Hlavní navigace

Pražská burza připisovala zisky

14. 6. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Přečtěte si Ranní přehled od analytiků z J&T Banky

Komentář k trhu

Pražská burza si včera poprvé po třech dnech připsala zisky, když index PX posílil o 0,36 %, i tak však zavřel na denních minimech, když pozitivní nálada z trhů postupně vymizela. Erste Group otevírala na 360 Kč, bankovní sektor podpořily zejména úvahy o bankovní unii, ke které se přiklání i představitelé ECB. Optimismus však dlouho nevydržel a Erste uzavřela na 355,7 Kč. Komerční banka nicméně dokázala jít proti proudu, nákupní objednávky ji poslaly na 3390 Kč (+2,8 %). CME po úterním oznámení o odkoupení dluhu posílila o dalších 3,4 % na 117 Kč. KITD po úterním prudkém obratu do mínusu uzavřel opět v plusu (2,27 %, 76,2 Kč) poté, co společnost oznámila spolupráci s Deutsche Bank ohledně možného prodeje, fúze či akvizice. ČEZ se pohyboval kolem hladiny 730 Kč. Investory zklamal pokles maloobchodních tržeb v USA.

CME: Neutrální. DD: Koupit. Cílová cena: 16 USD (304 Kč).

Akcionáři společnosti CME včera na řádné valné hromadě společnosti odsouhlasili všechny body programu. Mezi ně patří emise akcií akcionářům Time Warner a Ronaldu Lauderovi (oznámená ve výši 11,6 mil. akcií již před měsícem) a rovněž opce CME na splacení dalšího čerpaného dluhu od Time Warner emisí nových akcií do jeho rukou, až do maximální výše jeho podílu na úrovni 49,9 %. Jsme názoru, že tato opce bude využita a Time Warner tak opět navýší ve společnosti svůj podíl. Výsledek valné hŕomady je dle očekávání a hodnotíme jej neutrálně.

skoleni_15_5

Komentář k americkému trhu

Úvod včerejšího obchodování na amerických akciových trzích se nesl ve výprodejní náladě, kdy investory znepokojily aukce italských a německých dluhopisů a také nepříznivá makrodata v podobě maloobchodních tržeb. Po revizi dubnových čísel klesají již druhým měsícem, také se potvrdila nízká inflace, což by opětovně mohlo vést ke spekulacím o dalším měnovém uvolňování. Změnu v trendu přinesly opět zprávy z Řecka. Prohlášení, že EU udělá vše, co je v její silách, aby udržela Řecko v eurozóně, pomohlo hlavně euru a následně se trhy podívaly do zelených čísel. Obavy nakonec předčily prohlášení a k závěru jsme sledovali výprodej ve všech sektorech. Široký S&P  uzavřel na 1 314,88 bodech (-0,62%), DJ (-0,70%) a nejvíc odepsal technologický Nasdaq (-0,86%).

Proti trhu se pohybovalo jenom zlato (+0,55%), stříbro s trhem (-0,33%). Ropa se také otočila do červených Brent –0,31% a WTI –1,2%. Překvapivě si vedly akcie KITD Digital po spekulacích o možném převzetí společnosti. Akcie během obchodování posilovaly o 25 %, s trhem však uzavřely na 4 USD s růstem „jenom“ o 18,69 %.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je ředitelem odboru analýz J&T Banky.

Autor je vedoucí obchodního oddělení J&T Banky.


Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).