Hlavní navigace

Pražská burza neudržela v pátek denní maxima

2. 4. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Přečtete si komentář analytika Milana Vaníčka z J&T Banky

Index PX si tak při páteční seanci polepšil jen o 0,4 %. Původní nadšení z dohody  evropských ministrů financí ohledně podoby evropského záchranného mechanismu lehce vyšumělo, investoři zřejmě očekávali vyšší částku, nicméně současný fond EFSF by měl fungovat do půlky roku 2013. 

Kapacita obou záchranných fondů dohromady byla zvýšena na 700 mld. EUR. Zajímavé pohyby dnes předvedly akcie KITD, který by měl předložit auditované výsledky americké SEC. Akcie společnosti vystoupaly až k úrovni 150 Kč, po té co je ve čtvrtek podpořil nový report s cílovou cenou 25 USD a spekulacemi o potenciálních kupcích společnosti. Obchodování s akciemi bylo na pražské burze po růstu o více než 22 % přerušeno a titul nakonec uzavřel na 142 Kč. Erste Group posílila o 1,4 % na  427 Kč, když těžila z nového nákupního doporučení od Raiffeissen Bank. Komerční banka zakončila den ztrátou (-0,6 %, 3 701 Kč), stejně tak ČEZ odepsal 0,1 % (798,5 Kč).

KIT Digital: Neutrální. DD: Nehodnoceno. Cílová cena: Nehodnoceno.

Společnost KIT Digital v pátek předložila auditovanou zprávu za minulý rok (10-K). Oproti dříve zveřejněným číslům došlo k mírnému zvýšení dosažené ztráty, kvůli odpisu nehmotných aktiv a několika dalším úpravám. Termín pro předložení  této zprávy byl posunut a panovala nejistota o charakteru případných problémů. I přes některé nedostatky by však předložení auditovaných čísel mohlo zmírnit obavy a nervozitu, které ohledně KITD na trhu doposud panovaly.

Komentář k americkému obchodování

Hlavní indexy Dow Jones a S&P 500 si v pátek připsaly mírné zisky kolem 0,4 % a uzavřely tak nejsilnější čtvrtletí za více než dva roky. Technologický Nasdaq tažen gigantem Apple v závěru obchodování odepsal 0,1 %. Širší index S&P 500 i přes tři dny oslabování v průběhu týdne dokázal tento měsíc přidat 2,8 % a 12 % od začátku roku, což je nejlepší start do roku od 1998 a celkově nejlepší čtvrtletí od 3Q09. Podporou pro trhy byla dohoda ministrů financí eurozóny o zvýšení kapacity záchranných fondu takzvaného eurovalu na zhruba 700 mld. EUR a také dobrá americká makrodata. 

dan_z_prijmu

Americké spotřebitelské výdaje v únoru vzrostly nejvíce za sedm měsíců a spotřebitelská důvěra University of Michigan v dubnu nečekaně vzrostla (již sedmí růst v řadě) na úroveň 76,2 bodu, přičemž analytici očekávali růst na 74,5 bodu. Mírným zklamáním byl průzkum nákupních manažerů oblasti Chicaga, který oslabil na sezónně očištěných 62,2 bodů z únorových 64,0 bodů a zaostal za očekáváním 63,0 bodů. 

Nedařilo se kanadskému výrobci smartphonu BlackBerry Research In Motion, který odepsal 7,1 % po oznámení první čtvrtletní ztráty od roku 2005. Konkurent Apple také oslabil o 1,7 % na 599,6 USD, nicméně za první čtvrtletí posílil o neuvěřitelných 48 % díky úspěšným prodejům iPhonu a iPadu. Investoři se příští týden zaměří především na výsledky Nonfarm Payrolls a začátek výsledkové sezóny, která začíná v druhém dubnovém týdnu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je ředitelem odboru analýz J&T Banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).