Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Předčasná penze vás připraví o miliony. Vysoká inflace dopady krácení ještě zhorší od anonym - Všechno je to o tom, jak dlouho bude...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 5. 2022 15:59

    bez přezdívky

    Všechno je to o tom, jak dlouho bude člověk žít. Tohle žádný z nás neví. Pokud tedy budu vycházet z toho, že se dožiju max. 72 let a půjdu do předčasného důchodu v 61 letech (což také teď činím), budu mít na "radosti" ještě 11 let. Pokud půjdu v řádném termínu 65 let, budu mít na "radosti" jen 6 let. Během tohoto rozdílu 4 let mi stát vyplatí v předčasném důchodu celkem cca 670.000 Kč, byť navždy krácených. Těchto 670.000 se v obou variantách "potká" po 18 letech, tedy v mých 78 letech. Tehdy začne být výhodnější varianta odchodu do řádného starobního důchodu. O pokrytí inflace se mi valorizací v případě předčasného důchodu stará stát. Jako zaměstnanec bych se musel o zvýšení platu dohadovat se zaměstnavatelem, což se v těchto zeměpisných šířkách našeho pseudokapitalis­tického banánystánu moc nenosí. Z toho důvodu vidím jako jednoznačně výhodnější variantu odchodu do předčasného starobního důchodu.

  • 22. 5. 2022 19:14

    bez přezdívky

    Koukám, že to máte důkladně naplánované a spočítané. Taky to tak plánuju.
    Jenže pokud se člověk dožije třeba 85 let,je to všechno jinak. Tam je opravdu těžké to odhadovat. Přeju vám,aby to vyšlo podle vašich představ. Jak se říká,práce šlechtí,ale huntuje tělo. A vo tom to je :-)

  • 23. 5. 2022 15:08

    ViR

    Tak, muži, kterým je 61 roků, mají podle statistiků naději, že budou žít v průměru ještě 18,11 let, tedy že se dožijí 79,11 let. (U žen to je 22,57 / 83,57 let.)

    Jinak stát se "postará" o valorizaci inflace (pokud se tedy něco nezmění), což se ostatně děje dlouhodobě, ale spoustě "starodůchodců" (a "starodůchodkyň" zvláště) je to málo. Vidí totiž, že "novodůchodcům" jsou počítány větší důchody z vyšších mezd, takže časem se stávají z průměrných důchodů důchody podprůměrné. Jádro pudla je v tom, že zatímco nový důchod se počítá z průměrného výdělku za rozhodné odbobí, kdy výdělky v jednotlivých letech jsou přepočteny na aktuální hdnotu peněz dle koeficientu růstu mezd (a následně je vypočten průměr = osobní vyměřovací základ) Tak pravidelná valorizace již vyměřených důchodů se provádí o inflaci, plus polovinu čistého růstu mezd, přičemž čistý růst mez = růst mezd minus inflace.

    jinak řečeno, historické důchody rostou zpravidla pomaleji, než jak rostou mzdy a kolik činí nově vyměřené důchody. Opačná situace, kdy valorizovaný důchod, pobíraný (respektive vyměřený) k 31. prosinci předchozího roku byl vyšší, než při stejných výdělcích a době pojištění k 1. lednu o den později vyměřený důchod dalšího roku, nastala po r. 1995 pouze 3x. (Aktuálně je na to ovšem našlápnuto také, protože mzdy rostou pomalu, zatímco inflace rychle...)

  • 23. 5. 2022 15:40

    bez přezdívky

    Ano, tohle je bezesporu pravda. Ke statistice současného dožití: nyní umírají v relativně vysokém věku senioři, kteří odcházeli do důchodu cca před 20 lety. Tzn. že pouze posledních 10 let jejich pracovního života si "užili" české formy "kapitalismu" se všemi jeho "pracovními výhodami" z tohoto plynoucími. Současní lidé ve věku kolem 60 let budou odcházet do starobního důchodu již po 30 letech fungování v tomto systému. Jsou oproti těm dřívějším více opotřebování, vytěženi, ať už fyzicky nebo psychicky. "Svému kapitalistovi" věnovali ze sebe více, než ti dřívější. V důsledku výše popsaného se podle mého názoru průměrný věk dožití zase začne snižovat.

    23. 5. 2022, 15:42 editováno autorem komentáře

  • 23. 5. 2022 19:03

    ViR

    Nepsal jsem o "průměrném věku dožití" ale o "naději dožití" pro jednašedesátiletého člověka, to je rozdíl :-). Pokud se týká dožití důchodců, tak důchodci muži, kteří, zemřeli v r. 2020 (novější statistiku nemám) se v průměru dožili 80,04 let, zatímco důchodkyně ženy 84,04 let. Tedy ten "průměr důchodců" byl ještě o nějaký ten měsíc vyšší, než predikce statistiků. Jinak ten vyšší věk dožití jde zcela zřejmě za lepší zdravotní péčí o chronicky nemocné, protože tzv. "věk dožití ve zdraví" se prodloužil oproti těsně "předsametové" době jen velmi málo. (Ale prodloužil se, čili ono masové "opotřebování" patrně v průměru neplatí. Samozřejmě, výjimky potvrzují pravidlo.) Já osobně "pro jistotu" své žití termínuji na dalších cca 20 let (je mi 65), s tím, že těch posledních 10 roků patrně nebudu ve zrovna dobrém stavu. Ale samozřejmě mohu natáhnou bačkory třeba za pár minut, nebo tu strašit déle, to nikdo neví :-D

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).