Hlavní navigace

Názory k článku Pracovní doba v Česku a ve světě

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 4. 2006 8:01

    € (neregistrovaný)
    Minulý měsíc jsem v hospodářských novinách četl zajímavý článek o pracovní době a dovolených v Evropě. Průměr činil kolem 6 hodin denně!

    Češi tráví v práci nejvíc času
    Datum: 21.3.2006 Autor: (čtk) Zdroj: Hospodářské noviny Rubrika: Podniky a trhy Strana: 13

    PRAHA, 21. 3. 2006


    Češi tráví v práci nejvíce času ze všech obyvatel Evropské unie. Vyplývá to ze statistik Eurostatu.

    Zatímco průměrný obyvatel unie pracuje 37,9 hodiny týdně, Čech dělá téměř 43 hodin. V rámci celé Evropy pracují více pouze Islanďané, zhruba o půl hodiny déle než Češi. Slováci stráví v zaměstnání celkem 41 hodin týdně.

    Naopak nejvíce volného času zbývá Nizozemcům, kteří do práce zamíří na pouhých 31,4 hodiny týdně. Jejich pracovní den tak trvá jen o málo déle než šest hodin. Češi proti tomu denně v práci tráví 8,5 hodiny. Propastný rozdíl je dán především tím, že téměř polovina zaměstnanců v Nizozemsku pracuje na takzvaný částečný úvazek, nikoli na plný, jak je tomu právě v Česku.

    Ekonomové upozorňují, že čas strávený v práci nelze zaměňovat s produktivitou, která je zatím v Česku nižší než na západě. Nizozemci tak teoreticky mohou odvést více práce za kratší dobu než Češi. Tento rozdíl se však stále snižuje a produktivita v Česku roste.

    Naopak nejdelší dovolená stanovená zákonem je v Rakousku, Dánsku a Španělsku - třicet dní. V Česku zákon stanoví o deset dní méně.


    Hodiny v práci (výběr)


    Česká republika 42,8

    Řecko 42,4

    Polsko 41,7

    Slovensko 41,1

    Maďarsko 40,5

    Portugalsko, Rakousko 39,0 - 39,1

    Itálie 38,5

    Irsko 37,3

    Belgie, Francie 37,1

    Německo 36,9

    Velká Británie, Dánsko 35,6 - 35,7

    Nizozemsko 31,4


    ZDROJ: ČTK
  • 24. 4. 2006 8:17

    Jiří (neregistrovaný)
    Ekonomové každý rok předpokládají a kontrolují zvýšení produktivity práce. Kam ty zisky jdou, když lidé pracují od rána do večera, není na důchody atd.
  • 24. 4. 2006 8:38

    Radek (neregistrovaný)
    Zeptejte se politiků, co dělají s vašimi daněmi. Tam je určitě najdete. :-)

    A krom toho - dodatečný příjem z růstu produktivity práce se dělí mezi práci a kapitál, chcete-li, pro marxisty, zvěcnělou práci (ostatně, produktivita práce roste díky novým technologiím, nikoli proto, že by lidé pracovali rychleji).
  • 24. 4. 2006 9:18

    Lukáš (neregistrovaný)
    Maximálně jde dělat tak 10 hodin denně, 5 dní v týdnu nebo 9 hodin denně, 6 dní v týdnu, jinak je člověk strašně unavený a jeho výkon jde do kytek. Zaměstnavatel, který vás nutí pravidelně dělat déle, je evidentně naprostý blb, který neumí pořádně zorganizovat práci. Dejte výpověď a najděte si něco lepšího.

    Život není o tom, kolik hodin strávíte v práci. Hodinu navíc v práci nikdo neocení. Hodinu navíc s rodinou nic nenahradí. Všimli jste si vůbec, jak je teď venku krásně?
  • 11. 1. 2007 14:14

    MILUNA (neregistrovaný)
    Jo to je fakt,dělám taky devět hodin denně,ještě k tomu jezdim do práce vlakem
    takže i s cestou strávim kolem 12 hod mimo domov.Děti máme dvě,mají fotbal jako koníček,musí je tam vozit děda.Vaření,úklid,připravit děti do školy,nakoupit,to se prostě nedá stíhat.Všude píšou,že platy rostou,ale nevim kde.
    Pak se divěj,že se plno dětí fláká,jenže jak to ovlivnit,když se makat musí.
    Měli by upravit pracovní dobu a dát příležitost rodinám,aby mohli ŽÍT.
  • 24. 4. 2006 12:59

    Tomáš Marek (neregistrovaný)
    G'day, ale těch 24 hodin maximální délky nepřetržité práce v Austrálii se mi nezdá. Pracoval jsem tam (Sydney, N.S.W.) jednou 3 směny v kuse a dostal jsem vynadáno, že se to nesmí a že s tím zaměstnavatel může mít potíž. Psal se rok 2000-2001. Jestli se od té doby něco změnilo, netuším, ale je fakt, že u moci jsou stále liberálové premiéra Howarda.

    tom
  • 25. 4. 2006 9:00

    ja (neregistrovaný)
    Me zase zaujalo tech pet dnu prace v tydnu v Recku. Kdyz jsem tam byl, tak jsem mel dojem ze tam se pracuje (ne vsichni) 6 dni v tydnu. Je to tak jeste?
    PS: Samozrejme neco jineho je, kdyz vezmeme v uvahu jejich balkanske pracovni tempo :-)
  • 25. 4. 2006 9:02

    ja (neregistrovaný)
    A jeste me zaujala ta anketa. Asi nejvice lidi v CR dela 40 hodin tydne (bez prestavky na obed) a pak nevim, co si vyberou v ankete. 35-40 nebo 40-45?
  • 26. 4. 2006 18:42

    xjezour (neregistrovaný)
    Zdravim vas ze statniho socialistickeho zdravotnictvi. Muj osobni rekord je 82 hodin nepretrzite v praci, tj. tri dny, tri noci a dalsi den k tomu. Takto se slouzi pres silvestra, pres svatky... Nekteri borci maji rekord skoro ke 100 hodinam :-)
    Standardem je od soboty od rana do pondeli odpoledne (tj. chabych cca 50 hodin). Jmenuje se to pry pracovni pohotovost, aby se to nejak obeslo. Jo a jeste neni zaplaceno vse, asi jenom pulka z tech odpracovanych hodin, zbytek se dela zadarmo.
    Vyse napsany clanek je pro me smesny :-))))
    Dochtor
  • 27. 4. 2006 7:44

    pacoš (neregistrovaný)
    Nechci znevažovat zdravotnictví, ale než u nás zrušili pohotovost, tak při její návštěvě (ať večer nebo přes víkend) většinu práce udělaly zdravotní sestry. Službukonající lékař či lékařka si někdy vydrápal ospalý z ložnice, mnohdy teprve odněkud přijel svým autem, jindy se ani neobtěžoval. Většinou pacoš dostal vynadáno, že měl jít přes den k obvoďákovi, nebo návštěvu odložit až na další den, kdy tu bude obvoďák nebo že měli jet do nemocnice, že oni na takovéto zákroky nejsou zařízeni. Pokud nešlo přímo o život, lidi se tam báli chodit, že dostanou opět vynadáno. Takže pro "údajný" nezájem pacientů pohotovost zrušili. Nevyhledáváme estra pohotovostní pracoviště, abychom si ušetřili fronty u obvoďáků přes den, některé postřehy jsou od známých či z práce - ale tyto negativa si mezi sebou lidi řeknou více než nějaká pozitiva. A to pak je kvůli výše uváděným nepříjemnostem na celé zdravotnictví vrhán negativní pohled, možná, že my a naši známí máme jen štěstí na samou aroganci. Pak ti dobří se mohou snažit sebevíc, ale negativní nálepku jen tak neodpáráte.
    Asi před 14 dny manželka dostala večer určité bolesti. Volala do nemocnice, zda může s problémem přijet. O nějaké sanitce jsme si mohli nechat jen zdát. Kdybychom neměli auto nebo bych si dal k večeři pivo, tak nevím. A právě z takovýchto situací pak vzejdou exemplární případy, kdy sanitka přijede bez doktora nebo přijede pozdě nebo nepřijede vůbec a pacient exne. Sice se ušetřilo pár peněz, ale život nebo těžké následky nikdo nevrátí. Pak se to zdůvodňuje chybně stanovenou diagnózou pacientem po telefonu a komunikačním šumem. Abych se vrátil k manželce. Chvíli jsme nevěděli, na které pracoviště jít a chvíli trvalo, než se na pracoviště dostavila aspoň sestra. Výslech: proč jdete zrovna k nám, kdo vás sem poslal, proč jste nenavštívila svého lékaře či proč ho neinformovala (asi si mysleli, že soukromí lékaři jsou dnes pacošům 24 hodin k dispozici). Po delší době přišel i lékař. Bylo po 20:00, asi byla v TV reklama.
    Netvrdím, že všude je to stejné. Když jedeme do Prahy, je tam chování vůči pacientům úplně jiné, i když bych mohl říci, že ve velkém městě, a ještě k tomu Pražáci že jsou nafoukaní.
  • 27. 4. 2006 17:30

    LK (neregistrovaný)
    No, tak já jsem z Prahy, a až na čestné výjimky je arogantní přístup doktorů k lidem denní chléb. Jednou jsem to už nevydržel a stěžoval si na aroganci u vedení a bylo mi vysvětleno, že si nikdo nestěžuje, tak si nemám stěžovat ani já, že se ke mně chovají stejně jako k ostatním. Dobrý.
  • 2. 11. 2012 13:14

    *** (neregistrovaný)

    Dobrý den, mám dotaz... Pracuji na stroji ve strojírenské firmě, mám půl roku po maturitě a čili žádnou jinou praxi, než tu co mám z této práce a proto si nemůžu příliš vyskakovat. Ale nelíbí se mi co si všechno zaměstnavatel dovoluje,... Pracuji denně od pondělí do pátku dvanáct hodin (kolotoč ranní - noční) a rovněž i o sobotě a neděli (o ale víkendu jen osm hodin.) A podle těch kritérií co tady píšete nedodržuje snad vůnebec nic, a když se ohradím tak mě ještě za něco zdupe. Navíc nevím den předem nikdy na jisto, jak pudu další dny do práce, atak musím být furt v pohotovosti. Navíc plat se mi pohybuje většinou ani ne do desítky čistého,... O ukončení spolupráce s tou firmou jsem už rozhodnut, ale musím tam ještě vydržet než mi vyprší smlouva. A tak se chci zeptat, jaké jsou možnosti? Děkuji...

  • 7. 2. 2018 0:17

    jája (neregistrovaný)

    ne korejec ne,spíš blbec........průměr na týden je 42,5hx4=170h na měsíc x12=2040h na rok .

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).