Hlavní navigace

Pravděpodobnost intervencí centrální banky se zvýšila

27. 6. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Úrokové sazby jsou beze změny, ale pravděpodobnost intervencí je vyšší. Proč tomu tak je?

 Intervence: v souladu s tím, co jsme psali v Makroskopu, ČNB řekla, že pravděpodobnost intervencí se zvýšila, protože rizika poslední prognózy jsou na proti-inflační straně. Zde má ČNB na mysli zejména nižší než očekávanou domácí inflaci (v květnu 1,3%, za 04–05/13 průměr 1,5% vs. očekávaní ČNB 1,6%) a také zřejmě slabší headline HDP za 1Q13. Možná svou roli sehrálo i nedávné utažení měnových podmínek skrze růst delších výnosů, i když to zatím trvá krátce. 

• Dle nás se pravděpodobnost intervencí také zvýšila – čistě mechanicky. Inflace je o něco níž se očekávalo, tudíž o něco blíž je hrozba deflace, kdy intervence proti koruně dávají smysl. Růst dlouhých sazeb je v podstatě utažení měnové politiky bez zásahu ČNB, což také zvyšuje pravděpodobnost, že ČNB bude muset takovému vývoji čelit skrze uměle slabší měnu. 

skoleni_15_4

Myslíme si však, že pravděpodobnost intervencí je stále výrazně pod 50% – pokud bychom si měli tipnout, viděli bychom to na zhruba 15% (s takovou pravděpodobností vidíme inflaci pod 0%). Stále si tak myslíme, že k nim nakonec nedojde. Dle nás se ekonomika vymanila ve 2Q13 z recese, končí fiskální restrikce (zde i v EMU), v příštím roce bychom měli vidět růst kolem 1,4%. ČNB sice také vidí znaky oživení, nicméně se domnívá, že bude neinflační. Dle nás se však postupné zvednutí ekonomiky projeví i v cenách – vzhledem k tomu, že marže byly hodně stlačeny a že si myslíme, že za propadem poptávky (a tudíž za nízkou poptávkovou inflací) v minulých kvartálech byla spíše špatná očekávání než skutečný propad reálných příjmů, oživení poptávky přijde a přinese růst poptávkové inflace k nule začátkem 2014. 

Kačka na chvíli přeskočila 26, potkala však bariéru offerů, tudíž se vrátila ke 25,90. Klíčovým do dalších měsíců bude sledovat inflaci – pokud se dostane pod 1%, riziko zásahu ČNB výrazně vzroste. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).