Hlavní navigace

Názor k článku Pracovali byste zadarmo? Pohled finančního poradce na provize od Patrik Chrz - Přestože si myslím, že obor je v rozkladu,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 12. 2016 10:59

    Patrik Chrz

    Přestože si myslím, že obor je v rozkladu, tak se nedomnívám, že řešením je povinná profesní komora nebo povinná vysoká škola. Jak jsem psal dříve, problémem je POCTIVOST, nějaký papír o titulu to neřeší.

    Neustále se zvyšují "papírové požadavky" na řadu funkcí či povolání a přitom je to často kontraproduktivní. Jako příklad uvedu zdravotní sestry - dříve měla zdravotní sestra 4 roky odborného vzdělání (tedy 4 roky střední zdravotnické školy). Dnes místo toho jde na gympl (tedy ztráta času) a pak na 3 roky na bakalářský obor na VŠ. Ve stejném stáří tak máme čerstvou absolventku se 3 roky vzdělání a bez praxe, nebo už zapracovanou sestru se 4 roky odborného vzdělání a 3 roky praxe.

    Nevím, která škola by byla pro finanční poradce vhodná, třeba taková VŠE mi rozhodně nepřijde (alespoň na bakaláři se tam odborné předměty berou mnohem méně praktičtěji a do hloubky, než na střední škole, mohu-li soudit dle mého studia - pravda, Národohospodářská fakulta nebude asi to samé, co fakulta Financí a účetniství). Navíc povinné členství v komoře dále zvyšuje náklady a snižuje konkurenci. A když bude klient chtít, není problém si vybrat "poradce s titulem" a asi i ten diplom by ukázal, když si řekne.

    O něco lépe vypadá to přezkušování, ale úplně nevím, co přesně přezkušovat a jak by to mělo vypadat. Musí znát nazpaměť ceníky všech pojišťoven? Nebo stačí, když bude umět používat nějaký program který mu to spočítá (paraela k taxikářům a jejich zkoušky z místopisu proti používání navigace)? A musí všichni používat stejný program? Musí se nechat přezkušovat na všechny produkty i když bude prodávat jen některé? Dělal jsem už různé zkoušky (řidičák, zbroják) a vždy mi přišlo, že ony testy jsou tam jen "aby tam něco bylo" a naprostou většinu informací z ních nikdy nevyužiji, protože se mě buď netýkají (testy jsou z části společné i pro žadatele o jiné skupiny, než mám já), nebo si je v případě potřeby někde najdu (např. různé lhůty, limity a podobně). Jen si na tom někdo namastí kapsu, nic víc.

    Řešení vidím opravdu v úplném oddělení ceny produktu a ceny služby finančního poradce. Pokud by pojišťovny nesměly vyplácet žádné provize (ani jiné přímé či nepřímé zvýhodnění), převrátilo by to celý trh. Už by o úspěchu produktu nerozhodovala výše provize, ale (naivně se domnívám, že) konečně by se dostaly do popředí samotné vlastnosti produktu.A finanční poradce by nebyl nucen k tomu něco prodat za každou cenu.

    No, ale s tím si můžu asi tak stěžovat tady v diskusi, takové jednoduché opatření by pojišťovny nikdy nepustily.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).