Hlavní navigace

Pražská burza následovala tak pozitivní vývoj na světových trzích.

3. 7. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Přečtěte si Ranní přehled od ekonomů z J&T Banky

Index PX:  912 bodů (+1.2% d/d); objem:  708 mil. Kč

Komentář k trhu

Pražská burza v průběhu pondělního obchodování postupně rostla a následovala tak pozitivní vývoj na světových trzích. Index PX na úvod týdne uzavřel solidním růstem o 1,18 % na závěrečnou hodnotu 911,50 bodů. Na pondělním růstu se nejvíce podílely finanční tituly. Akcie Erste Bank navázaly na silný páteční růst a za široké podpory kupců uzavřely na hodnotě 392,60 Kč, tj. + 3,04 %. Erste Bank rostla čtvrtý den v řadě a konečně se tak dokázala výrazněji odpoutat od lokálního minima kolem hodnot 350 Kč.

Po pátečním „přešlapováním na místě“ zabraly také akcie KB. KB především díky silnému závěru obchodování zakončila silnější o 2,29 % na ceně 3580 Kč. Stranou současného růstu stojí především akcie ČEZ. Po dividendovém poklesu akcie třikrát zakončily jen s minimální změnou 0,2 Kč. Přestože se ČEZ obchodoval téměř za 690 Kč, zakončil beze změny na hodnotě 696,90 Kč.       

ČEZ: Neutrální. DD: Koupit. Cílová cena: 894 Kč.

Podle očekávání podali do tendru na dostavbu dvou bloků jaderné elektrárny Temelín tři zájemci. Jedná se o společnost Areva, Westinghouse a konsorcium společností Škoda JS, Atomstroyexport a Gidropress. ČEZ by měl vybrat vítěze do konce příštího roku.

Unipetrol: Neutrální. DD: Revize. Cílová cena: Revize.

Unipetrol se rozhodl, že již neobnoví zpracování ropy v rafinérii Paramo. Mezi důvody jsou nízké rafinační marže, nízká poptávka po naftě, rafinérská nadprodukce v Evropě. Makroprostředí je rak nadále nepříznivé. V Paramu bude pokračovat výroba maziv, olejů a asfaltů.  Unipetrol restrukturalizaci Parama avizoval dlouho dopředu. Uzavření rafinérie Paramo se dalo čekat a mělo by být v ceně akcií již obsaženo.

KITD: Negativní. DD: Nehodnoceno. Cílová cena: Nehodnoceno.

KIT Digital včera oznámil prodej své části „Content Solutions“ holandské společnosti Content Solutions International. Divestice je v souladu s plánem KIT Digital ponechat si pouze klíčové aktivity. Content Solutions byla prodána celkem za 18,8 mil. USD, přičemž 1 mil. je splatný ihned a zbytek a podle vývoje tržeb prodávaného segmentu. Společnost zároveň oznámila, že z prodeje zrealizuje ztrátu, kterou zatím nelze kvantifikovat. Prodej nejádrových aktivit byl oznámen již při výsledcích za 1Q12, a proto by neměl být překvapením, nicméně realizace ztráty, která navíc zatím není vyčíslitelná, může vést k negativní reakci trhu. Zprávu hodnotíme negativně.

skoleni_15_4

Komentář k americkému trhu

Zámořské trhy během pondělního obchodování nedokázaly navázat na pozitivní vývoj v Evropě, investory zklamala zveřejněná makrodata. Index ISM pro americký průmysl v červnu nečekaně klesl pod 50 bodů, což značí pokles sektoru. Pod touto úrovní byl ukazatel naposledy v červenci 2009, kdy končila recese po předchozí finanční krizi. Obraz chladnoucího růstu globální ekonomiky dokreslují podobně slabá čísla z Číny a Německa. Žádný výprodej se však na trhy nedostavil, když investoři se špatnými daty zvyšují očekávání na zásah Fedu v podobě QE3. Hlavní index S&P500 tak nakonec zakončil den na hladině 1365 bodů (+0,25 %) poblíž denních maxim.

Dow Jones ztratil 0,1 %, Nasdaq (+0,55 %) posiloval díky zvýšené aktivitě na poli fúzí a akvizic. Výrobce paměťových karet Micron Technology se rozhodl koupit zbankrotovaného japonského výrobce čipů Elpida Memory za 2,5 mld. USD, společnost Dell pak podala nabídku na koupi výrobce databázového softwaru Quest Software. Slušné zisky si kromě technologií připsal také sektor zdravotnictví a utility. Dnes nás z důvodu svátku čeká pouze zkrácené obchodování do 19 hod. SEČ.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je ředitelem odboru analýz J&T Banky.

Autor je vedoucí obchodního oddělení J&T Banky.


Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).