Hlavní navigace

Názor k článku Předdůchody: Terno pro vyvolené? od Tonda - Při vší úctě, obyčejní staří lidé z vesnice...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 7. 2012 16:33

    Tonda (neregistrovaný)

    Při vší úctě, obyčejní staří lidé z vesnice vědí prd o propracovanosti důchodového systému, prostě jen byli rádi, že vzhledem ke svým většinou nižším platům dostali poměrně štědré důchody.

    V situaci, kdy není zaveden průběžný systém ani není povinné si spořit, je pochopitelné, že se spousta lidí bude chovat nezodpovědně a pak bude mít problém. Důchodové pojištění bylo v ČSR zavedeno v roce 1924, viz. http://www.cssz.cz/stranky/konference-80let/brozura_c.pdf A zrovna v tom zákoně z roku 1924 byl odchod do důchodu stanoven na 65 let.

    Je nižší porodnost, delší doba dožití, počet produktivních na jednoho důchodce vytrvale klesá, to co fungovalo v minulosti prostě fungovat přestává a je potřeba s tím něco dělat. Snížit důchody, zvýšit odvody, prodloužit věk odchodu. Nebo průběžný systém zcela opustit. Tím neříkám, že to co současná vláda vydává za důchodovou reformu je dobře.

    Ale předdůchody jsou jen možnost navíc, každý si může rozhodnout zda úspory ve 3. pilíři použije na to aby mohl jít do důchodu dřív nebo aby měl důchod vyšší. Jaké ožebračování? V případě předdůchodu si své peníze vyberu dříve, nebudu muset platit sociální a zdravotní za mě zaplatí stát, to je naopak poměrně štědré.

    Klesající porodnost je problém, ale těžko lidi k tomu donutit. Každopádně to co navrhuji já, je poměrně dost motivační.

    Já myslím, že vzdělaní a schopní lidé se v pohodě uživí, o schopné lidi je v mnoha oborech nouze, ale v tom zahraničí si patrně vydělají více, nicméně to by chtělo nějak doložit, to taky mlže být jen něčí dojem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).