Hlavní navigace

Pracovat a být chudý? I to je v Evropě možné!

14. 11. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Evropskou "chudobou" jsou v Evropě postiženi nejvíce nezaměstnaní, svobodné maminky na mateřské dovolené a důchodci. Jak jsou na tom však občané pravidelně chodící do práce? Jsou v Evropě chudí i zaměstnaní? V Česku chudí pracující nejsou, zato Lucembursko se jimi hemží...

Za „chudého“ se v členských zemích Evropské unie považuje ten, jehož měsíční příjem nedosahuje 60 % mediánu (v některých studiích průměrné mzdy) v daném státě. V Česku v současné době činí čistá průměrná mzda přibližně 13 700 korun, medián ale pouze přibližně 10 800 Kč. Chudý v Česku tedy je každý, jehož čisté měsíční příjem (včetně přídavků na děti a dalších sociálních dávek) činí 6 480 Kč. Kdo v Česku pracuje, ten není dle evropských měřítek „chudý“. Jak jsou na tom ostatní evropské země?

Zlatý Měšec 2005 – už jste hlasovali v anketě o nejoblíbenější finanční instituci a zařadili se do slosování o zájezd v ceně 30 000 Kč?

Chudoba pracujících v Česku

Minimální mzda činí v současné době 7 185 Kč, čistá mzda bezdětného občana pobírajícího minimální mzdu činí 5 800 Kč. Tito občané se mohou v Česku považovat za „chudé“. Ovšem nižší mzdu než 8 tisíc Kč pobírají v Česku pouze 2 % lidí a za minimální mzdu pracuje asi 1 % lidí.

Ve většině případů občané pracující za minimální mzdu mají děti – pobírají tedy přídavky na děti či příspěvek na bydlení… Z tohoto důvodu je jejich čistá mzda, kterou mají měsíčně k dispozici (s připočtením státních dávek), vyšší, než činí hranice chudoby dle evropských měřítek. Proto čeští pracující nejsou chudí (pouze v ojedinělých případech; v souhrnné statistice Eurostatu jsou uvedená celá čísla, z tohoto důvodu je u Česka uvedeno 0 %).

Průměrnou hrubou mzdu nižší než minimální mzda mohou teoreticky pobírat pouze občané pracující na zkrácený pracovní úvazek (to je však velmi nízké číslo, neboť zkrácené pracovní úvazky nejsou v Česku příliš využívány a současně mají v mnoha případech občané pracující na zkrácený pracovní úvazek vyšší mzdu, než činí minimální mzda).

Nejvíce chudých pracujících je v Lucembursku

Pracující občané samozřejmě mají být na tom finančně mnohem lépe než nezaměstnaní občané. Proto počet „chudých“ u pracujících by měl být co nejnižší. V Lucembursku je nejvyšší minimální mzda ze zemí Evropské unie – 1466 euro měsíčně (po zdanění přibližně 1240 euro – liší se dle rodinné situace občana – v Lucembursku jsou nejvyšší přídavky na děti, které nejsou testovány dle příjmu), současně je však také v zemi jedna z nejvyšší průměrných čistých mezd (okolo 2600 euro).

Jak vidíme, občané pracující v Lucembursku za minimální mzdu jsou ve většině případů „chudí“. V Lucembursku přitom za minimální mzdu pracuje nejvíce občanů ze všech členských zemí Evropské unie, proto je v zemi nejvíce „chudých zaměstnaných“. Přitom při mezinárodním srovnání jsou na tom Lucemburčané pracující za minimální mzdu v absolutním vyjádření podstatně lépe než východoevropané (jejich čistá měsíční mzda je trojnásobně vyšší).

Minimální mzda – hlavně ženy

Více než dvě třetiny lidí pobírajících minimální mzdu v Evropě jsou ženy, které jsou v mnoha případech ochotny pracovat za nižší mzdu, než aby byly odkázány na podporu v nezaměstnanosti a následné sociální dávky. Minimální mzdu dále pobírají občané s nízkou kvalifikací vykonávající většinou pomocné práce v průmyslu, zemědělství či hotelnictví.

Nejvíce lidí za minimální mzdu pracuje v Lucembursku (15,5 %) a Francii (13,9 %), naopak nejméně ve Velké Británii (1,0 %), Nizozemí (2,1 %) a Irsku (2,2 %). Protože se za chudého považuje každý, jehož čistý měsíční příjem je nižší než 60 % mediánu mzdy, je jasné, že Estonec mající příjem ve výši 60 % mediánu je na tom v absolutním porovnání nesrovnatelně hůře než Brit mající příjem ve výši 60 % mediánu.

Státní dávky snižují počet „chudých“

Díky poměrně štědrým sociálním dávkám v jednotlivých členských zemích Evropské unie je počet „chudých“ značně redukován. Největší síť sociálních dávek je v Evropské unii ve Švédsku. Díky nim klesá chudoba ve Švédsku z 28 % na 9 %.

dan_z_prijmu

Celkový počet „chudých“ se v Evropské unii pohybuje od 8 % do 21 %. Nejméně je „chudých“ v Česku (8 %), Švédsku (9 %), Dánsku (10 %) a Maďarsku (10 %). Naopak nejvíce „chudých“ je na Slovensku a v Irsku (21 %).

Počet chudých pracujících v EU
Země Počet chudých pracujících (v %)
Česko 0
Maďarsko 0
Dánsko 1
Nizozemí 2
Belgie 3
Rakousko 3
Slovinsko 3
Německo 4
Finsko 4
Švédsko 4
Estonsko 5
Řecko 5
Kypr 5
Polsko 5
Velká Británie 5
Francie 6
Irsko 6
Itálie 6
Malta 6
Španělsko 7
Litva 7
Lotyšsko 7
Portugalsko 7
Lucembursko 8

Pramen: Eurostat: Die soziale Lage in der Europaeischen Union, Katalognummer: KE-AG-04–001-EN-C

Vyberte si dům nebo byt v Katalogu nemovitostí – včetně pronájmů a podnájmů.

Považujete se za chudého pracujícího?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vydané knihy:. Evropská unie v otázkách a odpovědích (2002). Matematika zábavně a hravě (2002) . Sportovní matematika (2004) . Další publikační činnost: . Daně a právo v praxi (Aspi, a.s.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).