Hlavní navigace

Prázdný kalendář neukazuje na velké výkyvy na finančních trzích

10. 9. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Včera zveřejněná statistika volných pracovních pozic v USA, JOLTS, vyskočila v červenci o 430 tis. na rekordních 5,753 mil.

Prázdný kalendář neukazuje na velké výkyvy na finančních trzích 

Zprávy a události

Počet otevřených pracovních pozic v USA v červenci vyskočil na 5,753 mil., zatímco trhy očekávaly růst pouze na 5,300 mil.

Index českých spotřebitelských cen v srpnu v souladu s očekáváním klesnul o 0,2% m/m. Meziroční inflace zpomalila z 0,5 % na 0,3 %, zatímco analytici očekávali pokles pouze na 0,4 %. 

I méně důležité statistiky dnes potěší

Ani včerejšek nevnesl na trh eura s dolarem výrazné výkyvy. Podobně jako včera společná evropská měna dnes otevírá své obchodování těsně nad hladinou 1,120 USD/EUR. Klidnější obchodování by mělo vydržet do poloviny příštího týdne, kdy bude zasedat americký Fed. Stále se spekuluje o prvním zvýšení úrokových sazeb. Analytici mu věří, nicméně podle tržních ocenění je šance na začátek cyklu zvyšování sazeb pouze 28%.

Včera zveřejněná statistika volných pracovních pozic v USA, JOLTS, vyskočila v červenci o 430 tis. na rekordních 5,753 mil. Navíc by podle ekonomů SG měla potvrdit svou výkonnost i v srpnu, kdy SG čeká další zvýšení. Na druhé straně se zdá, že američtí statistici nadhodnotili růst výdajů na zdravotní péči, nicméně i tak by v další revizi mohl být tamní HDP za Q2 podle ekonomů SG revidován nahoru na 4,1 % q/q anualizovaně ze současných 3,7 %.

I dnes budou ve světě zveřejněna spíše méně důležitá data. Francouzská červencová průmyslová produkce pravděpodobně vzrostla o 0,4 % m/m podpořena hlavně energetickým sektorem a zpracovatelským průmyslem. Na druhé straně Atlantiku by se mělo dnes ukázat, že silnější dolar a nižší ceny komodit v srpnu znovu snížily dovozní ceny. Tentokrát by se mělo jedna o pokles o 1,6 % m/m, což v meziročním vyjádření představuje propad o 11,1 %. Velkoobchodní zásoby by měly reagovat na zvýšenou poptávku po motorových vozidlech a meziměsíčně stoupnout o 1,3 %.     

Ceny v Česku v srpnu podruhé v řadě klesly

Kurz české koruny včera nevybočil z mantinelů nastíněných v předchozích dnech, když se obchodoval v rámci třech haléřů okolo úrovně 27,05 CZK/EUR.

Vývoj kurzu domácí měny v posledních měsících nereaguje na zveřejněné makroekonomické statistiky. Ani včera tomu nebylo jinak. Podle zprávy statistického úřadu spotřební ceny v srpnu klesly o 0,2 % m/m a meziroční inflace se snížila na 0,3 %. Za meziměsíčním poklesem stojí hlavně nižší ceny potravin, na které působí sezónní faktory. V meziročním vyjádření táhnou inflaci dolů ještě ceny pohonných hmot, které byly v srpnu o více než deset procent nižší než před rokem. Jádrová inflace také zpomaluje. Zatímco v červenci ještě dosahovala 1,3 %, v srpnu byla již o desetinu nižší. V našem výhledu počítáme, že v podzimních měsících se ceny odrazí od lokálního dna a inflace začne stoupat. Nicméně teprve v září se ve spotřebitelských cenách plně projeví srpnový propad cen ropy na světových trzích. 

Mimo jiné i k inflaci se vyjadřoval guvernér ČNB na včerejším setkání s podnikateli. Prohlásil, že korigovaná inflace bez cen pohonných hmot odpovídá očekávání a že překvapení pro ČNB představovaly ceny potravin a pohonných hmot. Také zopakoval, že silnější kurz koruny oddaluje dosažení inflačního cíle. Guvernér Singer představil své výhrady vůči záporným úrokovým sazbám, které se mu z mnoha důvodů nelíbí. Nakonec také zopakoval, že ČNB nemá problém dále akumulovat rezervy a že objem intervencí v letošním červenci byl o mnoho nižší než ten prvotní v listopadu 2013.

dan_z_prijmu

Kromě české inflace jsme se v regionu žádných jiných dat nedočkali. Zápis ze zasedání maďarské centrální banky ukázal, že všech osm členů bankovní rady na posledním zasedání hlasovalo pro zachování současných úrokových sazeb. Bankovní rada vidí současné nastavení měnové politiky v souladu s dosažením inflačního cíle ve střednědobém období.

Česká swapová výnosová křivka včera mírně zvýšila svůj sklon, když na dlouhém konci vzrostla přibližně o 2 bb a na krátkém konci zůstala beze změny.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako analytik v Komerční bance

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).