.)

Pětkrát a dost

Další novinkou je maximální počet předplacených karet ČSOB, které mohou být registrovány na vaše jméno. Nově jich můžete mít jen 5 a další vám banka již neověří, resp. nevydá. Tím se brání situaci, kdy někteří klienti měli stovky předplacených karet s maximálními limity a pomocí nich těžili bonusy u kreditních karet, které neměly na čerpání bonusů nastavený strop.

Nezapomeňte, že při plné identifikaci peníze z předplacené karty může postihnout exekutor.

Konec anonymity

Předplacených karet v Česku výrazně ubylo a ke dni publikace článku předplacenky vydávají jen ČSOB (Coolkarta, Dobrá karta COOP), Česká spořitelna (Biip) a Prepaid Solutions (Freepay).

skoleni_15_4

Česká spořitelna však má u karty Biip nízké limity, protože je určena výhradně pro děti. Freepay za nabití karty požaduje poplatek nejméně 25 Kč + 3,80 % z dobité částky. Alternativně ještě existují předplacené karty u některých pilotních projektů, ty ale mají omezené použití (např. Chytrá klíčenka, Chytrá karta DPMD).

Je proto potřeba začít si zvykat na to, že posílat peníze na předplacené karty bude mít svá omezení a také že peníze na kartách nejsou anonymní. S anonymní kartou, která nemá identifikovaného držitele, už téměř nezaplatíte. To je všeobecný tlak nejen evropské legislativy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).