Hlavní navigace

Pražská burza porazila západoevropské indexy

13. 3. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Pražská burza dnes překonala většinu západoevropských indexů, když si index PX připsal 0,6 %. Hlavními tahouny byly všechny tři banky.

Na úvod týdne se evropským akciím vcelku daří, když index Stoxx 600 posiluje o zhruba čtvrt procenta. Jednoznačným vítězem jsou akcie těžařských společností, které profitují z rostoucích cen komodit, a to zejména kovů. S odstupem pak následují akcie prodejců se zbytným zbožím, které si připisují necelé půl procento. Dvěma oslabujícími sektory jsou utility a telekomunikace, které v závěru dnešního dne odevzdávají 0,3 %, respektive 0,6 %.

skoleni_15_4

Ve Spojených státech je na začátku seance patrná pouze mírná obchodní aktivita, když pohyby všech sektorů se pohybují do 0,4 %. V kladné nule se drží informační technologie a realitní developeři, ostatní odvětví v čele s farmaciemi klesají. Neochota pouštět se do razantnějšího obchodování souvisí s nadcházejícím zasedáním americké centrální banky. Zvýšení sazeb je očekáváno s 94% pravděpodobností, a tak důležité bude především i to, jakou trajektorii úrokových sazeb naznačí Janet Yellen do budoucna.

Pražská burza dnes překonala většinu západoevropských indexů, když si index PX připsal 0,6 %. Hlavními tahouny byly všechny tři banky, z nichž se nejvíce dařilo Erste (+1,7 %), jejíž akcie vystoupaly na nejvyšší úroveň od července 2011. Domácí Moneta a Komerční banka si připsaly poloviční zisky. Vůbec nejvíce se dařilo akciím sázkařské Fortuny, které vzrostly o 2,5 %. Naopak zisky z minulého týdne zkorigovaly akcie mediální CME (-1,2 %). Obchodní aktivita byla podprůměrná, když zobchodovaný objem dosáhl zhruba dvou třetin průměrného ročního objemu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).